Week zeilen over het IJsselmeer

Week zeilen op het IJsselmeer

Het IJsselmeer en omgeving leent zich uitstekend voor een afwisselende vakantie vol actie en avontuur, samen met uw vrienden of familie. Op het IJsselmeer kunt u uw zeilhart ophalen: u kunt er uren achterelkaar zeilen of korte vaartochten maken zodat u iets meer tijd heeft in een idyllisch havenstadje. U kunt daar blijven overnachten, of u gaat weer verder; dat is het mooie van vakantie op een schip. U bent volledig vrij om te gaan en staan waar u wilt. Zolang het schip er kan komen, kunt u erheen.

De zeiltocht in het kort

Zeilen is een fantastische manier om Nederland op een hele andere manier te leren kennen. Deze zeilweek biedt u:

 • Een gevarieerde zeiltocht over het IJsselmeer, met tussenstops in leuke stadjes.
 • Een stoere, sportieve en avontuurlijke vakantie waar u nog vaak aan terugdenkt.
 • Een week waarin u écht de tijd heeft voor elkaar.

Wat valt er te beleven tijdens de vaartocht over het IJsselmeer

Het IJsselmeer is een van de grootste zoetwatermeren in West Europa. Het is een heerlijk vaarwater voor korte en lange zeiltochten langs diverse gezellige havenstadjes zoals Enkhuizen, Medemblik, Urk, Stavoren, Lemmer en Stavoren.

Tijdens het zeilen kunt u meehelpen: lekker actief aan de slag met het hele gezelschap en samen het schip op koers houden. Maar dat hoeft natuurlijk niet. U kunt er ook voor kiezen om het zeilen aan een ander over te laten en te genieten van het uitzicht over het IJsselmeer. Want dat is vaak prachtig: een wijds uitzicht, met misschien in de verte al de havenstad waar u dit keer op af koerst. De kleur van het water lijkt voortdurend te veranderen en de geluiden van het schip, het water, de wind en de vogels zijn rustgevende vakantiegeluiden.

En als u optimaal genoten heeft van het uitzicht, dan gaat u bijpraten met uw vrienden of familie, of uitgebreid koken en met het hele gezelschap eindeloos tafelen. En verder? Spelletjes doen, een boek lezen, puzzelen, verstoppertje spelen met de kinderen, of u vraagt de schipper om voor anker te gaan. Kunnen jullie fijn een frisse duik in het IJsselmeer nemen en lekker zwemmen!

Wat kunt u doen in de stadjes rondom het IJsselmeer

Er zijn ongelooflijk veel leuke plaatsen rond het IJsselmeer, waar voor jong en oud wel wat te doen is. Neem bijvoorbeeld het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. In dit openluchtmuseum kunt u ervaren hoe de mensen ongeveer 100 jaar geleden rond de Zuiderzee leefden. Maar u kunt in Enkhuizen ook wandelen in het 19e eeuwse Snouck van Loosen park, of met de kleintjes naar Sprookjeswonderland. Ook heel leuk om te bezoeken is het Flessenscheepjesmuseum. Een klein museum, met een grote collectie Flessenscheepjes. Genoeg gezien? Dan is het tijd om heerlijk achterover te zitten bij Brouwerij De Werf. Geniet in het proeflokaal van diverse eigen gebrouwen biertjes.

Een dagje Lemmer is ook een aanrader. Hier kunt u het Woudagemaal bezichtigen: het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Of u gaat naar het strand van Lemmer, om daar te zonnen, te beachvolleyballen, wind- of kitesurfen. U kunt hier ook les in krijgen! Geen zin in sportiviteit vandaag? In Lemmer zijn genoeg winkels, boetiekjes en zonnige terrassen, dus ga shoppen, op een terrasje zitten en relax!

En dan Urk. Daar moet u ook eens geweest zijn. Op dit voormalige eiland heerst nog altijd de besloten eilandermentaliteit. Niet voor niets zeggen de Urkers nog steeds dat ze ‘op Urk’ wonen en niet ‘in Urk’. Maar goed, in Urk is een Ginkies-tocht de beste manier om Urk te leren kennen. De Ginkies (een netwerk van oude steegjes) leiden u door het historische hart van het dorp en iedere Ginkie heeft zijn eigen verhaal. Maar u kunt ook het oude Raadhuis bezoeken, of de vuurtoren beklimmen. En als u van vis houdt, mag u Urk eigenlijk niet verlaten zonder eerst een vers visje te hebben gegeten.

