Week zeilen op de Friese meren

Week zeilen op de Friese meren

Friesland is dé watersportprovincie van Nederland en voor zeilers is dit dan ook een soort Walhalla-provincie. Samen met uw vrienden of familie kunt u hier heerlijk vakantie vieren, met veel mogelijkheden voor culturele en sportieve uitstapjes en met de prachtige Friese natuur altijd om u heen. En omdat uw vakantiehuisje ook gelijk uw vervoersmiddel is, kunt u de hele week overal heen, zonder in- of uitchecken en koffers pakken. Dat geeft een rust!

De zeiltocht over de Friese meren in het kort

Zeilen is een fantastische manier om Nederland op een hele andere manier te leren kennen. Deze zeilweek biedt u:

 • Een gevarieerde zeiltocht over de beschutte Friese meren.
 • Veel tijd voor zeilen, zwemmen, watersporten en het bezoeken van lieflijke stadjes.
 • Een week waarin u écht de tijd heeft voor elkaar.

Wat valt er te beleven tijdens de vaartocht over de Friese meren

De Friese meren zijn over het algemeen niet overdreven groot, ook niet heel erg diep en redelijk beschut gelegen. Tijdens het zeilen is er genoeg te zien. U vaart over prachtige meren, langs weilanden, natuurgebieden en pittoreske dorpjes. In dit vaargebied is het gemakkelijk om een groot deel van de dag gewoon te kijken en te genieten. Ga lekker op het dek zitten, in het zonnetje, of juist op een schaduwrijk plekje, en geniet van de watervogels, de koeien, de zonsondergang die de lucht oranje en roze kleurt, van de rust en het ruisen van het riet.

Wat ook heel erg leuk is om te doen: voor anker gaan, overboord springen en samen zwemmen, spelen en plezier maken. Grote kans dat de schipper nog wel een paar kano’s aan boord heeft, of een rubber bootje. Actief meehelpen tijdens het zeilen kan ook; de meeste schepen hebben op z’n minst enkele honderden vierkante meters zeil, dus de matroos kan best wat hulp gebruiken om die te hijsen of te reven. En verder? Scheepsknopen leren, aan het roer staan, genieten van een flonkerende sterrenhemel, barbecueën aan dek, uitgebreid tafelen en bijpraten, spelletjes doen, lezen of verhalen vertellen; er zijn zoveel mogelijkheden om samen te genieten!

Wat kunt u doen in de stadjes rondom de Friese meren

Er zijn ontzettend veel karakteristieke stadjes rondom de Friese meren. In ieder geval de moeite waard is de Friese hoofdstad Leeuwarden. De Prinsentuin is een prachtige jachthaven, midden in de binnenstad, waar de grote authentieke zeilschepen ook kunnen komen.

Leeuwarden is in 2018 niet voor niets uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad; u kunt er naar het grootste keramiekmuseum van Europa, naar het Fries museum, of (erg leuk voor kinderen!) naar het Fries Natuur Museum. Ook een aanrader is het om de Oldehove te beklimmen, voor een fenomenaal uitzicht over de stad. Deze toren uit 1500 staat overigens schever dan de toren van Pisa! Of u huurt een elektrisch sloepje voor een tocht door de grachten, u geniet op een van de vele terrassen, gaat lekker winkelen, of doet een stadswandeling door de historische binnenstad.

Sneek is ook leuk. Bezoek daar bijvoorbeeld het Fries Scheepvaart Museum en vergeet ook niet om de Waterpoort te bewonderen. En als u er dan toch bent, loop dan gelijk langs het winkeltje van Weduwe Joustra voor een goede fles echte Friese Beerenburg. Verder is Sneek een uitermate gezellig stadje om te winkelen of om neer te strijken op een van de vele terrassen.

En verder kunt u naar het beroemde Kameleondorp in Terherne, naar Sloten (een vestingstadje uit de 13e eeuw, dat er ook nog zo uitziet), naar Workum, waar u dan zeker het Jopie Huisman museum moet bezoeken, of naar Franeker, waar het planetarium van Eise Eisinga zeker de moeite van een bezoekje waard is.

