Populaire schepen met opstaphaven Urk

Bekijk alle

Arrangementen en programmasuggesties

Bekijk alle

Bezienswaardigheden

Bekijk alle

Urk

Dit bijzondere visserdorp, dat vroeger een eiland was, is een leuke bestemming om aan te doen tijdens een zeiltocht over het IJsselmeer of Markermeer, maar het is ook een ideale haven om uw zeiltocht te beginnen. Urk ligt aan het IJsselmeer en kent drie havens: de Westhaven, Oosthaven en de Nieuwe haven. Alle havens liggen dichtbij elkaar en hebben de nodige voorzieningen. 

Ligplaats van het schip

Voor de exacte ligplaats van het schip kunt u het beste op de dag van aankomst telefonisch of via WhatsApp contact opnemen met de schipper. De schipper kan u goed uitleggen waar het schip afgemeerd ligt en waar u kort kunt parkeren voor het laden en lossen van uw bagage.

Bereikbaarheid, parkeren en openbaar vervoer

Urk is per auto gemakkelijk bereikbaar via de A6 snelweg. In het oude centrum van Urk geldt een blauwe zone en kunt u maximaal 3 uur parkeren met een blauwe parkeerschijf.

U kunt lang parkeren op de havenkade bij Tourist Info Urk.

Ook met het openbaar vervoer is Urk goed bereikbaar. Er gaat geen trein naar Urk, maar u kunt er wel komen met een bus vanuit Lelystad of Zwolle.

Faciliteiten rond de haven van Urk

De traditionele zeilschepen van NAUPAR leggen voornamelijk aan bij de Staversekade, voorbij de haveningang en op loopafstand van het stadscentum met zijn gezellige winkeltjes, terrasjes en fantastische viswinkeltjes. Naast de haven ligt meteen een heerlijk strand waar iedereen zijn energie kwijt kan tijdens een potje voetbal, volleybal of bij mooi weer zwempartij. Bij het strand staat ook een toiletgebouw. 

Loopt u de haven af dan bevindt u zich meteen tussen de ‘Ginkies’; de gezellige straatjes en steegjes met typische Urker huisjes. Ook de winkelstraatjes, het strand, de vuurtoren en de Ommelebommelestien zijn op loopafstand van de haven.

Over Urk

Het markante vissersdorp Urk is een voormalig Zuiderzee-eiland dat in 1939 met het vasteland werd verbonden. De bewoners hebben nog steeds het eilandgevoel en zeggen daarom dat ze ‘op Urk’ wonen. Rond de haven, de visafslag en de scheepswerven heerst altijd een gezellige bedrijvigheid. De visserij is altijd de belangrijkste bron van inkomsten geweest en het oude centrum is dan ook rondom de haven gebouwd. In de Westhaven staat nog een oude botterschuur en werf met Urkse Botters die door de Stichting Urker Botter worden onderhouden. Lees meer over Urk.