Populaire schepen met opstaphaven Kampen

Bekijk alle

Bezienswaardigheden in Kampen

Bekijk alle

Sigarenfabriek "De Olifant"

Sigarenfabriek de Olifant Kampen

Al sinds 1832 worden er in deze monumentale fabriek tabaksproducten gemaakt. Een lange tijd was het vooral een museum, maar vanaf midden jaren '80 wordt De Olifant weer volop gebruikt. Tijdens een rondleiding door de verschillende vertrekken van deze oude fabriek krijgt u uitleg over de productie en verwerking van de handgemaakte sigaren en ziet u hoe de sigaren nog steeds worden gemaakt zoals vroeger.

Geschiedenis van Sigarenfabriek de Olifant

De tabaksindustrie werd vanaf ongeveer 1815 een bepalende factor in het stadsgezicht van Kampen. Bijna de helft van de Kampenaren was werkzaam in deze industrie rond 1880. Er werden 1,5 miljoen sigaren per week geproduceerd. Het was moeilijk voor de tabaksindustrie om een plaats te vinden om een fabriek te bouwen, vanwege pachtgronden. Vele sigaren werden daarom bij arbeiders thuis gemaakt. De tabaksindustrie verdween in Kampen na het verbod op thuisgemaakte sigaren, de economische crisis in de jaren dertig en de opkomst van de sigaret. De sigarenfabriek de Olifant is een overgebleven bedrijf uit deze tijd waar nog op traditionele manier sigaren worden gemaakt.

Over Sigarenfabriek de Olifant

In de fabriek vindt u een doolhof aan werk- en opslagruimtes, die er nog steeds uitzien zoals in de late Middeleeuwen. De scheve muren, de oude vloeren en plafonds zijn doordrongen met de geur van tabak en hout. Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw worden sigaren weer volop geproduceerd met behulp van traditionele machines. Wandelend door het museum kunt u alle kamers bezoeken en de productie van een sigaar meemaken. De sigaren worden tot op de dag van vandaag met uiterste zorg en kwaliteit geleverd. De medewerkers werken dan ook aan een aantal diverse modellen in gelimiteerde oplagen.