Terug naar resultaten

Jeugdweek IJsselmeer en Waddenzee

Jeugdweek op het IJsselmeer en de Waddenzee

Ontdek samen met een groep jongeren het IJsselmeer en de Waddenzee. Twee fantastische vaargebieden, waar tijdens een week genoeg te ontdekken valt. Op het IJsselmeer liggen de havenplaatsen niet ver van elkaar en kunt u het zeilen afwisselen, met leuke activiteiten zoals een museumbezoek of speurtocht in de stad. Op de Waddenzee kunt u naast een bezoek aan de eilanden en het strand ook droogvallen en misschien zelfs zeehonden spotten. Een unieke ervaring die jullie niet willen missen. Met dit arrangement combineren jullie twee mooie vaargebieden waar genoeg te zien, te beleven en te leren valt.

De week voor een jongerengroep in het kort

Deze jeugdweek biedt de jongeren:

 • Een afwisselende zeiltocht over het IJsselmeer en de Waddenzee
 • Een stoere en avontuurlijke week vol sportieve elementen
 • Een mooie tijd samen waarin ze vrienden voor het leven maken

Wat valt er te beleven tijdens de vaartocht over het IJsselmeer en de Waddenzee

Tijdens de vaartocht helpen de jongeren actief mee met het zeilen over de voormalige Zuiderzee en de Waddenzee. Ze krijgen les in navigeren, bestuderen het weer en krijgen onderweg les in de belangrijkste zeemansknopen. Tussendoor is er genoeg tijd om elkaar beter te leren kennen, te ontspannen of voor een zwempartij.

Op de Waddenzee kunt u droogvallen. Tijdens een wandeltocht over de bodem van de zee leert de schipper ze alles leren over ‘de kraamkamer van Europa’, zoals de Waddenzee ook wel genoemd wordt. Voor u naar een eiland valt spot u waarschijnlijk zeehonden die op een zandbank liggen te rusten. En ’s nachts is het nog écht stil en ziet u talloze sterren aan de hemel.

Wat kunt u doen in de stadjes rondom het IJsselmeer en op de Waddeneilanden

Rond het IJsselmeer zijn veel leuke plaatsen, waar voor de jongeren wel wat te ondernemen is. Neem bijvoorbeeld het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. In dit openluchtmuseum reizen ze 100 jaar terug in de tijd en ervaren ze hoe het was om vroeger aan de Zuiderzee te wonen.

In Lemmer kunnen jullie het Woudagemaal bezichtigen: het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Of ga naar Medemblik en maak een excursie door het Middeleeuwse kasteel Radboud.

En dan de Waddeneilanden: stuk voor stuk leuke eilanden waar voor jongeren wat leuks te beleven valt. Ieder eiland heeft zijn eigen bezienswaardigheden en activiteiten. Zo kunt u op alle eilanden een dagje naar het strand. Op Texel is een bezoek aan het natuurmuseum Ecomare een aanrader. De jongeren kunnen hier zeehonden, vogels, vissen en andere zeedieren van dichtbij bekijken. Op Terschelling ligt het Bunkermuseum dicht bij de haven en op Vlieland kunt u de natuur in op de fiets. Op de heen- of terugweg kunt ook nog een stop maken in Den Helder, voor een bezoek aan het Marinemuseum of het Nationaal Reddingmuseum.

Is de jeugdweek zeilen over het IJsselmeer en de Waddenzee voor iedereen leuk?

Dit arrangement is bijzonder geschikt voor groepen met jongeren, zoals een scoutinggroep, kerkgroep of sportclub, die samen een weekje op vakantie of kamp willen. Aan boord van het schip brengt de groep veel tijd met elkaar door en zijn er genoeg momenten om elkaar beter te leren kennen, samen te werken, lekker te ontspannen en plezier te maken.

Wat is de duur van het arrangement

Dit arrangement kunt u boeken voor een week en indien gewenst uitbreiden naar twee weken.

