Even voorstellen: Niels en Renee, schippers van de Bontekoe

Lelystad, 15 december 2016 – Vandaag stellen we Niels en Renee aan u voor; schippers van de Bontekoe. Deze ruime klipper ondergaat momenteel een metamorfose. Het stel verwacht eind februari namelijk een baby en wil, voordat het zo ver is, het schip helemaal klaarmaken voor deze grote verandering. "Er moet genoeg ruimte komen voor drie personen, ook wordt de roef kindvriendelijk(er) gemaakt en creëren we meer opslagruimte", aldus Niels.

Baby on board

Niels en Renee zijn inmiddels acht jaar samen en varen dit jaar hun vierde seizoen met de Bontekoe. Het stel is dolblij dat ze binnenkort een baby op het schip mogen verwelkomen. "We doen er alles aan om ons leven op het water met z"n drietjes gewoon voort te kunnen zetten", vertelt Niels. "Het voelt voor ons natuurlijk om op het water te wonen, óók met een baby." "Het is ook lastig om in te schatten hoe het zal zijn met een baby op het schip", voegt Renee hieraan toe. "Maar we doen er in ieder geval alles aan om dit zo goed mogelijk te laten verlopen." Vandaar dat er momenteel flink wordt gesleuteld aan de Bontekoe; niet alleen de roef wordt verbouwd, ook het slaapgedeelte krijgt een nieuw uiterlijk en hier en daar wordt het timmerwerk opnieuw gedaan.

Passie voor zeilen

De passie voor zeilen is bij Niels vrijwel uit het niets ontstaan. "Je rolt er vanzelf in", legt Niels uit. "Ik zat ooit in de kroeg en daar werd aan mij gevraagd of ik maat wilde worden, dat klonk mij goed in de oren en zo is het balletje vervolgens gaan rollen. Daarna ben ik natuurlijk wel alle facetten van het zeilen gaan onderzoeken. Zo heb ik verschillende boten gehad en heb ik ook aan diverse zeilwedstrijden meegedaan. Juist die afwisseling vind ik zo leuk aan dit vak." Renee"s passie voor het zeilen is er echter al wél met de paplepel ingegoten. "Mijn vader was 30 jaar geleden al matroos, van kleins af aan heb ik dus met hem meegevaren", vertelt Renee "Toen ik zelf 18 werd kon ik eindelijk matroos worden en zo heb ik uiteindelijk Niels ook ontmoet."

Favoriete vaargebied

Zowel Niels als Renee zijn fan van de Waddenzee: "Vorig jaar hebben we een prachtige tocht gevaren, over een weinig bezochte route bij noord-Texel. Er komt wel eens vaker een schip, maar niet heel vaak", vertelt Niels. "Hier zijn we vervolgens drooggevallen." Maar ook het IJsselmeer heeft zo haar voordelen: "Op het IJsselmeer kan je écht lange stukken zeilen", zegt Renee. "En de Waddenzee is weer wat avontuurlijker. Beide gebieden hebben zo hun charme."

Benieuwd naar meer verhalen van deze twee enthousiaste schippers? Boek een vaartocht aan boord van de Bontekoe!