Populaire schepen met opstaphaven Kampen

Bekijk alle

Bezienswaardigheden in Kampen

Bekijk alle

Nieuwe toren

Nieuwe Toren Kampen

Drieënhalve eeuw geleden werd de vrijstaande klokkentoren de Nieuwe Toren in Kampen geopend. De Nieuwe Toren torent ver boven de gemiddelde hoogte uit met een hoogte van 65 meter. Het is dan ook een onderdeel van het eeuwenoude stadsgezicht van Kampen. In de toren zijn 163 treden die bezoekers naar een van de fraaiste plekken in Kampen brengt.

Geschiedenis van de Nieuwe Toren

Na verbranding van de kapel van het Heilige Geest gasthuis in 1646 besloot het bestuur van Kampen om een vrijstaande klokkentoren op deze plek te laten bouwen. De bouw duurde maar liefst 14 jaar en heeft zelfs geheel stilgelegen tussen 1655 en 1660. In de toren hangt een carillon dat is gegoten door de bekende François Hermony. De Kamper klokkengieters Geert van Wou en Kilian Wegewaert hebben hier nog meer klokken aangevuld. In 2008 werd het carillon gerestaureerd omdat het was aangetast door een keversoort. Deze restauratie was klaar in 2011. Tegenwoordig hangen er 48 klokken in de toren die regelmatig van zich laten horen. De mooiste klokkenspellen klinken een paar keer in de week.

De koe in de toren

Bovenop de toren is een platform waar vroeger plukken gras groeide. De Kampenaren zochten naar een oplossing en in die tijd bestonden er nog geen grasmaaiers. Ze bedachten om een koe bovenop de toren te plaatsen zodat deze kon grazen. Waar ze niet over hadden nagedacht was de manier waarop de koe naar boven werd gehaald. Ze hingen een touw om de nek van de koe in verwachting dat dit goed zou gaan. Halverwege kwamen de Kampenaren erachter dat het geen goed idee was. Tegenwoordig hangt er tijdens de Kamper (uit)dagen een neppe koe aan de toren en staat een bronzen standbeeld van een koe naast de Nieuwe Toren.

Over de Nieuwe Toren in Kampen

Sinds 2015 is de Nieuwe Toren locatie voor mensen die wel houden van spanning. In dit jaar werd de escape room in de Nieuwe Toren geïntroduceerd. Ook deze escape room heeft een eigen verhaal. De groep moet zo snel mogelijk, aan de hand van raadsels, bovenin de toren zien te komen. De escape room is (half verzonnen) gebaseerd op de geschiedenis van de Nieuwe Toren. Het verhaal begint met een monniksorde die ontdekt dat de brand in het Heilige Geesthuis is aangestoken.