Sambaband Almondegas zeilt met de Boekanier naar Fjoertoer op Terschelling

Blog Sambaband Almondegas
Twintig vrienden, die elkaar al jaren kennen, samen op de klipper Boekanier op weg naar Terschelling. Dat staat natuurlijk garant voor een hoop plezier. Zeker als die twintig mannen samen sambaband Almondegas vormen, die voor ritmische, zonnige Braziliaanse muziek zorgt op de meest uiteenlopende events. Dit keer ging de reis dus naar Terschelling, waar de band de deelnemers van de Fjoertoer bij de finish verraste met hun opzwepende slagwerk. Het was een swingend en feestelijk onthaal, dat de vermoeide wandelaars zeker konden gebruiken.

Meer boekingen dan de band tijd heeft

Als de leden van de band zouden willen, kunnen ze ieder weekend wel ergens optreden. Maar hoe dol ze ook zijn op hun muziek, dat willen ze niet: ’Het moet wel leuk blijven. We hebben allemaal een baan en sommigen van ons hebben ook kinderen. Het is pure hobby voor ons. Bovendien, we hebben allemaal onze muzikale wortels in het Pasveerkorps, een muziekkorps uit Leeuwarden dat shows geeft en parades loopt in binnen- en buitenland. Daar hebben we geleerd kwaliteit te leveren en dat willen we nog steeds. We oefenen net zolang totdat we volledig achter onze show staan. Tot alles klopt, tot in ieder detail. Tegelijkertijd willen we niet meer twee keer in de week moeten repeteren. Daarvoor hebben we het allemaal te druk. Dan kun je dus niet ieder weekend optreden.’

Nadat de mannen ‘te oud’ werden voor Pasveer (de gemiddelde leeftijd is ongeveer negentien) misten ze de muziek. Het idee ontstond om een sambaband te beginnen. Ze richtten een stichting op, kochten instrumenten en trokken instructeurs aan die ze de fijne kneepjes van de sambamuziek konden leren. En nu treden ze ongeveer acht keer per jaar op, met hun ‘samba met een Nederlands tintje’. Want de muziek in onmiskenbaar Braziliaans, maar de show er omheen is lekker Nederlands: mensen zingen mee, klappen en juichen. En soms, bij speciale evenementen worden ze geboekt met zangers en dansers. 

Toptocht gehad op de Boekanier

Omdat de mannen altijd op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging, wilden ze graag eens op een eiland spelen. Dat hadden ze nog niet eerder gedaan en de Fjoertoer op Terschelling was dus een mooie kans. Het betekende wel dat ze voor twintig man vervoer en overnachtingen nodig hadden. En dan is een schip een uitkomst! ‘De Boekanier had voor onze groep het perfecte formaat, met voldoende slaapplaatsen. Bovendien was alles keurig en goed geregeld. De faciliteiten aan boord zijn heel goed; het was goed te zien dat schipper Joop zijn schip pas gerenoveerd heeft. De lak was nog net niet meer nat! Toen we aankwamen, werden zelfs de nieuwe pannen nog aan boord gebracht en het sanitair was helemaal vernieuwd. Spic en span was het! 

De band had bovendien een goede klik met de schipper. Zo goed, dat de Almondegas hem ‘s avonds mee uit eten vroegen. ‘De schipper maakte ons verblijf echt tot een succes. We mochten in de stuurhut komen en hij wilde van alles uitleggen over het reilen en zeilen op een schip.

Meer over de Fjoertoer op Terschelling

De Fjoertoer is een bijzondere en populaire wandeltocht op Terschelling. Er zijn drie verschillende afstanden, van 15, 20 en 25 kilometer. Afhankelijk van de afstand start u ergens op het eiland en loopt via de prachtige natuur, weilanden, duinen, bossen, stranden en dijken richting de Brandaris, de bekende vuurtoren van Terschelling. Tijdens de wandeling wordt het donker en verlichten verschillende kunstwerken van kustenaars op het eiland de route. Een bijzondere tocht. Bekijk een impressie van de twaalfde Fjoertoer op Terschelling:

Wilt u ook eens meezeilen op de Boekanier?

Voor een heerlijk lang weekend, een midweek of een actieve ontspanvakantie kunt u natuurlijk ook meevaren op de Boekanier! Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem contact op met onze medewerkers. Zij vertellen u graag meer over de vele mogelijkheden van deze klipper.