Zeilvakantie Noord-Nederland

14-daagse zwerftocht Noord-Nederland

Twee weken samen met uw familie of vrienden zeilen, zwemmen, stadjes bezoeken, droogvallen op het Wad, zeehonden spotten, barbecueën, genieten van de natuur, van culturele uitstapjes en vrolijke avonturen. Het klinkt als een perfecte vakantie en dat is het ook! Het IJsselmeer, de Waddenzee en de Friese meren zijn fantastische vaargebieden, waar zoveel te zien, te doen en te beleven is, dat u wel een maand kunt rondvaren. U heeft alle vrijheid om te gaan en staan waar u wilt. Iedere dag kunt u genieten van een nieuwe omgeving, waar u zo met uw varende vakantiehuis heen zeilt. Ga waar de wind u heen waait!

De vaartocht door Noord-Nederland in het kort

Zeilen is een fantastische manier om Nederland op een hele andere manier te leren kennen. Deze zeil-veertiendaagse biedt u:

 • Een gevarieerde zeiltocht over het IJsselmeer, de Waddenzee en de Friese meren.
 • Een gezellige, avontuurlijke, culturele en sportieve vakantie.
 • Twee weken waarin u écht de tijd heeft voor elkaar.

Wat valt er te beleven tijdens de vaartocht door Noord-Nederland

Laten we beginnen met het IJsselmeer. Hier kunt u uw zeilhart ophalen: u kunt er heerlijk zeilen, lange maar ook korte tochten, om vervolgens aan te leggen in een idyllisch havenstadje, voor een hapje en een drankje op een fijn terras.

En dan de Friese meren: verschillende meren die onderling met elkaar verbonden zijn, onbewoonde eilandjes en mooie plekjes om te ankeren. Die combinatie maakt deze meren tot een heerlijk zeilgebied. Er is zoveel te zien: u vaart langs weilanden, natuurgebieden en pittoreske dorpjes. Kijk en geniet. Ga lekker op het dek zitten, in het zonnetje, of juist op een schaduwrijk plekje, en geniet van de watervogels, de koeien, de rust, het ruisen van het riet en van de zonsondergang die de lucht oranje en roze kleurt.

En last but not least: de Waddenzee. Hier kunt u droogvallen en over de bodem van de zee lopen. De kinderen kunnen krabbetjes en schelpen zoeken en de schipper leert u van alles over ‘de kraamkamer van Europa’, zoals de Waddenzee ook wel genoemd wordt. Maar u kunt ook zeehonden spotten en naar de Waddeneilanden zeilen. ’s Nachts wordt het hier nog écht stil en ziet u talloze sterren aan de hemel flonkeren.

En verder? Ga op het IJsselmeer of de Friese meren voor anker, spring overboord en ga samen zwemmen, spelen en plezier maken. Grote kans dat de schipper nog wel een paar kano’s of een rubberbootje aan boord heeft, of u neemt zelf een paar supboards en andere watertoys mee. Actief meehelpen tijdens het zeilen kan ook; de meeste schepen hebben op z’n minst enkele honderden vierkante meters zeil, dus de matroos kan best wat hulp gebruiken om die te hijsen of te reven.

Wat kunt u doen in de stadjes rondom het IJsselmeer

Er zijn ongelooflijk veel leuke plaatsen rond het IJsselmeer, waar voor jong en oud wel wat te doen is. Neem bijvoorbeeld het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. In dit openluchtmuseum kunt u ervaren hoe de mensen ongeveer 100 jaar geleden rond de Zuiderzee leefden. Maar u kunt in Enkhuizen ook met de kleintjes naar Sprookjeswonderland of met de hele familie naar het Flessenscheepjesmuseum.

Een dagje Lemmer is ook een aanrader. Hier kunt u het Woudagemaal bezichtigen: het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Of u gaat naar het strand van Lemmer, om daar te zonnen, te beachvolleyballen, wind- of kitesurfen.
Doe een Ginkies-tocht in Urk, zwerf in Medemblik rond in kasteel Radboud, ga naar het schaatsmuseum in Stavoren of bekijk het beroemde Tichelaar-aardewerk in Makkum.

Wat kunt u doen op de Waddeneilanden

En dan de Waddeneilanden: zelf kunnen we haast niet kiezen wat het leukste eiland is! Ieder eiland heeft zijn eigen bezienswaardigheden, musea en activiteiten: Texel, Vlieland en Terschelling zijn groot genoeg om lekker te winkelen, een terrasje te pakken en om te zwerven door gezellige, vaak historische dorpjes. Op Texel kunt u parachutespringen, en op deze en de meeste andere eilanden kunt u ook kitesurfen, golfen, suppen, paintballen, wadlopen, blokarten, een gps-tocht doen, wandelen, fietsen, paardrijden of gewoon een heerlijk dagje naar het Noordzeestrand. Wist u bijvoorbeeld dat Terschelling voor 80% uit natuur bestaat en er wel 40 km strand is?