Programma jeugdweek zeilen over het IJsselmeer en de Waddenzee

Eenmaal aan boord bepaalt u op basis van het weer, de wind, de getijden en de stromingen samen met de schipper de route en het programma. Hierbij houdt de schipper rekening met jullie wensen. Om u toch een kleine indruk te geven van een dag aan boord van een traditioneel zeilschip, beschrijven we hieronder globaal het programma op een dag.

Voorbeeld van een dagindeling

 • 07.30 uur - De corveeploeg treft de voorbereidingen voor het ontbijt
 • 08.00 uur - Samen ontbijten
 • 09.30 uur - De corveeploeg ruimt op en een andere groep haalt boodschappen, zoals vers brood, melk en groente
 • 09.30 uur - Palaver, in overleg met de schipper bepalen jullie o.b.v. het weer, de wind en de wensen de route. De schipper kent het vaargebied en de steden op zijn duimpje en kan jullie adviseren over de vele mogelijkheden
 • 10.30 uur - Iedereen is terug aan boord en de trossen gaan los. Eenmaal uit de haven hijst u gezamenlijk de zeilen. Tijdens de vaartocht betrekken de ervaren schipper en maat de jongeren actief bij het zeilen hijsen, navigeren en knopen leggen, en ze mogen de schipper een handje helpen achter het roer. Als de omstandigheden het toelaten, maakt u onderweg een ankerstop voor een verfrissende zwempartij
 • 13.00 uur - De corveeploeg zorgt voor de broodjes en koffie/thee voor de lunch
 • 13.00 en 17. 00 uur - Ergens tussen deze tijd leggen jullie aan in een haven en afhankelijk van hoe laat jullie aanleggen is er ruimte om de stad of een museum te verkennen
 • 17.45 uur - De corveeploeg treft voorbereidingen voor het avondeten
 • 18.30 uur - Gezamenlijk avondeten
 • 19.00 uur - De corveeploeg ruimt op
 • 20.00 uur - De groep kan het havenplaatsje bezoeken, ook is er ruimte voor een avondprogramma aan boord met muziek, spelletjes of bijvoorbeeld een bonte avond of disco
 • 22.00 uur - De groep hoeft nog niet onder zeil, maar aan dek moet het stil zijn in verband met de havenstilte
 • 22.30 uur - Naar wens is er een dagafsluiting met de hele groep

Algemeen

Minimum aantal deelnemers
25

Dit is een arrangement voor een besloten groep op een privé geboekt schip.

Indicatie kosten jeugdweek arrangement

De prijs voor een jeugdweek arrangement is afhankelijk van de door u gekozen duur, het schip en de (optionele) verzorging en/of catering. Om u toch een indicatie te geven, geven we hieronder een voorbeeldprijs voor een jeugdweek arrangement per persoon / per nacht bij een volle bezetting van het schip: 

 • Jeugdweek arrangement vanaf  € 290,- p.p. incl. BTW. 

Eten en drinken

Maak het u zelf gemakkelijk en bestel ook een boodschappenpakket. U bestelt voor de zeiltocht het pakket en wij zorgen ervoor dat alles aan boord wordt geleverd op de dag van vertrek. Dat scheelt u een hoop gesjouw met boodschappen, bespaart ruimte in de bagage en u heeft bij de start van de zeiltocht meteen ontbijt, lunch, diner en kleine snacks in de juiste hoeveelheden aan boord.

Natuurlijk kunt u het eten en drinken uiteraard ook zelf verzorgen. Alle schepen zijn voorzien van een goed uitgeruste keuken, waar u samen heerlijke maaltijden kunt bereiden.

De week is inclusief:

 • De huur van het schip, schipper en bemanning
 • Brandstof (max. 1 uur per dag)
 • Haven-, brug-, sluis- en loodsgelden
 • Toeristenbelasting

De week is exclusief

 • Activiteiten en excursies
 • Verzekeringen
 • Eten en drinken

Interesse?

Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Zij helpen u graag.

Of boek het schip direct online

Ga naar het schepenoverzicht en geef aan hoe lang u wilt varen en wanneer u wilt opstappen. U krijgt daarna een overzicht van alle beschikbare schepen en de prijzen en kunt direct het schip van uw keuze boeken.