NAUPAR sponsort gratis lesmateriaal over microplastics voor scholen

NAUPAR sponsort gratis lesmateriaal over microplastics voor scholen

NAUPAR en Plastic Soup Foundation hebben de handen ineengeslagen in de strijd tegen plasticvervuiling. ‘Zeilen op een groot, authentiek zeilschip is een fantastische ervaring en bovendien een duurzaam uitje in een mooie omgeving. Het is bijzonder om Nederland te beleven vanaf het water. Naast historische havensteden zijn er prachtige natuurgebieden en meren’, vertelt Arjan van der Meer, algemeen directeur van NAUPAR. ‘Maar de natuur staat onder druk en dus willen we ook werken aan bewustwording. Microplastics zijn een groot probleem voor mens en milieu. Daarom hebben we een samenwerkingspartner gezocht die ons kan helpen met kant-en-klaar lesmateriaal voor scholen. Plastic Soup Foundation heeft dankzij meerdere sponsoren uitgebreid gratis lesmateriaal ontwikkeld waar wij gebruik van mogen maken.’

Gratis lesmateriaal tijdens vaartocht

Scholen die een of meerdere schepen huren via NAUPAR kunnen dit lesmateriaal gratis gebruiken. Dat geldt ook voor Duitse scholen, want NAUPAR heeft een aantal lessen ook in het Duits laten vertalen. ‘Door het sponsoren van gratis lesmateriaal over microplastics in het water willen we waarde toevoegen voor scholen, zodat zij zonder extra kosten toch toegang hebben tot dit waardevolle lesmateriaal. Want het mooie van het lesmateriaal is dat een fantastische werkweek op een schip hiermee nog educatiever wordt. En voor de docenten kost het weinig extra tijd, want het hele pakket is kant-en-klaar’, legt Arjan uit.

Biologie, aardrijkskunde, verzorging, het zit allemaal in de ‘plastic-lessen’

Er zijn verschillende lessen ontwikkeld door Plastic Soup Foundation, samen met GLOBE Nederland. Zo is er een introductieles over plasticsoep, een challenge om op plasticdieet te gaan, en een verdiepende les over microplastics in het water. De eerste twee lessen zijn geschikt voor de onderbouw van vmbo-t, havo en vwo en de verdiepende les is geschikt voor de bovenbouw. De lessen raken op een boeiende wijze biologie, aardrijkskunde, verzorging en, in de verdiepende les, Onderzoek & Ontwerp. In deze les kunnen de leerlingen watersamples nemen en die onderzoeken op microplastics.

Bij de bron aanpakken

‘Op scholen die deze laatste les al hebben gedaan, kwamen de leerlingen tot de schokkende ontdekking dat werkelijk overal in het water microplastics zitten’, vertelt Wendela van Asbeck, Manager Education van Plastic Soup Foundation. In de Nederlandse meren, maar ook in slootjes en in de Waddenzee. ‘We kunnen het plastic dat al in het water zit er niet meer uithalen, maar we kunnen wel het probleem bij de bron aanpakken. Dat betekent vooral dat we moeten stoppen met het onnodige gebruik van wegwerpplastic.’

Wereldwijde, jaarlijkse plasticproductie: ruim 425 miljoen ton

Op dit moment wordt er wereldwijd meer dan 425 miljoen ton plastic geproduceerd. Dat is onder andere voor verpakkingsmaterialen, maar plastic zit ook in autobanden, kleding, cosmetica en verzorgingsproducten. Ongeveer 3% van het plastic komt terecht in de oceaan. Dat klinkt misschien niet veel, maar concreet betekent het dat er iedere minuut meer dan een vuilniswagen vol aan plastic in de oceanen terechtkomt.

Het zou dus enorm schelen als er minder plastic wordt gebruikt als verpakkingsmateriaal. Maar ook minder de auto gebruiken helpt, want door slijtage van de banden komen er microplastics in de lucht, net als door het dragen van kleding met polyester, polyamide, acryl en elastaan. Door het dragen en wassen hiervan komen er vezels vrij, die in de lucht terechtkomen, of in het water, via het spoelwater van de wasmachine. ‘Er zijn op dit moment nog weinig goede alternatieven voor kleding met plastic, dus het belangrijkste nu is dat we stoppen met steeds nieuwe kleding kopen. We moeten af van het idee dat we ieder seizoen een nieuwe garderobe nodig hebben’, vertelt Wendela.

Het goede nieuws is dat er langzamerhand steeds meer bewustwording is over het probleem van microplastics. Ook wereldwijd op politiek niveau wordt gewerkt aan wetgeving en andere maatregelen om de productie en het gebruik van plastic te verminderen. Maar er is nog een lange weg te gaan. En bewustwording van de jonge generatie kan helpen om het tij te keren, en lessen hierover helpen hierbij.

Gaan jullie mee op Plasticsoep Expeditie?

Bekijk het Plasticsoep Expeditie arrangement voor scholen en jeugdgroepen, dat bestaat uit een introductie les, challenge en een vaartocht met verdiepende les over microplastics die jullie zelf uitvoeren. Of neem contact op met onze medewerkers. Zij kunnen jullie meer vertellen over dit bijzondere arrangement en weten precies welk schip bij jullie wensen past.

Meer lezen?

Plasticvrije tips voor aan boordEen week lang leren, ontdekken en groeien I De perfecte accommodatie voor scholen en jeugdgroepen I Een milieuvriendelijk alternatief I De voordelen van een schoolreis in Nederland I Zes leuke bestemmingen voor jeugdgroepen I Afwisselend schoolreisje I Bestaande bondjes verbreken I Drie dagen zeilen over IJsselmeer I Zeilen met 6 vwo