Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Giethoorn

Omstreeks 1230 is Giethoorn gesticht door vluchtelingen, die uit gebieden rond de Middellandse zee kwamen. Deze eerste bewoners vonden hier massa's horens van wilde geiten, die waarschijnlijk in 1170 tijdens de St. Elisabethsvloed zijn omgekomen. Ze noemden hun nederzetting Geytenhoren. Later is deze naam verbasterd in Geythorn, wat nog later Giethoorn werd.

Vervening

Het karakteristieke van het dorp vindt zijn oorsprong in de vervening. De turfgravers haalden op de voor hun gunstige plaatsen het veen uit de bodem, mengden dit in een mengbak en gooiden het op het land om te laten drogen; daarna werd er turf van gestoken. Door die vervening ontstonden plassen en meren. Om de turf te vervoeren groef men vaarten en sloten. Vele huizen zijn als het ware op eilandjes gebouwd. Eilandjes die alleen via de karakteristieke bruggetjes te bereiken zijn. U ziet vervenershuizen, oude 18e en 19e eeuwse boerderijen verscholen tussen bomen en houten bruggetjes; vanzelfsprekend het best te bekijken met een tocht per schip.

Toeristisch en vredig

Vergeleken met de drukke, volle Randstad is het een verademing om in het dorp te zijn. Geen lawaai van industrieterreinen, trams, treinen, bussen, hooguit van een motorbootje door de gracht, de krekel in het gras en de zwaan die zijn nest verdedigt. Verder in de omgeving ook niet zoveel horizonvervuiling en drukte van mensenmassaĀ“s. Vergeleken met rondvaarten in Amsterdam, Rotterdam, Leiden, Arnhem, Zuidlaren, Zaanse schans is dit de mooiste rondvaart van het land: de bruggetjes, de tuinen, de omgeving. Dat moet u eens gezien hebben. U bent van harte welkom in Hollands VenetiĆ«.