Knopen leren, een van de leukste activiteiten tijdens een vaartocht

Die Vielseitigkeit der Knotenkunst auf Segelschiffen

Knopen. Ze stellen ons dagelijks op de proef. Het begint al met het strikken van de schoenen, tot het leggen van een knoop in de stropdas. Knopen zijn echt overal. Op een schip hebben knopen vaak een functionele rol. Zo worden ze gebruikt om iets te repareren of vast te leggen en moeten ze vaak ook weer gemakkelijk los kunnen. Maar wist je dat er ook een leuke kant zit aan het leggen van knopen? Het is vaak een van de leukste activiteiten tijdens een vaartocht. Laat je fantasie de vrije loop en leer van een schipper hoe je armband, sleutelhanger of deurmat kunt maken. Bijzonder leuk om te doen en jeneemt ook nog eens souvenir mee huis. Hoe leuk is dat? 

Knoop een armband

Als de zeilen staan, alles aan dek gedaan is en het schip op koers ligt naar de volgende bestemming is er een moment van rust aan boord. Het uitgelezen moment om aan de schipper te vragen hoe je een echte zeemansarmband kunt knopen. Leuk om te leren en een geweldig aandenken om mee naar huis te nemen. 

Splitsen, wat is dat?

Bent u wel eens aan boord van onze schepen geweest en vroeg u zich toen ook af hoe de lus in een touw wordt gelegd zonder een knoop? Deze techniek noemen ze splitsen. Handig, omdat de trekkracht van de lijn in stand blijft. Gebruikt u een knoop in de touw, dan zou de trekkracht van de lijn halveren. Deze lus maakt men met de zogenaamde splits-techniek of noemen ze splitsing, een veelgebruikte techniek aan boord van schepen. En het is een van de knopen die een schipper u kan leren tijdens een vaartocht over het IJsselmeer en die u later thuis nog een keer kunt gebruiken om bijvoorbeeld een eigen riem te maken van een touw met splits. Hoe cool is dat?

Of leer hoe je een deurmat knoopt

Heb je al een armband of sleutelhanger gemaakt, dan ben je toe aan een volgende stap: een deurmat! Dit vlechtwerk is een uitdaging voor de vergevorderde. Je maakt met deze blikvanger niet alleen heel veel indruk op familie en vrienden, maar het is ook nog eens heel erg praktisch. Stap aan boord bij een van de NAUPAR-schepen en geniet van de praktische en leuke kant van de knooptechniek. 

Meer informatie over meezeilen of leuke activiteiten aan boord?

Wil je een keer meevaren en tijdens een tocht de praktische knopen leren die ook nog veel plezier en leuke herinneringen creĆ«ren? Vaar dan een keer mee op een van onze schepen. De perfecte plek om de knopen in de praktijk te brengen. Neem direct contact met onze medewerkers op of vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij adviseren je graag over de vele mogelijkheden.

Benieuwd welke zeemansknopen je leert?

Achtknoop I Platte knoop I Korvijnagel beleggen I Mastworp