Arrangementen en programmaideeën van en naar Franeker

Bekijk alle

Alle Bezienswaardigheden in Franeker

  • Het was een mooie ervaring om met de hele familie vijf dagen op een schip door te brengen.

    Familie Spieß

Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Franeker

Franeker (Fries: Frjentsjer) is de hoofdplaats van de gemeente Franekeradeel, in de provincie Friesland. De stad telt ongeveer 13.000 inwoners en is één van de Friese elf steden. Dit zijn elf plaatsen in Friesland die stadsrechten verkregen en waar tevens de schaatsmarathon de Elfstedentocht naar is vernoemd. De stad maakt sinds 1 januari 1984 deel uit van de gemeente Franekeradeel.

Franeker, Ster van de Elfsteden

De stad Franeker is ‘de ster van de Elf Steden'. Met haar historische binnenstad is Franeker een gezellig winkelcentrum met een verscheidenheid aan winkels. Voor cultuurliefhebbers of dagrecreanten is er genoeg te doen: Voor theater, film en dans kunt u terecht in schouwburg De Koornbeurs. Ook kunt u meerdere musea, het planetarium, of één van de vele historische panden in de binnenstad bezichtigen.

Franeker City App

Franeker heeft sinds kort een eigen City App. De app is speciaal ontwikkeld voor toeristen en bezoekers van Franeker om hen te voorzien van de meest actuele stadsinformatie. De Franeker City App is geschikt voor iPhone en iPad en is gratis te downloaden in de App Store.

Stadswandeling

Bezoekers kunnen in Franeker een stadswandeling maken door 'Strieljend Frjentsjer' tijdens de zomermaanden juli en augustus op dinsdag- of donderdagmiddag. U wordt begeleid door een deskundige gids. Tijdens de wandeling kunt u zich laten informeren over de geschiedenis en de prachtige monumentale panden van Franeker. De wandelingen starten bij starten bij Museum Martena, aan de Voorstraat 35 

Geschiedenis

Franeker heeft zich in de Middeleeuwen ontwikkeld tot de belangrijkste nederzetting van noordelijk Westergo. Het gebied was een eiland en werd omspoeld door de zee, de Middelzee en de Marneslenk. De kwelderstreken lagen onbeschermd en de bewoners probeerden lijf en goed veilig te stellen op de terpen. In 1585 kreeg Franeker een universiteit en tot 1811 kon men er theologie, rechten, medicijnen, klassieke talen, wijsbegeerte en wis- en natuurkunde studeren. De aanwezigheid van wetenschappers trok beroemdheden aan zoals Descartes, prins Friso van Oranje, en Peter Stuyvesant. De voormalige academiestad is nu vooral bekend door het Eise Eisinga Planetarium, het kaatsen (PC), de historische panden en musea.