• Tip van NAUPAR I Handige inpaklijst voor een weekendje weg

  Tips voor organiseren uitje met de familie of groep vrienden
  Hebben jullie een weekendje weg geboekt en ben je benieuwd wat je allemaal moet meenemen voor een tocht op een traditioneel zeilschip? Met deze handige inpaklijst gaan jullie goed voorbereid op reis en vergeten jullie niets. En je kunt de lijst ook als pdf downloaden en delen met de andere reisgenoten. Handig toch? De voorpret kan beginnen.
 • NAUPAR legt uit I Hoe bepaal je een mooie route?

  Hoe bepaal ik een route tijdens vaartocht

  Een mooie route varen heeft met meer dan alleen het gewenste vaargebied en de te bezoeken havensteden te maken. Zo is niet alleen het weer, maar ook de windrichting en koers bijvoorbeeld ontzettend belangrijk bij het uitstippelen van een route. Komt de wind schuin van voren, van de zijkant (halve wind) of vanachter (voor de wind)? En hoe stel je de zeilen hier correct op af? Al deze zaken zijn relevant bij het bepalen van een mooie route over het IJsselmeer, Markermeer of de Waddenzee en een geslaagde zeiltrip

 • Marker Wadden I Dit kun je er allemaal doen I Bekijk de video

  activiteiten Marker Wadden

  Elke keer als we op expeditie gaan naar het hoofdeiland van de Marker Wadden ontdekken we iets nieuws. Een bijzondere vogel die is neergestreken. Een nieuw pioniersplantje. Een vlinderroute. En wist je dat je op het eiland met mooi weer ook heerlijk kunt zonnebaden en zwemmen? Bekijk de video of lees meer over de verschillende activiteiten op de Marker Wadden.

 • Routesuggestie I Lekker uitwaaien op Texel, Vlieland en Terschelling

  Uitwaaien en genieten op de Waddenzee
  Op zoek naar een leuke bestemming in eigen land waar je de drukte kunt vermijden? Zet koers naar een van de Waddeneilanden of hop van eiland naar eiland en zoekt de rust en ruimte op. De Waddeneilanden zijn verassend mooi, lekker dichtbij en bieden voldoende ruimte om te voet of fiets ongestoord te genieten van het weidse en gevarieerde landschap. Als je langer op een eiland blijft liggen en de zeiltocht afwisselt met bijvoorbeeld een dagje fietsen of wandelen merk je al snel hoe verschillend de eilanden van elkaar zijn. 
 • Jubileum: De Stedemaeght vaart dertig jaar met gasten over de Nederlandse wateren

  Jubileum Stedemaeght zeilt 30 jaar met gasten over Nederlandse wateren

  De Stedemaeght, een van de meest imposante driemasters van Nederland, heeft een bijzondere en rijke maritieme geschiedenis. Wist je dat ze ooit begon als snelle walvisvaarder in Noorwegen en later werd omgebouwd tot vrachtschip? Gelukkig werd ze in 1991 gered van de sloop en getransformeerd tot het luxe dagtochtschip dat ze nu is. Al dertig jaar lang verwelkomt ze gasten voor unieke vaartochten over het IJsselmeer, Markermeer en de Waddenzee.

 • NAUPAR legt uit I Wat is een tjalk?

  Wat is een tjalk?

  Een tjalk is een iconisch en veelzijdig schip dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de Nederlandse maritieme geschiedenis. Met zijn unieke kenmerken en goede zeileigenschappen is de tjalk tot op de dag van vandaag een geliefd schip onder zeilers en liefhebbers van traditionele zeilschepen. Tijdens een zeiltocht over het IJsselmeer, Markermeer of de Waddenzee kom je haar zo maar tegen. Maar hoe herken je een tjalk? We leggen het graag uit.

 • Tip van NAUPAR I De voordelen van zeilen in het voorjaar

  Voordelen zeilen in het voorjaar
  Heerlijk! De zon en blauwe voorjaarslucht laten zich steeds vaker zien en het is elke dag een beetje langer licht. De eerste lammetjes worden geboren en zijn te volgen op een webcam in Texel. En het duurt niet lang meer tot we ook de tulpenvelden kunnen bewonderen. Altijd als de lente in aantocht is, begint het bij ons te kriebelen. Het klusseizoen zit er op en de schepen zijn klaar voor het nieuwe vaarseizoen. Wist je dat het voorjaar de ideale tijd is voor een mini-break op een schip? We vertellen je hieronder graag waarom.
 • Maak kennis met Hendrik Reher, de trotse eigenaar en schipper van de Klipper Avondrood

  Maak kennis met Hendrik Reher, de trotse eigenaar en schipper van de Klipper Avondrood

  Hendrik is al jaren actief als zetschipper op het IJsselmeer en de Waddenzee, maar zijn droom was altijd om zijn eigen schip te hebben. Begin dit jaar werd die droom werkelijkheid toen hij eigenaar werd van de Avondrood, een prachtige tweemastklipper van 38 meter met een geringe diepgang waardoor het schip op de mooiste plekjes kan komen en zelfs kan droogvallen. De Avondrood is perfect voor schoolgroepen, familie- en vriendenuitjes.

 • Schippers bruine vloot worden onderdeel van Immaterieel Erfgoed Nederland

  Schippers bruine vloot Immaterieel Erfgoed

  Op 20 maart 2024 worden de schippers van de bruine vloot officieel opgenomen in de landelijke Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Naast o.a. draaiorgels en melkbusschieten krijgen nu ook de schippers van de bruine vloot de erkenning die ze verdienen. Deze opname draagt niet alleen bij aan het behoud van deze prachtige schepen, maar ook aan de toekomst van dit bijzondere beroep.