Arrangementen en programmaideeën van en naar Edam

Bekijk alle

Populaire schepen uit Edam

  • Het was een mooie ervaring om met de hele familie vijf dagen op een schip door te brengen.

    Familie Spieß

Alle Bezienswaardigheden in Edam

Vaargebieden ontdekken

Edam

Edam ontstond bij een dam aan de Ye of E die in de Zuiderzee uitmondde. Omstreeks 1230 werden de zeegaten van de Zuiderzee afgedamd. Bij de dam moesten de goederen worden overgeladen en kon tol worden geheven. Zo is Edam tot een handelsplaats uitgegroeid. Scheepsbouw, haringvisserij en kaashandel brachten Edam tot grote bloei. Kaasstad.

Edam is kaasstad bij uitsek

Na de toekenning van het recht op een kaaswaag is er in Edam tot 1922 een commerciële kaasmarkt geweest, waar boeren uit de omgeving hun kaas kwamen verhandelen. De edammer kaas werd naar de markt vervoerd met kleine bootjes. De kaas werd na het lossen op een speciale loswal door kaasdragers naar de markt gebracht, waar de kaas te koop werd aangeboden aan handelaren. De kaas werd eerst goedgekeurd. Daarna werd het doormiddel van het ‘handjeklap’ de prijs vastgesteld. Vervolgens werden de kazen weer op een berrie geladen en naar de waag gebracht waar het gewicht werd vastgesteld. De kaas werd tenslotte met paard en kaasbrik naar het kaaspakhuis vervoerd om daar nog enige tijd te ‘rijpen’. In juli en augustus wordt op elke woensdag tussen 10.30 en 12.30 een toeristische versie van de kaasmarkt gehouden.

Bezienswaardigheden

De welvarende geschiedenis van Edam is goed terug te vinden. Edam bestaat uit oude straatjes, grachten,pleinen, bruggen en monumentale gebouwen. Tijdens een stadswandeling ziet u de theekoepls, de scheve speeltoren, het museum met de zwevende kelder, de Dam, het oude Raadhuis en de Grote Kerk. In de haven is er ook genoeg te beleven.