Is een week zeilen over de Friese meren voor iedereen leuk

Dit arrangement is bijzonder geschikt voor families- en vriendengroepen die er samen even tussenuit willen en vooral tijd willen doorbrengen met elkaar. Aan boord van het schip kunt u gezamenlijk zeilen, ontspannen, bijpraten en koken in de goed uitgeruste keuken, en beschikt u over comfortabele slaapplaatsen. Daarnaast is er voor alle leeftijden wel iets leuks te verzinnen tijdens uw zwerftocht over de Friese meren.

De duur van het arrangement

Dit arrangement kunt u boeken voor een week en indien gewenst uitbreiden met twee weken.

Programma week zeilen over de Friese meren

Eenmaal aan boord bepaalt u op basis van het weer en de wind samen met de schipper de route en het programma. Hierbij houdt de schipper rekening met jullie wensen. Om u toch een kleine indruk te geven van een dag aan boord van een traditioneel zeilschip, beschrijven we hieronder globaal het programma op een dag.

Mogelijke dagindeling

 • Ontbijt en palaver in de haven, daarna gaan de trossen los en vaart u richting het stadje of het (onbewoonde) eilandje van uw keuze.
 • Tijdens de zeiltocht legt de ervaren bemanning u graag meer uit handige zeemansknopen en de kunst van het zeilen, of u geniet vanaf het dek van het prachtige uitzicht op de Friese meren.
 • Onderweg bereidt u een lunch in de goed uitgeruste keuken aan boord van het schip.
 • Als de omstandigheden het toelaten, kunt u onderweg een ankerstop maken om te zwemmen.
 • Na het aanmeren in de haven is er voldoende tijd om het stadje van uw keuze te ontdekken, of u blijft gezellig in een ontspannen sfeer borrelen aan dek, speelt een spelletje in het knusse dagverblijf of u zoekt een gezellig restaurant of café in de haven op.
 • U slaapt in een comfortabele hut aan boord van het zeilschip.

Opstaphaven
Almere
Amsterdam
Delfzijl
Den Helder
Den Oever
Edam
Enkhuizen
Franeker
Harlingen
Hoorn
Kampen
Lelystad Bataviahaven
Lemmer
Makkum
Medemblik
Monnickendam
Muiden
Stavoren
Texel
Urk
Volendam
Workum

Algemeen

Minimum aantal deelnemers
10

Dit is een arrangement voor een besloten groep op een privé geboekt schip.

Indicatie kosten voor het week zeilen arrangement

De prijs voor het week zeilen arrangement is afhankelijk van de door u gekozen duur, het schip en de (optionele) verzorging en/of catering. Om u toch een indicatie te geven, geven we hieronder een voorbeeldrpijs voor een week zeilen per persoon / per nacht bij een volle bezetting van het schip: 

 • Week zeilen arrangement vanaf  € 290,- p.p. incl. BTW. 

Eten en drinken

Maak het u zelf gemakkelijk en bestel ook een boodschappenpakket. U bestelt voor de zeiltocht het pakket en wij zorgen ervoor dat alles aan boord wordt geleverd op de dag van vertrek. Dat scheelt u een hoop gesjouw met boodschappen, bespaart ruimte in de bagage en u heeft bij de start van de zeiltocht meteen ontbijt, lunch, diner en kleine snacks in de juiste hoeveelheden aan boord.

Natuurlijk kunt u het eten en drinken uiteraard ook zelf verzorgen. Alle schepen zijn voorzien van een goed uitgeruste keuken, waar u samen heerlijke maaltijden kunt bereiden.

De week zeilen is inclusief:

 • De huur van het schip, schipper en bemanning
 • Brandstof (max. 1 uur per dag)
 • Haven-, brug-, sluis- en loodsgelden
 • Toeristenbelasting

De week zeilen is exclusief:

 • Activiteiten en excursies
 • Verzekeringen
 • Eten en drinken

Interesse?

Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Zij helpen u graag.

Of boek het schip direct online

Ga naar het schepenoverzicht en geef aan hoe lang u wilt varen en wanneer u wilt opstappen. U krijgt daarna een overzicht van alle beschikbare schepen en de prijzen en kunt direct het schip van uw keuze boeken. In het opmerkingenveld kunt u aangeven welke excursie en/of activiteit u bij uw vaartocht wilt boeken. De catering kunt u later aan ons doorgeven via een e-mail.