Jeugdweek Markermeer

Jeugdweek op het Markermeer

Ontdek samen met een groep jongeren het Markermeer. Dit bijzondere vaargebied in het hart van Nederland, is een fantastische uitvalsbasis voor een avontuurlijke week vol afwisseling tussen natuur, cultuur, sport en ontspanning.

De jeugdweek voor jongeren in het kort

Deze jeugdweek biedt de jongeren:

 • Een afwisselende zeiltocht over het Markermeer
 • Een avontuurlijke week waarin ze op plekken komen waar ze nog nooit geweest zijn
 • Een mooie tijd samen waarin ze vrienden voor het leven maken

Dit valt er te beleven tijdens de vaartocht over het Markermeer

Tijdens de vaartocht helpen de jongeren actief mee met het zeilen. Ze leren navigeren, bestuderen het weer en krijgen onderweg les in de belangrijkste zeemansknopen. Tussendoor is er genoeg tijd om elkaar beter te leren kennen, te ontspannen of voor een zwempartij.

Iedere dag kunnen jullie iets anders doen. Leg aan in een gezellig havenstadje, en doe daar een speurtocht of photohunt, bezoek een museum, ga lekker shoppen, of boek een historische stadswandeling. Zin in heel wat anders? Maak kennis met de Marker Wadden, forteiland Pampus of het schiereilandje Marken.

Wat kunt u doen in de stadjes rondom het Markermeer

In de voormalige VOC-stad Hoorn kunnen jullie je met gemak een hele middag vermaken. Een stadswandeling door het prachtige historische centrum, vol statige panden en pakhuizen, is leuk en leerzaam. Daarna kunnen jullie bijkomen in de haven op het ruime dek van het schip en foto’s vergelijken.

Een bezoek aan het Museum van de Twintigste Eeuw is ook een aanrader. Hier krijgen jongeren antwoord op vragen als ‘Hoe woonden mijn grootouders?’, ‘Met welk speelgoed speelden mijn ouders?’ ‘Wat deden mensen in hun vrije tijd voordat er internet was?’ Er zijn honderden voorwerpen te zien en tientallen interieurs opgesteld. Leuk, herkenbaar en verbazingwekkend!

Het is ook leuk om een dagje vrij te maken voor Volendam. Op de Dijk kunnen jullie kibbeling of paling eten, met de hele groep een hilarische foto in klederdracht maken, kaas proeven of op jacht naar souvenirs. Met zoveel winkels gaan jullie vast slagen.

Het Forteiland Pampus is ook heel interessant en bovendien alleen per schip te bereiken. Dat is voor jongeren vast bijzonder, want waarschijnlijk zijn ze er nog nooit eerder geweest (en zullen ze er ook niet zo gauw weer komen). Pampus was ooit een verdedigingsfort en een aanlegplaats voor VOC-schepen. Nu is er een interactief museum. Ontdekken jullie waar de uitdrukking voor Pampus liggen vandaan komt?

Vanaf Pampus kunnen jullie doorvaren naar Monnickendam om daar te overnachten. De volgende dag zouden jullie dan naar het kasteel in Muiden. Ervaar hier de Middeleeuwen en wie weet geeft de valkenier daar die dag op het Muiderslot een roofvogelshow.

Wat jullie eigenlijk ook niet mogen missen, is Nationaal Park Nieuw Land en de Marker Wadden. Vijf nieuwe Nederlandse eilanden, waarvan er één open is voor publiek. Hier kunnen jullie bijzondere vogels spotten, wandelen, de uitkijktoren beklimmen en zonnen en zwemmen op het recreatiestrand. En omdat de Marker Wadden relatief dicht bij Lelystad liggen, kunnen jullie op de terugweg wellicht nog even de Bataviawerf aandoen. Hier ligt de replica van het 17e-eeuwse VOC-schip de Batavia en kun je shoppen of op jacht naar souvenirs in Bataviastad.

Is de jeugdweek zeilen over het Markermeer voor iedereen leuk?

Dit arrangement is bijzonder geschikt voor groepen met jongeren, zoals een scoutinggroep, kerkgroep of sportclub, die samen een weekje op vakantie of kamp willen. Aan boord van het schip brengt de groep veel tijd met elkaar door en zijn er genoeg momenten om elkaar beter te leren kennen, samen te werken, lekker te ontspannen en plezier te maken.

