Klantverhaal I De Tramharmonie maakte een klippertocht rond het IJsselmeer

De Amsterdamse Tramharmonie is een orkest dat al meer dan 110 jaar bestaat. In de zomer maakten ze met de Eenhoorn en Alliantie, twee klippers van NAUPAR, een concerttour langs de kleine havenstadjes aan het IJsselmeer. Tijdens deze unieke klippertocht gaven ze met ruim 50 leden van het orkest, concerten in de openlucht en op unieke locaties.

De Amsterdamse Tramharmonie

De tramharmonie is aan het begin van de twintigste eeuw opgericht door tramconducteurs die ontspanning vonden in blaasmuziek. Tegenwoordig bestaat het harmonieorkest uit leden met een zeer verschillende achtergrond. Ze spelen van licht klassiek tot populair en hebben o.a. opgetreden in Het Concertgebouw, Paradiso en op de Uitmarkt. Daarnaast nemen de 50 amateurmusici ongeveer eens in de drie jaar deel aan een festival of concours in het buitenland.

Concerten in havenplaatsen rond het IJsselmeer

Ze besloten dit jaar in Nederland te blijven. “We wilden het nu eens anders dan anders doen,” vertelt Jasper Aubel, trompettist bij het orkest. “Zelf rondreizen, een tourneetje doen in Nederland en de regie in handen hebben. Vandaar dat we op het idee kwamen om met twee klippers het IJsselmeer rond te varen en havenplaatsen aan te doen om op dorpspleinen concerten te geven.”

Van plan to organisatie

De organisatie van zo’n tocht heeft nog wel wat voeten in de aarde. Uiteraard moet alles ruim op tijd gepland worden zodat alle orkestleden vrij kunnen nemen. Daarnaast moet er contact opgenomen worden met de beoogde locaties waar gespeeld gaat worden. “Van te voren hebben we bijvoorbeeld al wat plaatsen rond het IJsselmeer en het Markermeer bezocht,” zegt Jasper. “En dan kom je tot de ontdekking dat deze plaatsen vaak geen dorpsplein hebben, omdat alles zich daar voornamelijk rond de haven afspeelt. Dus daar pas je dan je organisatie op aan.”

Wilt u ook met een groep een bijzondere activiteit organiseren?

NAUPAR biedt diverse leuke groepsarrangementen, vraag vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact op met een van onze medewerkers, zij adviseren u graag over de mogelijkheden met een grote groep op een schip.

Fotografie: takeApicture.nl