Even voorstellen Maarten van Nieuwland I schipper op de tjalk Res Nova

Maarten van Nieuwland tjalk Res Nova

Maarten is de bevlogen schipper van de Res Nova. Hij vaart al jaren op deze stoere Groninger tjalk, spreekt maar liefst vijf talen en is dol op zeilen. Nog leuker vindt hij het contact met de mensen tijdens zijn zeilzwerftochten met vriendengroepen, verenigingen, familie en verschillende jeugdgroepen op het IJsselmeer, Markermeer en de Waddenzee. 

Aan boord heerst altijd een goede sfeer en daar maakt hij graag deel van uit. Daarnaast weet hij veel van zeilen, de verschillende vaargebieden en havens waar het schip ’s avonds aanlegt. Deze kennis deelt hij graag met zijn gasten. En als de groep even dreigt stil te vallen, kent deze schipper altijd wel een raadsel om de groep uren bezig te houden. 

Hoe het begon

Zijn liefde voor zeilen vatte vlam tijdens een zeilkamp op twaalfjarige leeftijd. Hij wist het zeker nadat hij twee zomers maat was geweest op een tjalk. Zeilen was echt zijn ding. Maar de plannen gingen tijdelijk in de koelkast. Hij begon zijn carrière in het onderwijs, voerde marktonderzoek uit bij Phillips en heeft gewerkt en gewoond in Oostenrijk, Zweden en Frankrijk. Daar leerde hij zijn talen. Na een paar korte omzwervingen begon hij zijn eigen marktonderzoeksbureau. Totdat hij besloot zijn leven anders in te richten. Hij miste het buitenleven. In 2005 kocht de Res Nova, haalde zijn papieren op de Zeevaartschool en werd schipper op deze mooie tjalk. 

De tjalk Res Nova

Deze stoere Groninger tjalk uit 1895 begon zijn varende bestaan als vrachtschip en heeft nog meegewerkt aan de bouw van de Afsluitdijk. De Groningse familie Kruize liet het schip in 1894 bouwen en doopte het Annechiena Sieberdina. Sinds enkele jaren heeft Maarten contact met de nazaten van die familie en ze hebben zelfs meegezeild. Enkele oudere dames en heren van deze familie herinnerden zich nog de tijd dat hun oma in de roef woonde. 

De Res Nova is inmiddels omgebouwd tot een luxe en comfortabel schip voor groepen tot 18 personen. Door het gezellige dagverblijf, de lichte inrichting, zeer compleet ingerichte keuken en comfortabele hutten en bedden voelen gasten zich direct thuis aan boord. Uiteraard beschikt het schip over voldoende faciliteiten zoals, bergruimte, warm en koud water, 230V, USB’s etc. 

Fan van Friesland

Met zijn 24 meter lengte kunnen gasten met dit schip ook kleinere havens aan doen zoals Edam, Marken aan het Markermeer of de Oostvaardersplassen. Bij de laatste gaat u zelfs door de sluis en maar liefst 6 meter naar beneden. Een bijzondere belevenis. Of wat dacht u van Friesland? Maarten is een enorme fan van Friesland en gaat graag met groepen naar deze mooie provincie. Hindeloopen en Workum zijn prachtige plaatsen om te bezoeken en via de sluis in Makkum kunt u idyllische plekjes opzoeken in de Friese wateren. Maar de Res Nova is ook regelmatig op de Waddenzee te vinden. Het is een geweldig schip om mee droog te vallen. 

Tophost 2018

Nu, jaren later, is Maarten uitgeroepen tot Tophost 2018. Maar hij blijft bescheiden over deze erkenning die de gasten hem hebben gegeven. “Tophost worden dat doe je niet, dat heb je in je” vertelt hij als we vragen naar zijn geheim. Hij heeft heel veel lol in zijn werk en ziet het als zijn missie om het zijn gasten enorm naar de zin te maken. Dat vergt bij iedere groep wat anders en dat is een kwestie van contact maken, luisteren en aanvoelen. Pas als de groep van boord stapt met het gevoel dat ze geen betere keuze hadden kunnen maken dan de Res Nova, is deze schipper tevreden. Zijn tip als Tophost: zorg dat je toegankelijk en bereikbaar ben voor jouw gasten, zowel voor, tijdens als na hun verblijf aan boord.

Voor anker, muziek en verse garnalen

Als we Maarten vragen naar een bijzondere vaartocht met gasten, moet hij even nadenken. Het waren er zo veel. Maar er is er eentje bijgebleven met een hele gezellige familie. Zij zongen graag en maakten muziek. Op een avond lagen ze voor anker net buiten de sluis van Kornwerderzand. De groep was aan het musiceren en zingen en had de grootste pret. Een garnalen-kotter kwam vlak naast de Res Nova liggen en zij hoorden de mensen spelen aan boord. Al snel kwamen de vissers langs. Ze namen een zak vers gevangen, aan boord gekookte, Hollandse garnalen mee en wilden deze ruilen voor 4 blikjes bier. Een fantastische deal. De garnalen waren super-vers. De hele avond hebben de gasten aan boord gepeld en gepeuzeld. Gelukkig waren er nog een paar blikjes bier over na de ruil, want “zeedieren moeten zwemmen”.

Een keer meezeilen op de tjalk Res Nova?

Wilt u een keer een lang weekend, midweek of vakantie meevaren op de Res Nova? Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem contact op met onze medewerkers, zij vertellen u graag meer over de vele mogelijkheden op de Res Nova.