De duur van het arrangement

Dit arrangement kunt u boeken voor een week en indien gewenst uitbreiden naar twee weken.

Programma jeugdweek Markermeer

Eenmaal aan boord bepaalt u op basis van het weer en de wind samen met de schipper de route en het programma. Hierbij houdt de schipper rekening met jullie wensen. Om u toch een kleine indruk te geven van een dag aan boord van een traditioneel zeilschip, beschrijven we hieronder globaal het programma op een dag.

Voorbeeld van een dagindeling

 • 07.30 uur - De corveeploeg treft de voorbereidingen voor het ontbijt
 • 08.00 uur - Samen ontbijten
 • 09.30 uur - De corveeploeg ruimt op en een andere groep haalt boodschappen, zoals vers brood, melk en groente
 • 09.30 uur - Palaver, in overleg met de schipper bepalen jullie o.b.v. het weer, de wind en de wensen de route. De schipper kent het vaargebied en de steden op zijn duimpje en kan jullie adviseren over de vele mogelijkheden
 • 10.30 uur - Iedereen is terug aan boord en de trossen gaan los. Eenmaal uit de haven hijst u gezamenlijk de zeilen. Tijdens de vaartocht betrekken de ervaren schipper en maat de jongeren actief bij het zeilen hijsen, navigeren en knopen leggen, en ze mogen de schipper een handje helpen achter het roer. Als de omstandigheden het toelaten, maakt u onderweg een ankerstop voor een verfrissende zwempartij
 • 13.00 uur - De corveeploeg zorgt voor de broodjes en koffie/thee voor de lunch
 • 13.00 en 17. 00 uur - Ergens tussen deze tijd leggen jullie aan in een haven en afhankelijk van hoe laat jullie aanleggen is er ruimte om de stad of een museum te verkennen
 • 17.45 uur - De corveeploeg treft voorbereidingen voor het avondeten
 • 18.30 uur - Gezamenlijk avondeten
 • 19.00 uur - De corveeploeg ruimt op
 • 20.00 uur - De groep kan het havenplaatsje bezoeken, ook is er ruimte voor een avondprogramma aan boord met muziek, spelletjes of bijvoorbeeld een bonte avond of disco
 • 22.00 uur - De groep hoeft nog niet onder zeil, maar aan dek moet het stil zijn in verband met de havenstilte
 • 22.30 uur - Naar wens is er een dagafsluiting met de hele groep

Algemeen

Minimum aantal deelnemers
25

Dit is een arrangement voor een besloten groep op een privé geboekt schip.

Indicatie kosten jeugdweek arrangement

De prijs voor een jeugdweek arrangement is afhankelijk van de door u gekozen duur, het schip en de (optionele) verzorging en/of catering. Om u toch een indicatie te geven, geven we hieronder een voorbeeldprijs voor een jeugdweek arrangement per persoon / per nacht bij een volle bezetting van het schip: 

 • Jeugdweek arrangement vanaf  € 290,- p.p. incl. BTW. 

Eten en drinken

Maak het u zelf gemakkelijk en bestel ook een boodschappenpakket. U bestelt voor de zeiltocht het pakket en wij zorgen ervoor dat alles aan boord wordt geleverd op de dag van vertrek. Dat scheelt u een hoop gesjouw met boodschappen, bespaart ruimte in de bagage en u heeft bij de start van de zeiltocht meteen ontbijt, lunch, diner en kleine snacks in de juiste hoeveelheden aan boord.

Natuurlijk kunt u het eten en drinken uiteraard ook zelf verzorgen. Alle schepen zijn voorzien van een goed uitgeruste keuken, waar u samen heerlijke maaltijden kunt bereiden.

De week is inclusief:

 • De huur van het schip, schipper en bemanning
 • Brandstof (max. 1 uur per dag)
 • Haven-, brug-, sluis- en loodsgelden
 • Toeristenbelasting

De week is exclusief

 • Activiteiten en excursies
 • Verzekeringen
 • Eten en drinken

Interesse?

Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Zij helpen u graag.

Of boek het schip direct online

Ga naar het schepenoverzicht en geef aan hoe lang u wilt varen en wanneer u wilt opstappen. U krijgt daarna een overzicht van alle beschikbare schepen en de prijzen en kunt direct het schip van uw keuze boeken.