Over
Op het meest westelijke puntje van Urk staat de 18,5 meter hoge vuurtoren op de dijk. Door de afsluiting van de Zuiderzee en vorming van het IJsselmeer is de vuurtoren als lichtbaken minder belangrijk geworden, maar nog wel de perfecte toren voor een mooi uitzicht over het IJsselmeer.
Populaire schepen met opstaphaven Urk
Bekijk alle-
-
-
-
Een uitstekende service voor vertrek en een zeer vriendelijke en ontspannen team van NAUPAR aan boord.
Anoniem
Bezienswaardigheden in Urk
Bekijk alle-
-
-
-
Het was een mooie ervaring om met de hele familie vijf dagen op een schip door te brengen.
Familie Spieß
Vuurtoren Urk
Op het meest westelijke puntje van Urk staat de 18,5 meter hoge vuurtoren op de dijk. Door de afsluiting van de Zuiderzee en vorming van het IJsselmeer is de vuurtoren als lichtbaken minder belangrijk geworden, maar nog wel de perfecte toren voor een mooi uitzicht over het IJsselmeer. Vanaf de toren zijn, bij helder weer, de provincies Flevoland, Noord-Holland en Friesland te zien. De vuurtoren bevat op de begane grond een kleine tentoonstelling over de bezigheden van de vuurtorenwachters en bijzondere gebeurtenissen.
Geschiedenis van de vuurtoren
In 1617 brandde op Urk al het eerste kolenvuur. Dit vuur was bestemd voor de vissers van Urk en schepen uit Amsterdam die via de Noordzee voeren. Met het licht werden vissers naar een veilige haven gewezen. De vuurtoren, in zijn huidige vorm, is gebouwd in 1844. Het ontwerp van de vuurtoren kwam van J. Valk dat tijdens de regeringsperiode van Koning Willem II werd gebouwd. Achter de vuurtoren ligt een anker dat waarschijnlijk van de vloot van Michiel de Ruyter afkomstig is.
Over de vuurtoren
De witte toren bestaat uit vier verdiepingen met op de top een rood gekleurd lichtwerk. Om het licht een draaiend effect te geven, werd er een gewicht opgehangen. Door het langzaam wegzakken van het gewicht gingen de lenzen om een stilstaande lamp draaien. Elke vijf seconden is een lichtstraal van 0.2 seconden zichtbaar. Hoewel het licht later geautomatiseerd werd, hangt het gewicht nog steeds in de toren. De woning van de vuurtorenwachter is verbonden met de toren en in de jaren vijftig gebouwd nadat de oude woning was vervangen. Aan de vuurtoren hangt een plaquette waarop het doel en ontstaan van de vuurtoren zijn opgeschreven.