Week IJsselmeer en Waddenzee

Week zeilen op het IJsselmeer en de Waddenzee

Het IJsselmeer en de Waddenzee zijn fantastische vaargebieden. Uitgestrekt, wijds en ook voor ervaren zeilers nog altijd uitdagend! Het IJsselmeer biedt de mogelijkheid om lange en korte zeiltochten te maken, maar net waar jullie zin in hebben. Dat kan op de Waddenzee ook, maar daar hebben de schippers nog een extra verrassing achter de hand: op de Waddenzee kunt u droogvallen en dat is een ervaring die u niet mag missen! Bovendien is de Waddenzee UNESCO Werelderfgoed en als u geïnteresseerd bent in het wel en wee van de natuur, dan is er voor u op de Waddenzee genoeg te zien, te beleven en te leren.

Waarom deze zeiltocht

Zeilen is een fantastische manier om Nederland op een hele andere manier te leren kennen. Deze zeilweek biedt u:

 • Een gevarieerde zeiltocht over het IJsselmeer en de Waddenzee.
 • Een vakantie vol actie, avontuur, cultuur en ontspanning.
 • Een week waarin u écht de tijd heeft voor elkaar.

Wat valt er te beleven tijdens de vaartocht over het IJsselmeer en de Waddenzee

Een vaartocht over het IJsselmeer is afwisselend en hoe de wind ook staat er is altijd wel een gezellig havenstadje waar u heen kunt varen. De wisselende kleuren van water en lucht, de eindeloze watermassa zover u kunt kijken, en de geluiden van de wind en de vogels maken dat u in no time bent ontstresst en uitgewaaid. 

Op de Waddenzee kunt u droogvallen en over de bodem van de zee lopen. De kinderen kunnen krabbetjes en schelpen zoeken en de schipper wil u ongetwijfeld alles leren over ‘de kraamkamer van Europa’, zoals de Waddenzee ook wel genoemd wordt. Maar u kunt ook zeehonden spotten en naar de Waddeneilanden zeilen. ’s Nachts wordt het hier nog écht stil en ziet u talloze sterren aan de hemel flonkeren. 

Wat kunt u doen in de stadjes rondom het IJsselmeer en op de Waddeneilanden

Er zijn ongelooflijk veel leuke plaatsen rond het IJsselmeer, waar voor jong en oud wel wat te doen is. Neem bijvoorbeeld het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. In dit openluchtmuseum kunt u ervaren hoe de mensen ongeveer 100 jaar geleden rond de Zuiderzee leefden. Maar u kunt in Enkhuizen ook met de kleintjes naar Sprookjeswonderland, of met z’n allen naar het Flessenscheepjesmuseum en daarna een biertje drinken bij Brouwerij De Werf. 

Of u gaat naar Lemmer, om het Woudagemaal te bezichtigen: het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Een visje eten en een Ginkies-tocht doen in Urk is ook erg leuk, of u spijkert uw geschiedkundige kennis bij in kasteel Radboud in Medemblik. 

En dan de Waddeneilanden: zelf kunnen we haast niet kiezen wat het leukste eiland is! Ieder eiland heeft zijn eigen bezienswaardigheden en activiteiten: Texel, Terschelling en Ameland zijn groot genoeg om lekker te winkelen, een terrasje te pakken en om te zwerven door gezellige, vaak historische dorpjes. Op Ameland en Texel kunt u parachutespringen, en op deze en de meeste andere eilanden kunt u ook kitesurfen, golfen, suppen, paintballen, wadlopen, blokarten, een gps-tocht doen, wandelen, fietsen en paardrijden. 

Maar er zijn ook meerdere interessante musea te bezoeken op de eilanden. Wie geïnteresseerd is in het zeeleven, moet zeker een bezoek brengen aan natuurmuseum Ecomare. Hier leert u alles over Werelderfgoed Waddenzee, de Noordzee en Texel. U kunt er zeehonden, vogels, vissen en andere zeedieren van dichtbij bekijken. Op Terschelling kunt u het Wrakkenmuseum bezoeken en Vlieland heeft het Tromphuis en het Drenkelingenhuisje. Op de heen- of terugweg kunt ook nog een stop maken in Den Helder, voor een bezoek aan het Marinemuseum of het Nationaal Reddingmuseum.