Wat kunt u doen in de stadjes rondom de Friese meren

Rondom de Friese meren zijn ontzettend veel karakteristieke steden en dorpen. In ieder geval de moeite waard is de Friese hoofdstad Leeuwarden. De Prinsentuin is een prachtige parkachtige jachthaven, midden in de binnenstad, waar de grote authentieke zeilschepen ook kunnen komen. Leeuwarden is in 2018 niet voor niets uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad; u kunt er naar het grootste keramiekmuseum van Europa, naar het Fries museum, of (erg leuk voor kinderen!) naar het Fries Natuur Museum. Ook een aanrader is het om de Oldehove te beklimmen, voor een fenomenaal uitzicht over de stad. Of u huurt een elektrisch sloepje voor een tocht door de grachten, u geniet op een van de vele terrassen, gaat lekker winkelen, of doet een stadswandeling door de historische binnenstad.

Sneek is ook de moeite waard: bezoek hier het Fries Scheepvaart Museum en vergeet ook niet om de Waterpoort te bewonderen. En als u er dan toch bent, loop dan gelijk langs het winkeltje van Weduwe Joustra voor een goede fles echte Friese Beerenburg. Het beroemde Kameleondorp in Terherne is met name leuk voor gezinnen met (jonge) kinderen, in Workum kunt u het Jopie Huisman museum écht niet links laten liggen en in Franeker raden we u het planetarium van Eise Eisinga van harte aan!

Is een vakantie zeilen door Noord-Nederland voor iedereen leuk

Dit arrangement is bijzonder geschikt voor families- en vriendengroepen die er samen tussenuit willen en vooral tijd willen doorbrengen met elkaar. Aan boord van het schip kunt u gezamenlijk zeilen, ontspannen, bijpraten en koken in de goed uitgeruste keuken, en beschikt u over comfortabele slaapplaatsen. Daarnaast is er voor alle leeftijden wel iets leuks te verzinnen tijdens uw zwerftocht door Noord-Nederland.

De duur van het arrangement

Dit arrangement kunt u boeken voor twee weken en indien gewenst uitbreiden met een paar dagen of een early check in.

Programma 14 dagen zeilen door Noord-Nederland

Eenmaal aan boord bepaalt u op basis van het weer, de wind en de getijden samen met de schipper de route en het programma. Hierbij houdt de schipper rekening met jullie wensen.

Om u toch een kleine indruk te geven van een dag aan boord van een traditioneel zeilschip, beschrijven we hieronder globaal het programma op een dag.

Mogelijke dagindeling

 • Ontbijt en palaver in de haven, daarna gaan de trossen los en vaart u richting de havenstad of het Waddeneiland van uw keuze.
 • Tijdens de zeiltocht legt de ervaren bemanning u graag meer uit over stromingen, knopen en de kunst van het zeilen, of u geniet vanaf het dek van het prachtige uitzicht over het IJsselmeer, de Friese meren of de Waddenzee.
 • Onderweg bereidt u een lunch in de goed uitgeruste keuken aan boord van het schip.
 • Als de omstandigheden het toelaten, kunt u onderweg een ankerstop maken om te zwemmen, te kanoën of te suppen.
 • Na het aanmeren in de haven is er voldoende tijd om het stadje of Waddeneiland van uw keuze te ontdekken.
 • U slaapt in een comfortabele hut aan boord van het zeilschip.

Opstaphaven
Almere
Amsterdam
Delfzijl
Den Helder
Den Oever
Edam
Enkhuizen
Franeker
Harlingen
Hoorn
Kampen
Lelystad Bataviahaven
Lemmer
Makkum
Medemblik
Monnickendam
Muiden
Stavoren
Texel
Urk
Volendam
Workum

Algemeen

Minimum aantal deelnemers
10

Dit is een arrangement voor een besloten groep op een privé geboekt schip.

Indicatie kosten zeilvakantie van twee weken

De prijs voor een zeilvakantie van twee weken is afhankelijk van de door u gekozen duur, het schip en de (optionele) verzorging en/of catering. Om u toch een indicatie te geven, geven we hieronder een voorbeeldprijs voor een zeilvakantie van twee weken per persoon / per nacht bij een volle bezetting van het schip: 

 • Zeilvakantie twee weken vanaf  € 580,- p.p. incl. BTW. 

Eten en drinken

Maak het u zelf gemakkelijk en bestel ook een boodschappenpakket. U bestelt voor de zeiltocht het pakket en wij zorgen ervoor dat alles aan boord wordt geleverd op de dag van vertrek. Dat scheelt u een hoop gesjouw met boodschappen, bespaart ruimte in de bagage en u heeft bij de start van de zeiltocht meteen ontbijt, lunch, diner en kleine snacks in de juiste hoeveelheden aan boord.

Natuurlijk kunt u het eten en drinken uiteraard ook zelf verzorgen. Alle schepen zijn voorzien van een goed uitgeruste keuken, waar u samen heerlijke maaltijden kunt bereiden.

De zeilvakantie van twee weken is inclusief:

 • De huur van het schip, schipper en bemanning
 • Brandstof (max. 1 uur per dag)
 • Haven-, brug-, sluis- en loodsgelden
 • Toeristenbelasting

De zeilvakantie van twee weken is exclusief

 • Activiteiten en excursies
 • Verzekeringen
 • Eten en drinken

Interesse?

Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Zij helpen u graag.

Of boek direct het schip online

Ga naar het schepenoverzicht en geef aan hoe lang u wilt varen en wanneer u wilt opstappen. U krijgt daarna een overzicht van alle beschikbare schepen en de prijzen en kunt direct het schip van uw keuze boeken.