SAIL Den Helder 2023

In 2023 vindt de zesde editie van SAIL Den Helder plaats van 29 juni tot en met 2 juli.

Deze editie van SAIL Den Helder wordt samen met de Marinedagen georganiseerd en Den Helder is ook aangewezen als de startplaats voor de Tall Ships Race 2023.

De laatste keer trok het watersport evenement 350.000 bezoekers.

Voorgaande editie: een levend schilderij

Bij het krieken van de dag lagen alle deelnemende schepen op de Rede van Texel klaar voor wat komen gaat. Rustig afwachtend op de juiste wind, zoals in vroeger tijden de VOC-schepen voor anker lagen nadat zij waren bevoorraad op Texel.

Bezoekers van SAIL Den Helder aanschouwen een levend schilderij en ervaren hoe het Marsdiep er in de Gouden Eeuw moet hebben uitgezien.

Meer informatie over Sail Evenementen

SAIL Den Helder 2023

Zet de datum maar alvast in uw agenda: SAIL Den Helder vindt plaats van donderdag 29 juni tot en met zondag 2 juli 2023.

Een uniek nautisch evenement dat samen met de Marinedagen wordt georganiseerd. Daarnaast is Den Helder aangewezen als startplaats voor de Tall Ships Race 2023. Een race met de grootste windjammers en zeiltrainingsschepen van over de hele wereld. Natuurlijk komt ook de Bruine vloot naar Den Helder. Als dat geen groot waterspektakel wordt!

Wat is er te doen tijdens SAIL Den Helder 2023?

Op donderdag 29 juni trapt SAIL Den Helder het evenement af met een SAIL in parade met ruim 35 Tall Ships die vanaf het Marsdiep Den Helder binnen varen.

Het volledige programma is momenteel nog niet bekend, maar er wordt hard gewerkt aan een programma op het evenemententerrein met diverse activiteiten, demonstraties en muziek. Ook Willemsoord en het centrum van Den Helder doen mee aan de feestelijkheden.

Vaar met uw relaties mee tijdens SAIL Den Helder

Het spectaculaire nautische event is een unieke gelegenheid om uw personeel en/of relaties uit te nodigen voor een vaartocht. U bent dan niet alleen toeschouwer, maar ook onderdeel van het nautische event. Tijdens SAIL Den Helder kunt kiezen uit verschillende arrangementen:

 • SAIL in Parade: samen met uw gasten maakt u onderdeel uit van de Parade met de mooiste en grootste windjammers ter wereld die de haven van Den Helder binnen varen
 • Een middag arrangement op vrijdag of zaterdag
 • Een avond arrangement op donderdag, vrijdag of zaterdag, dit arrangement wordt afgesloten met een lichts- en/of lasershow.
 • SAIL out Parade u begeleid t samen met uw gezelschap de schepen naar buiten over het Marsdiep waar ze aan hun race naar Hartlepool in Engeland beginnen.

Voor de arrangementen kunt u kiezen uit verschillende soorten schepen:

 • Een Tall Ship
 • Een traditioneel zeilschip, zoals bijvoorbeeld een klipper, aak, tjalk of schoener die op het het IJsselmeer, de Waddenzee en de Oostzee varen.
 • Een authentiek motor- of directieschip met rijke historie.

Tall Ships 

Tijdens SAIL Den Helder komen de meest indrukwekkende Tall Ships van over de hele wereld naar Den Helder, zoals de Dar Mlodziezy een zeiltrainingsschip uit Polen, de Roald Amundsen, de Alexander von Humboldt II, de Belle Poule, Statsraad Lehmkuhl en de Gulden Leeuw en Eendracht om er maar een paar te noemen.

Totale schema van de Tall Ships Race 2023

 • Van 29 Jun 2023 t/m 02 Jul 2023 zijn de Tall Ships in Den Helder, Nederland
 • Van 06 Jul 2023 t/m 09 Jul 2023 zijn de Tall Ships in Hartlepool, Engeland
 • Van 15 Jul 2023 t/m 18 Jul 2023 zijn de Tall Ships in Fredrikstad, Noorwegen
 • Van 26 Jul 2023 t/m 29 Jul 2023 zijn de Tall Ships in Lerwick, Shetland Islands