Populaire schepen met opstaphaven Kampen

Bekijk alle

Bezienswaardigheden in Kampen

Bekijk alle

Stedelijk museum Kampen

Stedelijk Museum Kampen

Sinds 2009 is het Stedelijk Museum Kampen in het oude Raadhuis gevestigd. Ga terug in de tijd en ontdek in de themazalen de geschiedenis van Kampen en hoe de toekomst van Kampen eruit komt te zien. In het museum is een vaste collectie dat is ingedeeld  in vier onderwerpen: water, religie, rechtspraak en het Huis van Oranje. Daarnaast heeft het ook nog een wisselende collectie over hedendaagse kunst. Het pronkstuk is de Schepenzaal, die sinds 1545 onveranderd is.  

Geschiedenis van het Stedelijk Museum Kampen

Ca. 1350 werd het oude Raadhuis in het centrum van Kampen gebouwd. Kampen was een belangrijke Hanzestad met handelsprivileges. Veel Duitse Hanzesteden stonden in die tijd bekend om de Nederrrijnse gotische stijl en ook het oude Raadhuis kreeg deze stijl. Het stadsbestuur had zich in de Middeleeuwen gevestigd in het gebouw, maar sprak hier niet alleen recht. Er werden hier ook mededelingen gedaan vanaf het bordes en vonnissen uitgesproken over misdadigers. In 1543 ontstond een brand in het gebouw waardoor veel van het gebouw is verwoest. Het gebouw werd gerenoveerd, maar kreeg een combinatie van de Nederrijnse gotiek, gemengd met de Renaissance. De Schepenzaal, in het oude Raadhuis, bleef het bestuurscentrum en rechtszaal tot eind 18e eeuw. Sinds 2009 is het Stedelijk Museum Kampen in het gebouw gevestigd.

Over het Stedelijk Museum Kampen

In het Stedelijk Museum Kampen staat de geschiedenis van de oude Hanzestad centraal. Aan de hand van vier hoofdonderwerpen is de geschiedenis van Kampen weergegeven: water, religie, rechtspraak en Huis van Oranje. Water was een element waar Kampen rijk mee is geworden, maar het zorgde ook voor een bedreiging. In de themazaal over religie staat de aanwezigheid van geloof in Kampen centraal. In het oude Raadhuis werd recht gesproken en in de themazaal is te zien hoe deze uitspraken werden gedaan. Naast de vaste collectie heeft het museum ook een wisselende expositie over hedendaagse kunst. U kunt onder begeleiding van een gids het museum ontdekken of u hebt de mogelijkheid een multimediatour te maken: met een beeldscherm en koptelefoon wandelt u zelfstandig door het museum. Ook voor kinderen vanaf 7 jaar is er een tour beschikbaar waar de kinderen op een humoristische wijze door het museum worden begeleidt.