Marker Wadden Expeditie I Mantelzorgers genieten samen van de Marker Wadden

Marker Wadden

Jacob en zijn vrouw, beiden mantelzorgers van hun gehandicapte zoon, gingen op expeditie naar de Marker Wadden. Over het algemeen kunnen ze er niet makkelijk een dagje tussenuit. Toch was het ze gelukt om het zo te organiseren dat ze samen een dagje weg konden. Vanuit Brabant reden ze naar Lelystad en scheepten in op de driemaster Abel Tasman.

Een hele andere ervaring, zo’n groot schip

Op het moment dat ze aan boord stapten van dit imposante witte schip, voelden ze zich gelijk welkom. ‘We werden heel vriendelijk ontvangen, met koffie en een koekje.’ De trossen gingen los en zo voeren ze uit. De ervaring op zo’n groot schip is heel anders dan op een zeiljacht, vertelt Jacob: ‘Ik ben gewend om te zeilen, maar dit is zo anders. Zo’n grote boot gaat natuurlijk lang niet zo schuin als een klein jacht en ligt bovendien veel stabieler op het water. Maar het is een mooi gezicht, die grote masten en de enorme hoeveelheid vierkante meters zeil.’

Eenmaal onderweg mag iedereen helpen met het hijsen van de zeilen, maar het hoeft niet. Wie zin heeft, gaat lekker actief aan de slag, want reken maar dat het hard werken is om de zeilen zo’n end omhoog te hijsen. En wie gewoon van het zonnetje wil genieten, die blijft lekker zitten. Dat is wat Jacob betreft ook leuk aan dit Marker Wadden-arrangement: je ontmoet veel andere mensen en het is zo actief of zo relaxt als jij wilt. 

Vijf kilometer wandelen, lekker met z’n tweetjes

Halverwege de tocht is het tijd voor de lunch: een grote keuze aan lekkere broodjes en voor de liefhebber een kroketje erbij. Een uurtje later legt de Abel Tasman aan bij de Marker Wadden. In het eilandpaviljoen direct bij de haven vertellen eilandwachters van Natuurmonumenten meer over de ontwikkeling van de eilanden, de vogels, de (zeldzame) planten, de uitkijktoren, de vogelkijkhut, de wandelpaden en het uitgestrekte strand.

Jacob en zijn vrouw kiezen ervoor om niet bij de groep te blijven. Zij willen in alle rust genieten van hun dagje uit. Eindelijk tijd voor elkaar. En dus wandelden ze samen over het strand en over de paden en beklimmen de uitkijktoren, van waaruit ze een prachtig uitzicht over de andere eilanden hebben.

Over een paar jaar komen ze graag nog eens terug: "Het eiland is nu al prachtig, een beetje kaal dat wel, maar ik ben heel benieuwd hoe het zich ontwikkelt en er over een paar jaar uitziet."

Eenmaal op de terugweg worden er nog hapjes geserveerd en kan iedereen in alle rust nagenieten van de indrukken. En, benadrukt Jacob nog eens, ‘ook op de terugweg werden we weer heel fijn ontvangen op het schip. De bemanning is super en het arrangement is heel compleet.’

Ook een keer meevaren naar de Marker Wadden?

Ben je enthousiast geworden na het lezen van het verhaal van Jacob en wil je ook de Marker Wadden ontdekken? Boek dan een ticket naar de Marker Wadden. Of bekijk eerst het programma en de data.

Meer lezen?

Activiteiten op de Marker Wadden I Wandelen op de Marker Wadden I Vogels kijken op de Marker Wadden I De Marker Wadden met kinderen