Terug naar resultaten

Week zeilen door Kop van Overijssel

Week zeilen door de Kop van Overijssel

Prachtige natuur, uitgestrekte frisgroene weilanden, rietvelden met watervolgels, onbewoonde eilandjes; als u door de Kop van Overijssel vaart, krijgt u dat er allemaal bij. Het is een prachtig vaargebied om samen met uw vrienden of familie te genieten van de verrassend gevarieerde natuur van de IJsseldelta, het Ketelmeer en het Zwarte Meer. Er zijn uitstapjes mogelijk naar lieflijke stadjes en naar de veelzijdige Weerribben-Wieden. En, dat is zo fijn aan vakantie op een schip: u kunt overal heen waar het schip kan komen. Iedere dag vaart u met uw hele gezelschap ergens anders heen, zonder dat u ook maar één koffer hoeft te pakken. Heerlijk toch?

De zeiltocht door de Kop van Overijssel in het kort

Zeilen is een fantastische manier om Nederland op een hele andere manier te leren kennen. Deze zeilweek biedt u:

 • Een gevarieerde zeiltocht, waardoor u de natuur in Nederland heel anders beleeft.
 • De mogelijkheid om toerist in eigen land te zijn en leuke stadjes te bezoeken.
 • De kans om mooie, nieuwe herinneringen te maken met uw vrienden of familie.

Wat valt er te beleven tijdens de vaartocht door de Kop van Overijssel

Dit gedeelte van de IJsseldelta, met het Ketelmeer en het Zwarte Meer, is een bijzonder mooi vaargebied. Met name door het prachtige stadsfront van Hanzestad Kampen, de ondergelopen uiterwaarden en onbewoonde eilandjes zoals Katenplaat en Vogeleiland. Doordat de natuur hier in alle rust haar gang kan gaan zijn er talloze watervogels te zien onderweg. Het is prachtig om daar in alle stilte van te genieten, door bijvoorbeeld een nachtje voor anker te gaan bij zo’n eilandje. Val in slaap onder een flonkerende sterrenhemel en wordt wakker als de natuur weer ontwaakt, de zon zijn stralen over het meer laat schijnen en de watervogels er vrolijk op los kwetteren.

Overdag zijn er mogelijkheden genoeg op het schip. U heeft alle tijd om bij te praten met uw vrienden of familie, er is genoeg ruimte om spelletjes te doen, om te lezen, te zonnen of een yoga-sessie in het zonnetje te doen. En als u genoeg heeft gepraat en gerust, dan gaat u helpen met het hijsen of reven van de zeilen, houdt u het schip een tijdje op koers, of vraagt u aan de schipper of jullie voor anker kunnen gaan: neem een verfrissende duik en zwem alle onrust weer uit uw lijf. Kortom, doe gewoon de hele dag waar u zin in heeft, zoals dat hoort bij een perfecte vakantie!

Wat kunt u doen in de stadjes in de Kop van Overijssel

In dit gebied zijn talloze leuke stadjes te bezoeken, waar voor jong en oud wel wat te doen is. In Vollenhove bijvoorbeeld kunt u naar het Vollenhove City Museum: een aanrader voor geschiedenisliefhebbers! Hier gaat u 1000 jaar terug in de tijd en leert u alles over het ontstaan en de bloeiperiodes van Vollenhove. Maar u kunt ook wandelen naar de ruïne van kasteel Toutenburg of ontspannen ‘een terrasje pakken’.

Blokzijl is ook een leuk plaatsje om een stop te maken. De rijke historie van de stad is het allerbeste te ontdekken onder leiding van een deskundige gids. Die kunt u reserveren via museum Het Gildenhuys.

En als u echt toerist in eigen land wil zijn, dan moet u eigenlijk ook Giethoorn aandoen. Als u in de Weerribben -Wieden voor anker ligt, kunt u lopen naar dit ‘Venetië van het Noorden.’ U kunt hier met een bootje of een gondel door het dorp varen. Ga dan bijvoorbeeld naar Atelier 66, waar u foto’s in klederdracht kunt maken. Of schuif aan in ’t Olde Maat Uus voor persoonlijke verhalen van markante inwoners of voor een audiotour die u bijpraat over de vroegere turfwinning in het gebied.

Is een week zeilen door de Kop van Overijssel voor iedereen leuk

Dit arrangement is bijzonder geschikt voor families- en vriendengroepen die er samen even tussenuit willen en vooral tijd willen doorbrengen met elkaar. Aan boord van het schip kunt u gezamenlijk zeilen, ontspannen, bijpraten en koken in de goed uitgeruste keuken, en beschikt u over comfortabele slaapplaatsen. Daarnaast is er voor alle leeftijden wel iets leuks te verzinnen tijdens uw zwerftocht door de Kop van Overijssel.

De duur van het arrangement

Dit arrangement kunt u boeken voor een week en indien gewenst uitbreiden met twee weken.

Programma week zeilen door de Kop van Overijssel

Eenmaal aan boord bepaalt u op basis van het weer en de wind samen met de schipper de route en het programma. Hierbij houdt de schipper rekening met jullie wensen. Om u toch een kleine indruk te geven van een dag aan boord van een traditioneel zeilschip, beschrijven we hieronder globaal het programma op een dag.

Mogelijke dagindeling

 • Ontbijt en palaver in de haven, daarna gaan de trossen los en vaart u richting het stadje of het (onbewoonde) eilandje van uw keuze.
 • Tijdens de zeiltocht legt de ervaren bemanning u graag meer uit over de kunst van het zeilen, of u geniet vanaf het dek van het prachtige uitzicht.
 • Onderweg bereidt u een lunch in de goed uitgeruste keuken aan boord van het schip.
 • Als de omstandigheden het toelaten, kunt u onderweg een ankerstop maken om te zwemmen.
 • Na het aanmeren in de haven is er voldoende tijd om het stadje van uw keuze te ontdekken, of u blijft gezellig in een ontspannen sfeer borrelen aan dek, speelt een spelletje in het knusse dagverblijf of u zoekt een gezellig restaurant of café in de haven op.
 • U slaapt in een comfortabele hut aan boord van het zeilschip.

Opstaphaven
Almere
Amsterdam
Delfzijl
Den Helder
Den Oever
Edam
Enkhuizen
Franeker
Harlingen
Hoorn
Kampen
Lelystad Bataviahaven
Lemmer
Makkum
Medemblik
Monnickendam
Muiden
Stavoren
Texel
Urk
Volendam
Workum

Algemeen

Minimum aantal deelnemers
10

Het arrangement week zeilen door de Kop van Overijssel is inclusief:

 • de huur van het schip, schipper en bemanning
 • brandstof (max. 1 uur per dag)
 • haven-, brug-, sluis- en loodsgelden
 • toeristenbelasting

Het arrangement week zeilen door de Kop van Overijssel is exclusief:

 • activiteiten en excursies
 • verzekeringen
 • eten en drinken