En de rest van de week? Dan kunt u in Medemblik rondzwerven in kasteel Radboud, naar het schaatsmuseum in Stavoren of het beroemde Tichelaar-aardewerk bekijken in Makkum. U gaat zich deze week zeker niet vervelen!

Is een week zeilen over het IJsselmeer voor iedereen leuk

Dit arrangement is bijzonder geschikt voor families- en vriendengroepen die er samen even tussenuit willen en vooral tijd willen doorbrengen met elkaar. Aan boord van het schip kunt u gezamenlijk zeilen, ontspannen, bijpraten en koken in de goed uitgeruste keuken, en beschikt u over comfortabele slaapplaatsen. Daarnaast is er voor alle leeftijden wel iets leuks te verzinnen tijdens uw zwerftocht over het IJsselmeer.

De duur van het arrangement

Dit arrangement kunt u boeken voor een week en indien gewenst uitbreiden met twee weken.

Programma week zeilen over het IJsselmeer

Eenmaal aan boord bepaalt u op basis van het weer en de wind samen met de schipper de route en het programma. Hierbij houdt de schipper rekening met jullie wensen. Om u toch een kleine indruk te geven van een dag aan boord van een traditioneel zeilschip, beschrijven we hieronder globaal het programma op een dag.

Mogelijke dagindeling

 • Ontbijt en palaver in de haven, daarna gaan de trossen los en vaart u richting de havenstad van uw keuze.
 • Tijdens de zeiltocht legt de ervaren bemanning u graag meer uit over knopen en de kunst van het zeilen, of u geniet vanaf het dek van het prachtige uitzicht over het IJsselmeer.
 • Onderweg bereidt u een lunch in de goed uitgeruste keuken aan boord van het schip.
 • Als de omstandigheden het toelaten, kunt u onderweg een ankerstop maken om te zwemmen.
 • Na het aanmeren in de haven is er voldoende tijd om het stadje van uw keuze te ontdekken, of u blijft gezellig in een ontspannen sfeer borrelen aan dek, speelt een spelletje in het knusse dagverblijf of u zoekt een gezellig restaurant of café in de haven op.
 • U slaapt in een comfortabele hut aan boord van het zeilschip.

Opstaphaven
Almere
Amsterdam
Delfzijl
Den Helder
Den Oever
Edam
Enkhuizen
Franeker
Harlingen
Hoorn
Kampen
Lelystad Bataviahaven
Lemmer
Makkum
Medemblik
Monnickendam
Muiden
Stavoren
Texel
Urk
Volendam
Workum

Algemeen

Minimum aantal deelnemers
10

Dit is een arrangement voor een besloten groep op een privé geboekt schip.

Indicatie kosten voor het week zeilen arrangement

De prijs voor het week zeilen arrangement is afhankelijk van de door u gekozen duur, het schip en de (optionele) verzorging en/of catering. Om u toch een indicatie te geven, geven we hieronder een voorbeeldrpijs voor een week zeilen per persoon / per nacht bij een volle bezetting van het schip: 

 • Week zeilen arrangement vanaf  € 290,- p.p. incl. BTW. 

Eten en drinken

Maak het u zelf gemakkelijk en bestel ook een boodschappenpakket. U bestelt voor de zeiltocht het pakket en wij zorgen ervoor dat alles aan boord wordt geleverd op de dag van vertrek. Dat scheelt u een hoop gesjouw met boodschappen, bespaart ruimte in de bagage en u heeft bij de start van de zeiltocht meteen ontbijt, lunch, diner en kleine snacks in de juiste hoeveelheden aan boord.

Natuurlijk kunt u het eten en drinken uiteraard ook zelf verzorgen. Alle schepen zijn voorzien van een goed uitgeruste keuken, waar u samen heerlijke maaltijden kunt bereiden.

De week zeilen is inclusief:

 • De huur van het schip, schipper en bemanning
 • Brandstof (max. 1 uur per dag)
 • Haven-, brug-, sluis- en loodsgelden
 • Toeristenbelasting

De week zeilen is exclusief:

 • Activiteiten en excursies
 • Verzekeringen
 • Eten en drinken

Interesse?

Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Zij helpen u graag.

Of boek het schip direct online

Ga naar het schepenoverzicht en geef aan hoe lang u wilt varen en wanneer u wilt opstappen. U krijgt daarna een overzicht van alle beschikbare schepen en de prijzen en kunt direct het schip van uw keuze boeken.