Jeugdweek Kop van Overijssel

Jeugdweek in de Kop van Overijssel

Ontdek samen met een groep jongeren de Kop van Overijssel. Dit prachtige vaargebied is een fantastische uitvalsbasis voor een avontuurlijke week vol prachtige natuur, leuke stadjes en genoeg mogelijkheden voor sport en spel.

De week voor een jongerengroep in het kort

Deze jeugdweek biedt de jongeren:

 • Een afwisselende zeiltocht door de Kop van Overijssel
 • Een avontuurlijke week vol leuke stadjes, onbewoonde eilandjes en kampvuren
 • Een mooie tijd samen waarin ze vrienden voor het leven maken

Dit valt er te beleven tijdens de vaartocht door de Kop van Overijssel

Tijdens de vaartocht helpen de jongeren actief mee met het zeilen. Ze leren navigeren, bestuderen het weer en krijgen onderweg les in de belangrijkste zeemansknopen. Tussendoor is er genoeg tijd om elkaar beter te leren kennen, te ontspannen of voor een zwempartij.

Iedere dag kunnen jullie wat anders doen. Vooral in het Ketelmeer, maar ook in het Zwarte meer liggen meerdere onbewoonde eilandjes, waar de natuur in alle rust haar gang kan gaan. Hier kunnen jullie genieten van de stilte, de vogels en ’s nachts met een beetje mazzel van een flonkerende sterrenhemel. In de omgeving van de meren kunnen jullie talloze leuke stadjes bezoeken, waar genoeg te zien en te beleven is.

Wat kunt u doen in de stadjes in de Kop van Overijssel

Jullie zouden een bezoek kunnen brengen aan Vollenhove. In het Vollenhove City Museum gaan jullie 1000 jaar terug in de tijd om van alles te leren over het ontstaan en de bloeiperiodes van Vollenhove. Daarna kunnen jullie wandelen naar de ruïne van kasteel Toutenburg of gezellig met z’n allen ‘een terrasje pakken’.

Blokzeil is ook een leuk plaatsje om een stop te maken, net als Giethoorn. Als jullie in het prachtige en veelzijdige natuurgebied de Weerribben-Wieden voor anker liggen, is Giethoorn - ook wel ‘Venetië van het Noorden’ - genoemd, op loopafstand! Jullie kunnen met een bootje of een gondel door het dorp varen, of met de hele groep vrolijke foto’s in klederdracht maken in Atelier 66.

Een dagje of een paar dagen in de Weerribben-Wieden blijven is zeker aan te raden. Jullie kunnen hier fietsen, bootjes of kano’s huren, voor een prachtige tocht door het gebied. Hier kun je ringslangen (deze zijn niet giftig), otters, visarenden en ooievaars zien.

Is de jeugdweek zeilen door de Kop van Overijssel voor iedereen leuk?

Dit arrangement is bijzonder geschikt voor groepen met jongeren, zoals een scoutinggroep, kerkgroep of sportclub, die samen een weekje op vakantie of kamp willen. Aan boord van het schip brengt de groep veel tijd met elkaar door en zijn er genoeg momenten om elkaar beter te leren kennen, samen te werken, lekker te ontspannen en plezier te maken.

De duur van het arrangement

Dit arrangement kunt u boeken voor een week en indien gewenst uitbreiden naar twee weken.

Programma jeugdweek zeilen over de Kop van Overijssel

Eenmaal aan boord bepaalt u op basis van het weer en de wind samen met de schipper de route en het programma. Hierbij houdt de schipper rekening met jullie wensen. Om u toch een kleine indruk te geven van een dag aan boord van een traditioneel zeilschip, beschrijven we hieronder globaal het programma op een dag.

Voorbeeld van een dagindeling

 • 07.30 uur - De corveeploeg treft de voorbereidingen voor het ontbijt
 • 08.00 uur - Samen ontbijten
 • 09.30 uur - De corveeploeg ruimt op en een andere groep haalt boodschappen, zoals vers brood, melk en groente
 • 09.30 uur - Palaver, in overleg met de schipper bepalen jullie o.b.v. het weer, de wind en de wensen de route. De schipper kent het vaargebied en de steden op zijn duimpje en kan jullie adviseren over de vele mogelijkheden
 • 10.30 uur - Iedereen is terug aan boord en de trossen gaan los. Eenmaal uit de haven hijst u gezamenlijk de zeilen. Tijdens de vaartocht betrekken de ervaren schipper en maat de jongeren actief bij het zeilen hijsen, navigeren en knopen leggen, en ze mogen de schipper een handje helpen achter het roer. Als de omstandigheden het toelaten, maakt u onderweg een ankerstop voor een verfrissende zwempartij
 • 13.00 uur - De corveeploeg zorgt voor de broodjes en koffie/thee voor de lunch
 • 13.00 en 17. 00 uur - Ergens tussen deze tijd leggen jullie aan in een haven en afhankelijk van hoe laat jullie aanleggen is er ruimte om de stad of een museum te verkennen
 • 17.45 uur - De corveeploeg treft voorbereidingen voor het avondeten
 • 18.30 uur - Gezamenlijk avondeten
 • 19.00 uur - De corveeploeg ruimt op
 • 20.00 uur - De groep kan het havenplaatsje bezoeken, ook is er ruimte voor een avondprogramma aan boord met muziek, spelletjes of bijvoorbeeld een bonte avond of disco
 • 22.00 uur - De groep hoeft nog niet onder zeil, maar aan dek moet het stil zijn in verband met de havenstilte
 • 22.30 uur - Naar wens is er een dagafsluiting met de hele groep

Algemeen

Minimum aantal deelnemers
25

Dit is een arrangement voor een besloten groep op een privé geboekt schip.

Indicatie kosten jeugdweek arrangement

De prijs voor een jeugdweek arrangement is afhankelijk van de door u gekozen duur, het schip en de (optionele) verzorging en/of catering. Om u toch een indicatie te geven, geven we hieronder een voorbeeldrpijs voor een jeugdweek arrangement per persoon / per nacht bij een volle bezetting van het schip: 

 • Jeugdweek arrangement vanaf  € 290,- p.p. incl. BTW. 

Eten en drinken

Maak het u zelf gemakkelijk en bestel ook een boodschappenpakket. U bestelt voor de zeiltocht het pakket en wij zorgen ervoor dat alles aan boord wordt geleverd op de dag van vertrek. Dat scheelt u een hoop gesjouw met boodschappen, bespaart ruimte in de bagage en u heeft bij de start van de zeiltocht meteen ontbijt, lunch, diner en kleine snacks in de juiste hoeveelheden aan boord.

Natuurlijk kunt u het eten en drinken uiteraard ook zelf verzorgen. Alle schepen zijn voorzien van een goed uitgeruste keuken, waar u samen heerlijke maaltijden kunt bereiden.

De week is inclusief:

 • De huur van het schip, schipper en bemanning
 • Brandstof (max. 1 uur per dag)
 • Haven-, brug-, sluis- en loodsgelden
 • Toeristenbelasting

De week is exclusief

 • Activiteiten en excursies
 • Verzekeringen
 • Eten en drinken

Interesse?

Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Zij helpen u graag.

Of boek het schip direct online

Ga naar het schepenoverzicht en geef aan hoe lang u wilt varen en wanneer u wilt opstappen. U krijgt daarna een overzicht van alle beschikbare schepen en de prijzen en kunt direct het schip van uw keuze boeken.