Week IJsselmeer en Markermeer

Week zeilen over het IJsselmeer en het Markermeer

Even helemaal weg in eigen land met familie of vrienden? Huur een traditioneel zeilschip en zwerf van de ene beleving naar de andere. Elke kerktoren aan de horizon vertegenwoordigt weer een nieuwe havenstad met een rijke historie. U kunt cultuur snuiven, tot rust komen in de natuur, nieuwe ervaringen opdoen, sportief bezig zijn en uitgebreid de tijd nemen om bij te praten, te lezen of spelletjes te doen. En waar u ook heen gaat, u heeft altijd alles bij de hand. Geen gedoe, geen spullen in- en uitpakken, gewoon met je ‘varende hotel’ van belevenis naar belevenis zeilen. 

Waarom deze zeiltocht

Zeilen is een fantastische manier om Nederland op een hele andere manier te leren kennen. Deze zeilweek biedt u:

 • Een gevarieerde zeiltocht over het IJsselmeer en Markermeer.
 • De mogelijkheid om vissersdorpen, voormalige VOC- steden en Hanzesteden te bezoeken.
 • De kans om unieke locaties, zoals de Marker Wadden en Forteiland Pampus te ontdekken.

Wat valt er te beleven tijdens de vaartocht over het IJsselmeer en Markermeer

Zeilen is heerlijk en ontspannend, dus u gaat vooral genieten tijdens de zeiltocht. En u hoeft niet bang te zijn voor verveling, want er is genoeg te zien en te doen. Zowel het IJsselmeer als het Markermeer zijn prachtige vaargebieden, met een wijds uitzicht en voortdurend veranderende luchten en wolkenpartijen. Zelfs het water lijkt steeds te veranderen van kleur, afhankelijk van de zon, het moment dan de dag, en de hoeveelheid wind en licht. 

Als de omstandigheden daar goed voor zijn, dan kunt u een ankerstop maken: het schip gaat dan op een mooi plaatsje voor anker, zodat jullie kunnen zwemmen, kanoën of gewoon lekker zonnen. Bent u na een frisse duik nog steeds onrustig en heeft u behoefte aan meer actie en beweging? Geen punt, de meeste schepen hebben honderden vierkante meters zeil en als jullie weer weg willen, zullen die weer omhoog gehesen moeten worden! Misschien mag u ook wel even aan het roer staan en anders wil de schipper u vast zeemansknopen leren leggen of u bijpraten over de flora en fauna in het gebied. Kortom, genoeg te zien en te doen tijdens de zeiltocht. 

Wat kunt u doen in de havenstadjes rondom het IJsselmeer en Markermeer

Het is haast te veel om op te noemen, want de mogelijkheden zijn eindeloos. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. In dit openluchtmuseum krijgt u een mooi inkijkje in het leven van de mensen die ongeveer honderd jaar geleden woonden rond de Zuiderzee. 

Of bezoek ‘s werelds grootste nog werkende stoomgemaal in Lemmer. Er is zelfs nog een stoommuseum in Medemblik en een stoomtreinverbinding tussen Hoorn en Medemblik. 

Maak een klederdrachtfoto voor een blijvende herinnering in Volendam, of ga een dagje shoppen in Bataviastad outlet shoppingcenter. Dit is overigens goed te combineren met een bezoek aan de Bataviawerf. Hier kunt u de indrukwekkende replica van het 17e-eeuwse VOC-schip de Batavia zien. 

Als u liever wat meer de rust opzoekt, dan zijn de Marker Wadden net wat voor u. Vijf nieuwe, bijzondere eilanden, waarvan er op één toerisme welkom is. Hier vindt u bijzondere flora en fauna, strand, wandelroute, een mooie uitkijktoren en een heerlijk recreatiestrand.

