De eerste expeditie naar de Marker Wadden met Natuurmonumenten

Eerste expeditie naar de Marker Wadden met Natuurmonumenten

In het weekend van 24 en 25 september in 2016 organiseerde Natuurmonumenten een expeditie naar de Marker Wadden. Bezoekers hebben toen voor het eerst een voet gezet op dit nieuwste stukje Nederland. Het eerste eiland van het Marker Wadden-project lag voor een groot gedeelte boven water. NAUPAR is blij met dit project: "Nieuwe natuur in ons vaargebied, een prachtige ontwikkeling!”, aldus algemeen directeur Pouwel Slurink.

Wat is het Marker Wadden-project

Met het Marker Wadden-project wordt de verstikkende slibdeken – die is ontstaan door de aanleg van de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad – omgetoverd tot een natuurlijk wetland. Hoe? Door deze laag van de bodem te verwijderen en te gebruiken om een voedselrijk wetland te ontwikkelen. Ook worden er diverse eilanden in het Markermeer aangelegd, waar rondom langzaamaan vanzelf oevers en rietvelden zullen ontstaan. De aanleg van de Marker Wadden zorgt dus voor nieuwe eilanden, natuurlijke oevers en voor een herstel van het natuurlijke evenwicht onder water.

Wandeling over het Markermeer

De Marker Wadden zijn (natuurlijk) alleen per boot bereikbaar. Natuurmonumenten organiseerde de Marker Wadden-expeditie, waarbij deelnemers na een feestelijk ontvangst kort uitleg kregen over het bijzondere project. Tijdens een wandeling van 2,5 km over het kersverse eiland in het Markermeer, met daarbij een speciale app, zagen de bezoekers hoe verrassend de Marker Wadden er over ongeveer 5 jaar zullen uitzien.

NAUPAR doet mee

Tijdens de Marker Wadden-expeditie varen drie schepen van NAUPAR, de Abel Tasman,de Vrijheid, en de Grietje, de deelnemers naar en van het nieuwe eiland. "Wij zijn trots om onze schepen aan dit unieke project te kunnen verbinden,” vertelt Slurink. Wie weet, varen er in de loop der jaren wel veel meer schepen naar de Marker Wadden. Slurink: "Laten we het hopen! Dan is het project dubbel geslaagd.”

Ook de Marker Wadden bezoeken?

Inmiddels bestaan de Marker Wadden uit zeven eilanden. Van deze eilanden kun je alleen het hoofdeiland bezoeken. De andere eilanden zijn bedoeld voor de natuur. Gelukkig is er op jhet hoofdeiland genoeg te doen. Zo staat er nu een eilandpaviljoen met informatiecentrum en gezellig terras met uitzicht op het recreatiestrand en het Markermeer. Daarnaast lopen er diverse wanddelroutes over het eiland en wandel je langs een aantal vogelobservatiehutten, een klimtoren, een washover en het Noordstrand. Ga je een keer mee op expeditie?

NAUPAR biedt twee verschillende arrangementen

  • De Marker Wadden Expeditie Individueel, je vaart met anderen mee op een traditioneel zeilschip van NAUPAR naar de Marker Wadden. Dit compleet verzorgde arrangement is meer dan een veerdienst. Het is een leuk dagje uit met je partner, gezin of een kleine groep vrienden (tot 12 personen). Je kunt het arrangement direct online boeken, bekijk snel de data voor dit jaar. 
  • De Marker Wadden Expeditie voor groepen (vanaf 12 perasonen. Je zeilt dan exclusief met jullie groep op een traditioneel zeilschip naar de Marker Wadden en kunt het arrangement uitbreiden met catering of een lekkere BBQ.

Meer lezen?

Wandelen op de Marker Wadden I Vogels kijken op de Marker Wadden I Met kinderen naar de Marker Wadden I Met 6 VWO naar de Marker Wadden I Activiteiten op de Marker Wadden