Tophost Henri van Dijk I Relax, laat de gasten lekker hun ding doen

Blog Tophost Henri van Dijk
Henri van Dijk is de eigenaar van twee schepen in de vloot van NAUPAR: de Pouwel Jonas en de Utopia. Zelf vaart hij vooral op de Utopia en af en toe op de Pouwel Jonas. Maar over het algemeen vaart er een zetschipper met matroos op dat schip. ‘En’, concludeert Henri, ‘die doen het dus ook hartstikke goed, want anders zouden ze geen Tophost zijn geworden.’

Beide schepen worden voornamelijk geboekt voor jeugdgroepen. ‘Dat blijf ik leuk vinden. Ik heb ook veel geduld met ze en ze mogen bijna overal op het schip komen. Ik heb bijvoorbeeld in de stuurhut altijd de deur die niet op de wind staat, openstaan. Als er dan wat jongeren willen komen kijken, of aan het roer willen staan, dan zijn ze van harte welkom. Er zijn er natuurlijk altijd een aantal die daar gebruik van maken en graag eens zo’n groot schip besturen.’

Filosofische gesprekken voeren met de gasten

‘En verder wil ik graag dat mijn gasten zich thuis voelen op het schip. Ik ben extreem tolerant. Dat betekent niet dat alles mag, maar ik raak niet gelijk in de stress als er ergens een krasje op komt. Het is een werkschip tenslotte, dus er beschadigt wel eens iets en er gaat wel eens iets stuk. Ik zou bijna zeggen, ik val de mensen niet lastig. Laat ze lekker hun ding doen.’

‘Bovendien vind ik het leuk om gesprekjes aan te gaan met mijn gasten. Met de jongeren kan dat heel leuk zijn, maar ook met hun leraren. Ik vind dat sowieso hele bijzondere mensen. Ze staan altijd in direct contact met de volgende generaties en worden gedwongen om daarover na te denken. Ze begeleiden die jongeren toch voor een wat langere tijd in een belangrijke periode in hun leven. Dat vind ik bijzonder, dus daarover praat ik graag met ze. Ik hoef eigenlijk alleen maar het schip wat op koers te houden, dus ik heb alle tijd om dat soort gesprekken aan te gaan.’

Grote opknapbeurt voor de Utopia

Vorig jaar had de Utopia nog een andere eigenaar. Die was 83 en niet meer zo bezig om het schip van binnen mooi te houden. Henri heeft echter (figuurlijk) het roer rigoureus omgegooid en is erin geslaagd om de met Utopia de Tophost-titel te behalen.

Ik vraag me af hoe hij dat in zo’n korte tijd voor elkaar heeft gekregen. ‘Er wordt hard aan gewerkt. De afgelopen maanden hebben we weer een paar projecten afgerond. Aan de buitenkant is alles prima met het schip, maar wij zijn binnen dingen aan het vervangen en repareren. Zo zat er overal vloerbedekking in de Utopia, maar dat is natuurlijk niet zo handig als je grote groepen ontvangt. Zeker niet als het regenachtig weer is. Dus dat hebben wij eruit gehaald en vervangen door zware kwaliteit laminaat. Dat is veel beter schoon te houden en bovendien is het licht van kleur, dus dat geeft optisch veel meer ruimte dan een donderblauwe vloerbedekking.’

Aandacht voor het milieu

En dan het milieu. Henri vindt het belangrijk dat hij hier aandacht aan besteedt op zijn schepen. Op de Pouwel Jonas zitten de schoonmaakmiddelen en het toiletpapier daarom bij de prijs in en dat wil hij ook gaan regelen voor de Utopia. ‘Dat is handig voor onze gasten en ik vind het ook fijn, want dan kan ik biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen kopen.’

‘We hebben aan boord van de Pouwel Jonas trouwens ook een gekoeld watersysteem, met en zonder koolzuur en het wordt ook nog extra gefilterd. Dat wil ik ook op de Utopia, want onze gasten komen vaak met allemaal plastic flessen water aan boord en dat vind ik qua milieubelasting wel erg jammer. Eigenlijk zou ik het allerliefste zien dat we met de hele vloot investeren in zo’n watersysteem. Dat het standaarduitrusting is aan boord van ieder schip in de vloot. Dat is één keer een investering, maar zo’n apparaat gaat zeker zeven of acht jaar mee.’

‘Die van de Pouwel Jonas levert ook heet water voor de thee, maar dat doe ik niet op de Utopia. Gasten zijn er wel erg blij mee, maar het is een enorme stroomverbruiker als dat ding dan de hele dag aanstaat. Maar misschien kan ik op het dak van de stuurhut wel een zonnepaneel kwijt. En bovenin de bezaansmast overweeg ik om een windmolentje te plaatsen. Alleen al als blikvanger zou dat mooi zijn. Je maakt je gasten dan toch bewust van energiebesparing.’

Kajaks aan boord

Op mijn vraag wat nog meer leuk is om te vertellen over de Pouwel Jonas of over de Utopia blijft het even stil. Dan zegt Henri ineens: ‘Weet je wat leuk is voor de gasten? Op beide schepen hebben we vier tweepersoons sit-on-top-kajaks aan boord. Daarmee vermaken gasten zich zo goed! Als de wind even wegvalt, of als we ergens moeten wachten, dan doen we het anker uit. Maar als je geen ‘speelgoed’ aan boord hebt, zijn mensen vaak na een kwartiertje wel uitgezwommen. En dan is voor anker gaan wel een hoop gedoe voor een kwartiertje. Met die kajaks vermaken ze zich vaak zomaar en uur of anderhalf uur.’

‘Dat is ook voor mij fijn, want dan heb ik ook een pauzemomentje. Dan duik ik ook even in het water en daarna ga ik bijvoorbeeld de keuken in om wat lekkers te maken, of ik ga even relaxen in de roef. Voor de jeugd is het ook heerlijk. Ze hebben dan toch al een tijd stilgezeten met het zeilen, en dan kunnen ze hun energie kwijt.’

Nieuwe matrozen

‘En ik heb twee nieuwe matrozen, superleuke mensen! Echt een aanwinst, voor mij, maar zeker ook voor de gasten. Ik denk dat wel 75% van de waardering van de gasten op het conto van de matroos komt. De een heeft al wel eens een paar keer eerder met me gevaren en hij blijft tot en met SAIL. De ander is ook een heel bijzonder mens en dat vind ik leuk. Voor de gasten is dat ook van toegevoegde waarde, want dan heb je iemand aan boord die gasten kan vermaken met leuke verhalen en interessante gesprekken.’

‘En we varen dit jaar met beide schepen dus mee met de SAIL. We zijn voor de volledige SAIL geboekt. Het is voor het eerst dat we meedoen en ik ben wel benieuwd hoe dat is!’

Ook eens meevaren op de Pouwel Jonas of de Utopia?

Als u een dag, weekend, of misschien wel een week wil meevaren op de Pouwel Jonas of de Utopia, dan kan dat natuurlijk. Schipper Henri (Utopia) en de schipper op van de Pouwel Jonas staan voor je klaar. Vraag vrijblijvend een offerte aan, of bel een van onze medewerkers. Zij adviseren je graag over de mogelijkheden met deze schepen.

Gerelateerde pagina's

Tophosts 2023Winnaars Tophost 2019 Tophost I Karel van de Klundert26 I Maarten van de Res Nova I Kim en Rianne van de Grietje I Luca van de Hester I Stephan van de Sterrenwind