Populaire schepen met opstaphaven Lelystad

Bekijk alle

Bezienswaardigheden in Lelystad

Bekijk alle

Bataviawerf

De Bataviawerf is een scheepswerf met bijzondere ambities: er worden schepen uit de Gouden Eeuw gereconstrueerd die belangrijk zijn geweest in onze maritieme geschiedenis. Kapotte schepen werden gesloopt of liggen als scheepswrak op de bodem van de zee. De Bataviawerf haalt de geschiedenis weer boven water.

VOC-retourschip Batavia

In 1628 werd in opdracht van de Verenigde Oost-Indische Compagnie de oorspronkelijke Batavia gebouwd op de Peperwerf in Amsterdam. Het was een retourschip, dat speciaal was ontworpen om de lange reis naar en van Indien te ondernemen. Echter op haar eerste reis verging het schip op 4 juni 1629 met 332 opvarenden voor de kust van West-Australië.

Authentiek en origineel

De reconstructie van de Batavia was een initiatief van scheepsbouwmeester Willem Vos, die op inspirerende wijze leiding gaf aan een wisselende groep jongeren. Uitgangspunt was een authentieke herbouw: gebruik van originele materialen en een ambachtelijke bouwmethode. Op 7 april 1995 doopte Koningin Beatrix dit schip 'Batavia'. Na de voltooiing van de Batavia begon men aan een tweede gelijksoortig project: 'De 7 Provinciën', een 17e-eeuws admiraliteitsschip waar Michiel de Ruyter vele zeeslagen voerde.

Rondleiding door vrijwilligers

Bij de entree van de Bataviawerf wordt u ontvangen door leden van het vrijwilligersteam. Start uw bezoek met een dvd-voorstelling en vervolg met een rondleiding over de werf en de Batavia. U komt alles te weten over de bouw en historische achtergronden van de Batavia en De 7 Provinciën. Bezoek ook de uitgebreide tentoonstelling over admiraal Michiel de Ruyter. Trek, voor een compleet bezoek aan de Bataviawerf en de rest van het gebied, gerust 3 tot 4 uur uit.