Tramharmonie klippertocht 2018: concerten rond het IJsselmeer

Tramharmonie klippertocht 2018: concerten rond het IJsselmeer

Fotografie: takeApicture.nl

De Amsterdamse Tramharmonie is een orkest dat al meer dan 110 jaar bestaat. In de zomer van 2018 maken ze met de Eenhoorn en Alliantie, twee klippers van NAUPAR, een concerttour langs havenstadjes aan het IJsselmeer. Met deze klippertocht willen de ruim 50 leden van het orkest hun muziek uitvoeren in de openlucht en op unieke locaties.

De Amsterdamse Tramharmonie

De tramharmonie is aan het begin van de twintigste eeuw opgericht door tramconducteurs die ontspanning vonden in blaasmuziek. Tegenwoordig bestaat het harmonieorkest uit leden met een zeer verschillende achtergrond. Ze spelen van licht klassiek tot populair en hebben o.a. opgetreden in Het Concertgebouw, Paradiso en op de Uitmarkt. Daarnaast nemen de 50 amateurmusici ongeveer eens in de drie jaar deel aan een festival of concours in het buitenland.

Concerten in havenplaatsen rond het IJsselmeer

Ze besloten dit jaar in Nederland te blijven. “We wilden het nu eens anders dan anders doen,” vertelt Jasper Aubel, trompettist bij het orkest. “Zelf rondreizen, een tourneetje doen in Nederland en de regie in handen hebben. Vandaar dat we op het idee kwamen om met twee klippers het IJsselmeer rond te varen en havenplaatsen aan te doen om op dorpspleinen concerten te geven.”

Van plan to organisatie

De organisatie van zo’n tocht heeft nog wel wat voeten in de aarde. Uiteraard moet alles ruim op tijd gepland worden zodat alle orkestleden vrij kunnen nemen. Daarnaast moet er contact opgenomen worden met de beoogde locaties waar gespeeld gaat worden. “In de zomer van 2017 hebben we bijvoorbeeld al wat plaatsen rond het IJssel- en Markermeer bezocht,” zegt Jasper. “En dan kom je tot de ontdekking dat deze plaatsen vaak geen dorpsplein hebben, omdat alles zich daar voornamelijk rond de haven afspeelt. Dus daar pas je dan je organisatie op aan.”

De klippertocht van het orkest is te volgen via de Facebookpagina van de Tramharmonie.

Wilt u met uw vereniging, vriendengroep, collega’s of familie ook een bijzondere activiteit organiseren? NAUPAR biedt diverse mogelijkheden voor bijzondere plannen, onze medewerkers adviseren u graag.