Tophost Kim en Rianne I Duidelijke communicatie & een schoon, goed onderhouden schip

Tophost Kim en Rianne schip Grietje
Vorig jaar visten ze achter het net. Niet omdat ze geen goede scores hadden, want die waren perfect, maar er waren niet genoeg beoordelingen over de gevaren tochten om in aanmerking te komen voor de titel van Tophost. Dit jaar hebben ze hun klanten actief gevraagd om een beoordeling te geven en dat heeft zich uitbetaald: de schipper en maat van de Grietje zijn Tophost geworden, met de hoogste gemiddelde score!

Op mijn vraag wat hun geheim is, blijft het even stil. ‘Tja, dat is een lastige vraag... We proberen er te zijn voor onze gasten. Maar het is ook niet zo dat we steeds bij ze zitten. Als er vragen zijn, of ze hebben een probleem, dan proberen we ze zo goed mogelijk te helpen. Ik denk dat mensen dat wel waarderen. We brengen ook ideeën aan, als onze gasten niet zo goed weten hoe ze de tijd op het schip willen invullen.’

Heldere communicatie

‘Een ander belangrijk punt is dat we altijd goed uitleggen waarom iets niet kan. Soms willen mensen ergens heen, maar staat de wind verkeerd. Dan vertellen we ze precies hoe het zit, hoe laat we aankomen en hoe veel (of hoe weinig) tijd we dan nog over hebben. Dan begrijpen onze gasten vaak heel goed waarom het niet kan. We zijn eigenlijk gewoon heel duidelijk. En dat werkt.’

Een tocht is pas geslaagd als de groep blij is

Rianne en Kim varen zelf heel graag op het Wad, maar ze kijken altijd goed naar de groep. Met sommige groepen is het IJsselmeer of het Markermeer gewoon geschikter. Dat is afhankelijk van de wind, de verwachtingen, de beschikbare tijd en of er wel of geen kinderen aan boord zijn. Voor Rianne en Kim is een tocht vooral leuk als hun gasten het naar hun zin hebben. In dat kader maakt het voor hen niet uit waarheen ze varen. Als de groep maar blij is.

Aan boord van de Grietje wordt veel samengewerkt. Het hijsen van de zeilen bijvoorbeeld, doet Rianne vaak samen met de gasten. En als er groepen kinderen of jongeren aan boord zijn, dan helpen ze allebei mee, zodat de kids niet zo lang hoeven te wachten. Kim en Rianne varen vaak met groepen kinderen (schooljeugd en kerkgroepen bijvoorbeeld), en die delen ze dan in groepjes in. Iedere groep krijgt zijn eigen zeil toegewezen en de kinderen weten dan snel waar ze moeten staan.

Zo betrekken ze alle deelnemers en voorkomen ze dat een paar kinderen of jongeren hard aan het werk zijn, terwijl de rest rondhangt. De kinderen leren op deze manier ook verantwoordelijkheid nemen: niemand mag bij zijn of haar groepje weg voordat alles is opgeruimd en geregeld.

Bijzondere verzoeken

Af en toe varen ze ook met groepen volwassenen. Sterker nog, ze hebben een groep overgenomen van de ‘voor-vorige schipper’ en nu varen ze al zo lang met deze groep, dat ze ondertussen ook worden uitgenodigd voor feestjes.

En, minder leuk, maar wel heel bijzonder, laatst kregen Kim en Rianne het verzoek voor een as-uitstrooiing aan boord. Een van de deelnemers van ‘hun groep volwassenen’ was overleden en zijn wens was om verstrooid te worden aan boord van de Grietje. ‘Prachtig en ontroerend, om dat voor iemand te mogen doen.’

Ook eens meevaren op de Grietje?

Wil je een dag, weekend of misschien wel een week meevaren op de Grietje of heb je net als deze familie iets te vieren? Dan kan dat natuurlijk, schipper Kim staat voor je klaar. Vraag vrijblijvend een offerte aan, of bel een van onze medewerkers. Zij adviseren je graag over de mogelijkheden met de Grietje.

Gerelateerde pagina's

Tophosts 2023Winnaars Tophost 2019 I Luca van de Hester I Stephan van de Sterrenwind I Lucas Knol schipper PelikaanAlles is bijzonder aan de Zorg met Vlijt I Karel Hoeksma, schipper Klundert26 I Tophosts 2019 I Tophosts 2018 I Bedrijfsuitje organiseren I Uitje met familie en/of vrienden organiseren I Meest afwisselende schooluitje I NAUPAR sponsort gratis lesmateriaal over microplastics voor scholen