Populaire schepen met opstaphaven Lelystad

Bekijk alle

Bezienswaardigheden in Lelystad

Bekijk alle

Bataviawerf

Op de Bataviawerf worden schepen uit de 17e eeuw gereconstrueerd. De eerste reconstructie was van VOC-retourschip Batavia, dat op haar eerste reis in 1629 verging voor de kust van West-Australië. Scheepsbouwmeester Willem Vos had als uitgangspunt een authentieke herbouw. Momenteel wordt er gebouwd aan een waterschip, een soort vissersschip die tussen 1500 en 1700 op de Zuiderzee voer. Tijdens een rondleiding over de werf en de Batavia komt u alles te weten over de scheepsbouw van deze bijzondere schepen. 

VOC-retourschip Batavia

In 1628 werd in opdracht van de Verenigde Oost-Indische Compagnie de oorspronkelijke Batavia gebouwd op de Peperwerf in Amsterdam. Het was een retourschip, speciaal ontworpen om de lange reis van en naar Indië te ondernemen. Echter, op haar eerste reis verging het schip op 4 juni 1629 met 332 opvarenden voor de kust van West-Australië. De reconstructie van de Batavia was een initiatief van scheepsbouwmeester Willem Vos, die op inspirerende wijze leiding gaf aan een wisselende groep jongeren. Uitgangspunt was een authentieke herbouw: gebruik van originele materialen en een ambachtelijke bouwmethode. Op 7 april 1995 doopte Koningin Beatrix dit schip 'Batavia'. Na de voltooiing van de Batavia begon men aan een tweede gelijksoortig project: 'De 7 Provinciën', een 17e-eeuws admiraliteitsschip waar Michiel de Ruyter vele zeeslagen voerde.

Over de Bataviawerf

Op de Bataviawerf kunt u de bouw van de schepen zien. In de verschillende ruimtes rondom de schepen worden nog oude ambachten beoefend zoals touw slaan, smeden, breeuwen, hout snijden en het repareren van zeilen. Als u wilt kunt u het ook een keer proberen! Tegenover de werf ligt de Batavia. U kunt het schip zelf bezoeken of mee gaan op een rondleiding en ontdekken hoe het was om aan boord van een 17e-eeuws schip te leven. Verder zijn er diverse tentoonstellingen over de bouw en historische achtergronden van de Batavia en De 7 Provinciën en een uitgebreide tentoonstelling over Michiel de Ruyter, de admiraal van de 7 Provinciën. 
Voor kinderen is er een spannende Blacklightspeurtocht. Met een zaklamp en kaart gaan ze op zoek naar speciale boodschappen in de Batavia en leren ze alles over de bijzondere reis die de Batavia vroeger heeft gemaakt.