Arrangementen en programmaideeën van en naar Monnickendam

Bekijk alle

Populaire schepen uit Monnickendam

Bekijk alle

Alle Bezienswaardigheden in Monnickendam

Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Monnickendam

Monnickendam

Gelegen aan het beschermde water van de Gouwzee (in het Markermeer) ligt ten noorden van Amsterdam het prachtige stadje Monnickendam. Een stad waar u kunt ronddwalen langs de vele historische panden en genieten op gezellige terrasjes.

Geschiedenis van Monnickendam

Monnickendam had een perfecte ligging aan de Zuiderzee en dankzij het riviertje de Purmer Ee verbonden met de meren in Noord Holland. Hierdoor ontplooide Monnickendam zich als stad in de scheepvaart en de handel. Rond 1500 zijn er 2 grote branden geweest in de stad, waardoor veel verloren is gegaan. Alleen de Speeltoren is nog overgebleven uit die tijd. De internationale handel richtte zich met name op de Oostzeelanden. In de stad waren onder andere kaasmakerijen, scheepswerven en rokerijen.  Nog steeds zijn er op die oude locaties scheepswerven en rokerijen in bedrijf. Na de afsluiting van de Purmer Ee kwam Monnickendam in verval. Dankzij een nieuw gegraven trekvaart ontwikkelde de stad meer handel met Amsterdam.

Bezienswaardigheden in Monnickendam

Monnickendam is een prachtig klein stadje dat uitnodigt om te voet verkend te worden. Dit kan alleen of met een gids die u van alles kan vertellen over de bijzondere panden en bijzondere geschiedenis van deze stad.

Al van verre ziet u de toren van Grote of Sint Nicolaaskerk uit de 15e eeuw boven de stad uitsteken. Het centrum van Monnickendam heeft een beschermd stadgezicht. U struint door straten en steegjes met prachtige historische gebouwen uit de 16e, 17e en 18e eeuw. In het midden van de stad staat de Speeltoren met het oudste bespeelbare carillon van Europa. De stad heeft 74 rijksmonumenten waaronder de sluis en het gebouw De Waegh, waar vroeger binnen alles gewogen werd en buiten verhandeld.
Monnickendam ligt aan de Gouwzee, een prachtige beschermde baai waar u heerlijk voor anker kunt gaan met onze schepen.

Wat is er te doen in Monnickendam

In Monnickendam is het heerlijk struinen door de straatjes, langs de haven en de terrasjes. Deze stad heeft nog meer te bieden, zoals:

  • Bezoek het Waterlandmuseum de Speeltoren in het oudste gebouw van Monnickendam. Dit bijzonder pand heeft de verschillende stadsbranden overleefd en biedt de bezoeker nu een kijkje in de geschiedenis van de verschillende plaatsen die deel uit maken van de gemeente Waterland. Het laat onder andere de strijd tegen het water zien. Verder heeft dit museum de meest authentieke carillon van Europa in haar bezit. Door haar leeftijd, klinkt ze ietwat vals, maar ook dat hoort bij het avontuur. Voor de kinderen is ook van alles te ontdekken in de vorm van een speurtocht.

  • Bezoek de Grote of Sint Nicolaaskerk en beklim de toren voor een groots en weids uitzicht. De bouw van deze kerk heeft zo’n 250 jaar geduurd en is gedurende dit bouwtraject volledig in gotische stijl gebouwd. Deze kerk staat aan de rand van het oude centrum, om destijds te voorkomen dat hij verloren zou gaan in één van de vele branden die de stad geteisterd hebben door de loop der jaren. De kerk is open voor bezichtigingen.

  • Drink een lekker lokaal biologisch gebrouwen biertje bij Bierderij Waterland. Deze brouwerij is gevestigd aan de haven en heeft een proeflokaal waar u naast bier ook de heerlijkste gerechten kunt proeven. Alles is biologische en lokaal in een gezellige industriële sfeer.

  • Beleef Monnickendam als visstad tijdens de Visdagen. Ieder jaar worden er op de vrijdagen in de schoolvakanties de Monnickendammer Visdagen georganiseerd. Tijdens dit gratis evenement is er plek voor oudhollandse ambachten en kinderspelen. Is er een boottocht naar Marken, een lokale streekmarkt, visroken en nog veel meer.

Faciliteiten in Monnickendam

Met de schepen van NAUPAR ligt in het oude havengebied, direct naast het centrum. In het centrum zijn alle voorzieningen te vinden die u wenst. Bij de sluis vindt u het VVV kantoor van Monnickendam. Hier is voldoende informatie te vinden over activiteiten en bezienswaardigheden in de stad en haar omgeving.