Het varen, de vaarroute en vaarafstanden


Het varen

Zeilervaring niet nodig

Om mee te kunnen varen, heeft u geen zeilervaring nodig. Als u het leuk vindt, leert de bemanning u ter plekke hoe de zeilen moeten worden gehesen, hoe u bepaalde knopen legt of hoe u het schip op koers houdt. Er zijn echter ook genoeg schepen die de schipper samen met zijn of haar matroos zelf kan zeilen, dus over het algemeen kunt u kiezen of u in het zonnetje gaat liggen of (een deel van de tijd) actief meehelpt.

Zeeziekte

Op een traditioneel zeilschip heeft men meestal minder last van zeeziekte. Deze schepen zijn immers veel groter dan een doorsnee zeiljacht en daardoor liggen ze stabieler op het water. Mocht u toch bang zijn dat u zeeziek wordt, bij de apotheek en de drogist zijn pillen tegen zeeziekte vrij te verkrijgen. De huisarts kan ook een scopolamine-pleister voorschrijven: deze gaan misselijkheid tegen. Bij goed weer raden we u aan om lekker aan dek te blijven. Frisse lucht helpt om minder ziek te worden.

Dagindeling

Op een zeilschip zult u zich zeker niet vervelen. Er is altijd genoeg te doen en het schip is ruim genoeg om aan dek te zonnen, in de zitkuip of benedendeks bij te praten, spelletjes te doen of foto’s te maken van de omgeving. Bovendien kunt u overal heen varen en tussentijds aanleggen bij een leuke havenstad, een strandje of onbewoond eilandje. Jullie kunnen voor anker gaan om te zwemmen, droogvallen op het Wad of een tussenstop maken bij de Marker Wadden, forteiland Pampus, of Marken.

Stel dat jullie een middagje willen varen, dan is de middagcruise een mooie optie. Bekijk ter inspiratie het (mogelijke) programma van de middagcruise. Gaan jullie een aantal dagen, of zelfs een week/twee weken op pad? Dan overleggen jullie dagelijks samen met de schipper waar jullie heen gaan. Het hangt natuurlijk van de wind af wat de mogelijkheden voor die dag zijn. Om u toch een idee te geven, kunt u kijken bij het (mogelijke) programma voor een meerdaagse zeiltocht.

Voorpret

Als jullie een keuze hebben gemaakt, is natuurlijk niets leuker dan alvast voorpret hebben. We hebben alvast voor jullie op een rij gezet welke vaargebieden de moeite waard zijn, welke plaatsen leuk zijn om te bezoeken en welke bezienswaardigheden u niet voorbij moet varen. Laat de voorpret beginnen!

Naar service & contact

Vraag en antwoord

 • Bij welke windkracht mag het schip niet uitvaren?

  Omwille van de veiligheid van opvarenden blijven de meeste schepen op de Waddenzee en het IJsselmeer bij windkracht 7 in de haven liggen. In overleg kunt u eventueel toch het water op gaan, maar de schipper heeft hierin het laatste woord. Overigens hoeft u vanuit onze thuishavens Kampen, Makkum, Stavoren en Elburg niet altijd het grote water op. Bij veel wind bieden de binnenwateren met minder golfslag een uitstekend alternatief.
 • Zijn er ook reddingsvesten voor kinderen?

  Ja, om te zorgen dat er voldoende zwemvesten aan boord zijn voor kleine kinderen, is het belangrijk dat u tijdig aan de schipper doorgeeft hoeveel kinderen jonger dan 12 jaar er meevaren en wat hun lengte en gewicht is. U ontvangt de gegevens van de schipper drie weken voor de afvaart.
 • Hoe veilig is het schip?

  De combinatie van goed materiaal en een ervaren bemanning maakt de schepen tot veilige en plezierige vervoersmiddelen. De schepen voldoen aan alle wettelijke veiligheidseisen van de Europese veiligheidsregelgeving. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ziet er op toe dat deze regelgeving wordt nageleefd op de schepen in Nederland en dat de schepen periodiek worden gekeurd op diverse onderdelen.
 • Zijn huisdieren toegestaan aan boord?

  Aan boord van sommige schepen zijn honden toegestaan. Vaak is dit in overleg met de schipper. U kunt zien of een huisdier is toegestaan door op het tabblad 'Specificaties' bij het schip te kijken onder het kopje Dieren. Kunt u dit niet vinden? Dan zijn huisdieren op het schip niet toegestaan.
 • Waar vind ik de boardinginfo/laatste informatie voor mijn zeiltocht?

  Drie weken voor vertrek krijgt u een overzicht van ons met alle praktische informatie en gemaakte afspraken.
 • Wat moet ik doen als ik later aankom dan de inschepingstijd?

  Wanneer u veel later aankomt dan de inschepingstijd, kunt u het beste de schipper direct inlichten. U ontvangt de gegevens van de schipper drie weken voor vertrek bij de boardinginformatie.
 • Wat moet ik doen als ik bij het schip ben?

  Bij aankomst kunt u zich direct bij de schipper melden. Hij maakt u wegwijs en vertelt u over de gang van zaken aan boord.
 • Wat te doen met slecht weer?

  In principe kan er onder alle weersomstandigheden gewoon worden uitgevaren, behalve bij windkracht 7 of hoger. Dan kan de schipper besluiten om niet meer uit te varen. U kunt hiervoor een verzekering afsluiten (meer informatie hierover ontvangt u bij het huurcontract). Heet is verstandig om met uw programma hier zoveel mogelijk rekening mee te houden.
 • Is het mogelijk eerder aan boord te komen?

  Als u alleen uw bagage wilt brengen, kunt u de schipper bellen om te vragen of dat mogelijk is. Drie weken voor vertrek ontvangt u alle boardinginformatie en de contactgegevens van de schipper.
 • Heeft de schipper of maat een reddingsdiploma?