Is een week zeilen over het IJsselmeer en de Waddenzee voor iedereen leuk

Dit arrangement is bijzonder geschikt voor families- en vriendengroepen die er samen even tussenuit willen en vooral tijd willen doorbrengen met elkaar. Aan boord van het schip kunt u gezamenlijk zeilen, ontspannen, bijpraten en koken in de goed uitgeruste keuken, en beschikt u over comfortabele slaapplaatsen. Daarnaast is er voor alle leeftijden wel iets leuks te verzinnen tijdens uw zwerftocht over het IJsselmeer en de Waddenzee.

Wat is de duur van het arrangement

Dit arrangement kunt u boeken voor een week en indien gewenst uitbreiden met twee weken.

Programma week zeilen over het IJsselmeer en de Waddenzee

Eenmaal aan boord bepaalt u op basis van het weer, de wind, de getijden en de stromingen samen met de schipper de route en het programma. Hierbij houdt de schipper rekening met jullie wensen. Om u toch een kleine indruk te geven van een dag aan boord van een traditioneel zeilschip, beschrijven we hieronder globaal het programma op een dag.

Mogelijke dagindeling

 • Ontbijt en palaver in de haven, daarna gaan de trossen los en vaart u richting de havenstad of het eiland van uw keuze.
 • Tijdens de zeiltocht legt de ervaren bemanning u graag meer uit over stromingen, knopen, getijden en de kunst van het zeilen, of u geniet vanaf het dek van het prachtige uitzicht over het IJsselmeer of de Waddenzee.
 • Onderweg bereidt u een lunch in de goed uitgeruste keuken aan boord van het schip.
 • Als de omstandigheden het toelaten, kunt u onderweg een ankerstop maken om te zwemmen.
 • Na het aanmeren in de haven is er voldoende tijd om het stadje of eiland van uw keuze te ontdekken, of u blijft gezellig in een ontspannen sfeer borrelen aan dek, speelt een spelletje in het knusse dagverblijf of u zoekt een gezellig restaurant of café in de haven op.
 • U slaapt in een comfortabele hut aan boord van het zeilschip.

Algemeen

Minimum aantal deelnemers
10

Dit is een arrangement voor een besloten groep op een privé geboekt schip.

Indicatie kosten voor het week zeilen arrangement

De prijs voor het week zeilen arrangement is afhankelijk van de door u gekozen duur, het schip en de (optionele) verzorging en/of catering. Om u toch een indicatie te geven, geven we hieronder een voorbeeldrpijs voor een week zeilen per persoon / per nacht bij een volle bezetting van het schip: 

 • Week zeilen arrangement vanaf  € 290,- p.p. incl. BTW. 

Eten en drinken

Maak het u zelf gemakkelijk en bestel ook een boodschappenpakket. U bestelt voor de zeiltocht het pakket en wij zorgen ervoor dat alles aan boord wordt geleverd op de dag van vertrek. Dat scheelt u een hoop gesjouw met boodschappen, bespaart ruimte in de bagage en u heeft bij de start van de zeiltocht meteen ontbijt, lunch, diner en kleine snacks in de juiste hoeveelheden aan boord.

Natuurlijk kunt u het eten en drinken uiteraard ook zelf verzorgen. Alle schepen zijn voorzien van een goed uitgeruste keuken, waar u samen heerlijke maaltijden kunt bereiden.

De week zeilen is inclusief:

 • De huur van het schip, schipper en bemanning
 • Brandstof (max. 1 uur per dag)
 • Haven-, brug-, sluis- en loodsgelden
 • Toeristenbelasting

De week zeilen is exclusief:

 • Activiteiten en excursies
 • Verzekeringen
 • Eten en drinken

Interesse?

Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Zij helpen u graag.

Of boek het schip direct online

Ga naar het schepenoverzicht en geef aan hoe lang u wilt varen en wanneer u wilt opstappen. U krijgt daarna een overzicht van alle beschikbare schepen en de prijzen en kunt direct het schip van uw keuze boeken.