Bezienswaardigheden in Franeker

  • Een uitstekende service voor vertrek en een zeer vriendelijke en ontspannen team van NAUPAR aan boord.

    Anoniem

Arrangementen en programmaideeën van en naar Franeker

Bekijk alle

Franeker

Boven in de provincie Friesland ligt Franeker, een oude universiteitsstad en één van de Friese elf steden. De sfeervolle binnenstad met prachtige historische gebouwen uit de 16e eeuw zoals het stadhuis, de Martinikerk en het Martenamuseum dat in een stadskasteel is gevestigd, nodigt uit voor een tussenstop met een traditioneel zeilschip.

Maar u kunt er ook heel goed uw vaartocht beginnen of eindigen.Vanuit Franeker vaart u zo naar Leeuwarden en het is het ongeveer drie kwartier varen naar de Waddenzee. Een mooie route door Friesland, die de schipper meestal benut om iedereen wegwijs te maken op het schip en om wat uitleg te geven over het zeilen.

Ligplaats van het schip

Voor de exacte ligplaats van het schip kunt u het beste op de dag van aankomst telefonisch of via WhatsApp contact opnemen met de schipper. De schipper kan u goed uitleggen waar het schip precies afgemeerd ligt en waar u kort kunt parkeren voor het laden en lossen van uw bagage.

Bereikbaarheid, parkeren en openbaar vervoer

De schepen zijn er goed te bereiken, zowel met de auto als met de bus.Vlak buiten het centrum zijn meerdere gratis parkeerterreinen. Hier kunt u uw auto neerzetten als u alle bagage aan boord heeft gebracht.

Vanuit Leeuwarden gaat er ook een trein naar Franeker en vanaf het station bent u met de bus of een taxi zo bij uw schip.

Over Franeker

Franeker heeft een lange historie en dat is in het knusse en overzichtelijke centrum nog steeds goed te zien. Prachtige historische panden, de eeuwenoude katholieke Martinikerk, kleine straatjes en mooie doorkijkjes; Franeker heeft het allemaal. Er zijn bovendien talloze horecagelegenheden, waar u lekker kunt eten, een kop koffie kunt drinken, of met een drankje kunt nagenieten van uw reis.

Ook de moeite waard is het Planetarium van Eise Eisinga, het oudste nog werkende planetarium ter wereld.

Museum Martena is ook een aanrader: dit stadskasteel staat midden in de historische binnenstad en hier vindt u verschillende (wisselende) tentoonstellingen en collecties over de geschiedenis van Franeker en Friesland.

En als u toch in Franeker bent, dan kun u ook gelijk fontein De Oortwolk bekijken, die onderdeel is van het elf Fonteinen-project in de Friese steden. De Franeker fontein is een ode aan de astronoom Jan Hendrik Oort.

Lees meer over Franeker.