Iets minder rustig, maar minstens zo indrukwekkend, is forteiland Pampus. Kortom, misschien moet u nog een weekje bijboeken…

Is een week zeilen over het IJsselmeer en Markermeer voor iedereen leuk

Dit arrangement is bijzonder geschikt voor families- en vriendengroepen die er samen even tussenuit willen en vooral tijd willen doorbrengen met elkaar. Aan boord van het schip kunt u gezamenlijk zeilen, ontspannen, bijpraten en koken in de goed uitgeruste keuken, en beschikt u over comfortabele slaapplaatsen. Daarnaast is er voor alle leeftijden wel iets leuks te verzinnen tijdens uw zwerftocht over het IJsselmeer en Markermeer.

Wat is de duur van het arrangement

Dit arrangement kunt u boeken voor een week en indien gewenst uitbreiden met twee weken.

Programma week zeilen over het IJsselmeer en Markermeer 

Eenmaal aan boord bepaalt u op basis van het weer en de wind samen met de schipper de route en het programma. Hierbij houdt de schipper rekening met jullie wensen. Om u toch een kleine indruk te geven van een dag aan boord van een traditioneel zeilschip, beschrijven we hieronder globaal het programma op een dag.

Mogelijke dagindeling

 • Ontbijt en palaver in de haven, daarna gaan de trossen los en vaart u richting de stad van uw keuze.
 • Tijdens de zeiltocht legt de ervaren bemanning u graag meer uit de kunst van het zeilen, of u geniet vanaf het dek van het prachtige uitzicht over het IJsselmeer of Markermeer.
 • Onderweg bereidt u een lunch in de goed uitgeruste keuken aan boord van het schip.
 • Als de omstandigheden het toelaten, kunt u onderweg een ankerstop maken om te zwemmen.
 • Na het aanmeren in de haven is er voldoende tijd om de stad van uw keuze te ontdekken, of u blijft gezellig in een ontspannen sfeer borrelen aan dek, speelt een spelletje in het knusse dagverblijf of u zoekt een gezellig restaurant of café in de haven op.
 • U slaapt in een comfortabele hut aan boord van het zeilschip.

Algemeen

Minimum aantal deelnemers
10

Dit is een arrangement voor een besloten groep op een privé geboekt schip.

Indicatie kosten voor het week zeilen arrangement

De prijs voor het week zeilen arrangement is afhankelijk van de door u gekozen duur, het schip en de (optionele) verzorging en/of catering. Om u toch een indicatie te geven, geven we hieronder een voorbeeldrpijs voor een week zeilen per persoon / per nacht bij een volle bezetting van het schip: 

 • Week zeilen arrangement vanaf  € 290,- p.p. incl. BTW. 

Eten en drinken

Maak het u zelf gemakkelijk en bestel ook een boodschappenpakket. U bestelt voor de zeiltocht het pakket en wij zorgen ervoor dat alles aan boord wordt geleverd op de dag van vertrek. Dat scheelt u een hoop gesjouw met boodschappen, bespaart ruimte in de bagage en u heeft bij de start van de zeiltocht meteen ontbijt, lunch, diner en kleine snacks in de juiste hoeveelheden aan boord.

Natuurlijk kunt u het eten en drinken uiteraard ook zelf verzorgen. Alle schepen zijn voorzien van een goed uitgeruste keuken, waar u samen heerlijke maaltijden kunt bereiden.

De week zeilen is inclusief:

 • De huur van het schip, schipper en bemanning
 • Brandstof (max. 1 uur per dag)
 • Haven-, brug-, sluis- en loodsgelden
 • Toeristenbelasting

De week zeilen is exclusief:

 • Activiteiten en excursies
 • Verzekeringen
 • Eten en drinken

Interesse?

Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Zij helpen u graag.

Of boek het schip direct online

Ga naar het schepenoverzicht en geef aan hoe lang u wilt varen en wanneer u wilt opstappen. U krijgt daarna een overzicht van alle beschikbare schepen en de prijzen en kunt direct het schip van uw keuze boeken.