Alle Bezienswaardigheden in Zwartsluis

  • Een uitstekende service voor vertrek en een zeer vriendelijke en ontspannen team van NAUPAR aan boord.

    Anoniem

Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Zwartsluis

Zwartsluis dankt zijn naam aan de overdekte sluis in het Meppelerdiep, De Swarte Sluys genaamd. Vroeger was het de tweede haven van Overijssel, bekend als doorvoerhaven van turf. Het stadje is uitgegroeid tot de poort naar het water in noordwest Overijssel: het uitgestrekte, unieke natuur- en recreatiegebied van Weerribben en Wieden.

Belangrijke sectoren

Zwartsluis is een industrieplaats die in het teken staat van de watersport. De industrie levert een derde van de werkgelegenheid in Zwartsluis. Een belangrijke sector is de voedingsmiddelenindustrie, waarvan de banketfabrieken en de Koninklijke Buisman de grootste bedrijven zijn. Een andere belangrijke sector is de transportmiddelenindustrie. Deze bestaat uit een aantal scheepswerven en aanverwante bedrijven, zowel voor de recreatie als voor de beroepsvaart.

Scheepsvaart

Zwartsluis is bekend om de bijzonder mooie jachten die er worden gebouwd. De kern van Zwartsluis draagt nog altijd het stempel van een oude Zuiderzeehaven met een stedelijk karakter. Veel kleine ambachtelijke bedrijfjes zijn hier tot bloei gekomen; nog steeds neemt de scheepvaart, dankzij de goede vaarverbindingen, een grote plaats in. Wat erg bekend is van Zwartsluis, zijn de Sleepbootdagen die eens per twee jaar, in het voorjaar, worden gehouden.