Heb je meegevaren met een Tophost?

Tophost 2023 Vriendschap

Afgelopen jaar was een mooi zeiljaar. Misschien kijk jij ook terug op een bijzondere tocht en heb je met jouw review bijgedragen aan onze Tophost-beoordelingen. “Een aantal van onze schippers krijgt zóveel lof en complimenten, dat we die hebben uitgeroepen tot Tophost. Daarmee geven we onze schippers erkenning en maken we het onze gasten nog makkelijker om een top-accommodatie te boeken voor hun bedrijfs-, school-, of familie-uitje”, vertelt Arjan van der Meer, directeur van NAUPAR.

Het Tophost-concept is overigens niet nieuw: in 2018 en 2019 werden er ook al een aantal schippers benoemd tot Tophost. In de jaren daarna lagen veel schepen noodgedwongen aan wal, omdat ze door Corona niet met groepen konden uitvaren. “Die periode is gelukkig voorbij en onze schippers zeilen weer met hun gasten naar de mooiste gebieden en plaatsen.”

De schippers die het afgelopen jaar uitzonderlijk goed voor hun gasten gezorgd hebben, zijn de schippers van De Vriendschap, de Pelikaan, Zorg met Vlijt, Tsjerk Hiddes, Klundert26 en Alliantie.

Allemaal topschippers, nog niet allemaal tophost

“Ik wil overigens benadrukken dat ál onze schippers goede schippers en bekwame vakmensen zijn”, zegt Arjan stellig. “Schippers die geen Tophost zijn, leveren niet per se minder goede prestaties, maar hebben (nog) niet voldaan aan de eisen die we stellen aan een Tophost.”

Om de titel Tophost te verdienen, moet er aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

  • De minimale, gemiddelde score is 4,8 op een schaal van 5 sterren.
  • Er zijn minstens tien tochten met het schip gevaren voor NAUPAR.
  • Minstens de helft van de tochten is beoordeeld door gasten.

Ervaringen van gasten zijn leidend

Met het Tophost-concept laat NAUPAR zien hoe belangrijk de ervaringen van gasten zijn. “Wij zijn voortdurend op zoek naar verbetering en we gunnen onze gasten een fantastische tijd op de schepen. Bovendien sluit het concept aan bij de horeca-branche, waar het heel normaal is om met reviews en sterren te werken. Hotels, restaurants en andere horeca-accommodaties worden allemaal dagelijks beoordeeld door hun gasten. En dat is een mooi systeem, want dat houdt de bedrijven scherp en gasten kunnen makkelijker selecteren.”

Een schipper die Tophost is, heeft dus aan alle voorwaarden voldaan en wordt door zijn of haar gasten hoog gewaardeerd. “Regelmatig ontvangen wij lovende reviews, waarin gasten benadrukken hoe hartelijk ze zijn ontvangen en hoe goed aanspreekbaar en behulpzaam onze schippers zijn. Ook tips voor leuke excursies in de omgeving en het meedenken over geschikte routes en activiteiten wordt erg gewaardeerd”, vertelt Arjan.

Een bijzonder uitje: leerzaam, uniek en heel gezellig

De meeste schippers leggen desgevraagd ook uit hoe het allemaal werkt op een schip. De gasten mogen actief meezeilen als ze dat willen: ze kunnen helpen bij het hijsen en reven van de zeilen, leren om scheepsknopen te leggen of ze mogen een tijdje aan het roer staan. En veel schippers hebben uitgebreide kennis van de natuur en het gebied waarin ze varen: sommigen vertellen je alles over watervogels, anderen over de getijden, navigeren op de sterren, de unieke flora en fauna in het Waddengebied, of de geschiedenis van de stadjes waar het schip aanlegt.

Dat maakt een uitje op een authentiek zeilschip dus een leerzame, unieke en mooie ervaring. “De persoonlijke benadering en betrokkenheid van de schippers bij onze gasten, maakt dat zij zich welkom voelen aan boord en een onvergetelijke ervaring hebben. En dat is precies wat onze schippers hun gasten willen meegeven. Anders waren ze wel schipper op een vrachtschip geworden”, besluit Arjan lachend.

Ook een keer mee zeilen?

Bekijk ons uitgebreide aanbod, vraag vrijblijvend een offerte aan of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Zij vertellen je graag meer over de vele mogelijkheden van een uitje op een traditioneel zeilschip.

Meer lezen?

Lucas Knol schipper PelikaanAlles is bijzonder aan de Zorg met Vlijt I Karel Hoeksma, schipper Klundert26 I Tophosts 2019 I Tophosts 2018 I Bedrijfsuitje organiseren I Uitje met familie en/of vrienden organiseren I Meest afwisselende schooluitje I NAUPAR sponsort gratis lesmateriaal over microplastics voor scholen