Arrangementen en programmaideeën van en naar Urk

Bekijk alle

Populaire schepen uit Urk

Bekijk alle

Alle Bezienswaardigheden in Urk

Bekijk alle

Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Urk

Urk was vroeger een eiland en lag in de voormalige Zuiderzee. Na de inpoldering werd het een dorp en ligt het in de provincie Flevoland. Hoewel het geen eiland meer is, heeft het zijn typische Urker karakter behouden. Zo woont men op Urk en niet in Urk en de scheepvaart en visserij zijn nog altijd belangrijke elementen. Urk heeft immers de grootste vissersvloot van Nederland. Daarnaast hebben Urkers nog steeds een eigen dialect en volkslied. Dit volkslied wordt voornamelijk gezongen op Koningsdag en officiële gelegenheden. Een van de Urker tradities is de gouden oorbel die door mannen nog steeds wordt gedragen. Deze oorbellen dienden als uitvaartverzekering als een schipper strandde. Met de oorbel kon de begrafenis worden betaald.

Urker geschiedenis

Het is meer dan 1000 jaar geleden dat voor het eerst over Urk werd geschreven. Urk wordt in het jaar 966 in oorkonden vermeld als een eiland in het Almare en hoorde bij de gouw Salland. Het eiland was ongeveer 80 hectare en bestond uit een hoge keileembult, een berg en een weiland. De landbouw was een grote inkomt voor Urk, maar door de zee overstroomde het weiland vaak. Visserij werd daarom steeds belangrijker en zorgde voor veel inkomst. In 1660 werd het dorp samen met Schokland gekocht door Amsterdam en werd bestuurd door meerdere regenten. Dit duurde tot 1792. Het was een belangrijk dorp voor Amsterdam, aangezien dit het centrale punt was voor de visserij in de Zuiderzee. In 1819 werd het wapen van Urk onthuld; een vis met de tekst: ‘Zijnde van lazuur, beladen met een schelvis in zijne natuurlijke kleur’. Dit toont hoe belangrijk de visserij voor Urk was. De visserij groeide in de 16e eeuw enorm en eind 1700 leefden alle mannen van Urk van de visvangst.

Kenmerken van het dorp Urk

Urk is de kleinste gemeente in Flevoland met ongeveer 20.000 inwoners op meer dan 11 vierkante meter. Door de drooglegging van de Noordoostpolder en ontstaan van de provincie Flevoland is het dorp verbonden met het vasteland. Het kan de meest kerkelijke gemeente van Nederland worden genoemd. De bouw van de afsluitdijk in 1932 zorgde ervoor dat Urk niet langer een eiland was, maar na 1939 een dorp werd in de provincie Lelystad. Het wordt ook wel het ‘wonder van Urk’ genoemd dat de visserij hierna niet is ingestort en op Urk vandaag de dag nog de grootste vissersvloot van Nederland ligt.

Wat is op Urk te doen en te zien

Urk is een leuke bestemming om te bezoeken. Als u op Urk bent, dan kunt u niet om de haven heen waar u een lekker vers visje kunt eten. De vuurtoren staat op het hoogste punt van het voormalige eiland en kunt u niet missen. Daarnaast valt er nog meer te bezichtigen. Zoals het Vissersmonument, de Ommelebommelestien, het Kerkje aan Zee, de Bethelkerk, het Vissersmuseum in het Oude Raadhuis en u kunt mee op een Ginkiestocht, door de steegjes van Urk.