  Niet per se, maar de schippers hebben allemaal een diploma van de zeevaartschool. Tijdens deze opleiding worden noodsituaties geoefend, zoals de ‘man-overboord-manoeuvre’.
 • Zijn er voldoende zwemvesten aan boord?

  Er zijn voor alle gasten zwemvesten aan boord. Om te zorgen dat er voldoende zwemvesten aan boord zijn voor kleine kinderen, is het belangrijk dat u tijdig bij de schipper aangeeft hoeveel kinderen jonger dan 12 jaar er meevaren. U krijgt 3 weken voor de afvaart de gegevens van de schipper en kunt dan aangeven hoeveel kinderen er meevaren, daarnaast heeft de schipper ook hun lengte en gewicht nodig.  
 • Welke route wordt er gevaren?

  Tijdens uw vaartocht heeft u volop keuze. Samen met de schipper bekijkt u het weer en de wind en bepaalt u samen de route en het programma. Hierbij houdt de schipper zoveel mogelijk rekening met uw wensen.
 • Welke faciliteiten zijn er aan boord?

  Bent u benieuwd of er een televisie, dvd-speler of spelletjes zijn of wilt u weten of u mag roken aan boord? Details over het schip waarmee u gaat varen, vindt u onder het tabblad 'Specificaties'. Vindt u bepaalde informatie niet in de lijst, dan is het voor dit schip niet van toepassing. Alleen faciliteiten die wel worden geboden, zijn hier weergegeven.
 • Moet ik altijd meehelpen aan boord?

  De mate van deelname verschilt per vaartocht. Neemt u deel aan een intensieve wedstrijddag, dan wordt van u verwacht dat u actief deelneemt aan het zeilen. Bij een korte cultuurreis hoeft u niets te doen, maar u zult merken dat het plezier van het zeilen juist zit in de gezamenlijke inspanning.
 • Mag er aan boord worden gebarbecued en zo ja, waar?

  Dat is afhankelijk van het door u gekozen schip. Op het tabblad 'Specificaties' kunt u zien of u buiten kunt koken en wat voor BBQ er aanwezig is. Indien deze aanwezig is, kunt u tijdens de vaartocht aan de schipper vragen waar u kunt barbecueën.
 • Kan/mag ik vissen aan boord?

  Ja, maar een visvergunning is verplicht. Visclubs, jachthavens, VVV’s en hengelsportverenigingen verzorgen een VISpas. Met uitzondering van de Kleine VISpas is deze altijd gebonden aan een clublidmaatschap. Als clublid ontvangt u automatisch een VISpas. De Kleine VISpas bestelt u direct zonder lidmaatschap bij Sportvisserij Nederland.
 • Kunnen we tijdens de vaartocht ook een tussenstop maken?

  Ja, u kunt tijdens een vaartocht tussentijds aanleggen bij een leuke havenstad, een strandje of onbewoond eilandje. Jullie kunnen voor anker gaan om te zwemmen, droogvallen op het Wad of een tussenstop maken bij de Marker Wadden, forteiland Pampus, of Marken. 
 • Kan ik zeeziek worden?

  Op een traditioneel zeilschip heeft men meestal minder last van zeeziekte omdat deze schepen stabieler op het water liggen. Mocht u toch bang zijn dat u zeeziek wordt, bij de apotheek en de drogist zijn pillen tegen zeeziekte vrij te verkrijgen. De huisarts kan ook een scopolamine-pleister voorschrijven: deze gaan misselijkheid tegen. Bij goed weer raden we u aan om lekker aan dek te blijven. Frisse lucht helpt om minder ziek te worden.
 • Heb ik zeilervaring nodig om mee te varen?

  Om mee te kunnen varen, heeft u geen zeilervaring nodig. Als u het leuk vindt, leert de bemanning u ter plekke hoe de zeilen moeten worden gehesen, hoe u bepaalde knopen legt of hoe u het schip op koers houdt.
 • Welke bagage neem ik mee?

  Bekijk de handige inpaklijst ter inspiratie. Houd er echter rekening mee dat de ruimte op een schip beperkt is en pak uw spullen in een weekendtas of sporttas i.p.v. een koffer. Een tas is makkelijk op te vouwen en kan in een kast of onder het bed liggen. 
 • Wat voor kleding neem ik mee?

  Op een zeilschip bent u altijd afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is daarom aan te raden uw kleding hier op aan te passen. Bekijk de handige inpaklijst ter inspiratie.   Denk in ieder geval aan stevige schoenen met rubberen zolen, gemakkelijke kleding waarin u prettig kunt bewegen en eventueel een hoed of pet tegen de zon. Een zonnebril en zonnebrandcrème is ook belangrijk om mee te nemen. Op het water verbrandt u snel! En neem voor de koudere momenten altijd een lekkere warme trui en dikke sokken mee. Varen jullie in de herfst of verwachten jullie slecht weer? Neem dan ook regenkleding mee. Een jas die water- en winddicht is, is sowieso een aanrader op een schip. 
 • Waar kan ik de routebeschrijving naar de havens vinden?

  De route naar het schip staat vermeld in de boardinginformatie. Deze ontvangt u drie weken voor vertrek.

Chat

Via de chatknop rechtsonder kunt u tijdens kantooruren chatten met een medewerker.

Contactformulier

Leg uw vraag of opmerking voor via het contactformulier.

E-mailadres

U kunt ons bereiken via ons e-mailadres [email protected] en voor bestaande boekingen via [email protected]. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Met een groep jongeren zeilen in Nederland of op Plastic Soup Expeditie? Vraag de gratis inspiratiegids aan.