Klipperrace Enkhuizen

De Enkhuizer Klipperrace wordt in oktober gehouden. De Klipperrace is het grootste zeilevenement voor traditionele zeilschepen dat gehouden wordt op het IJsselmeer, vlak voor de kust van Enkhuizen. Ongeveer 50 traditionele zeilschepen strijden twee dagen tegen elkaar.
U kunt dit weekend een klipper met schipper en bemanning reserveren en deelnemen aan deze spannende wedstrijd. De Klipperrace is zeer geschikt om samen actief bezig te zijn, elkaar nog beter te leren kennen en een hoop plezier te beleven.

Spectaculaire ankerstart

Zodra het startsein is gegeven mag het anker opgehaald en de zeilen gehesen worden, wat ook dit jaar weer de nodige hectiek en spanning zal opleveren. Eenmaal op het water is iedereen gelijk en kan iedereen de handen uit de mouwen steken. De bemanning is er tijdens de wedstrijd slechts ter ondersteuning. Het komt dus aan op teamwork.

Traditionele zeilschepen voor een meerdaags uitje

Bekijk alle

Arrangementen en ideeën voor zeilwedstrijden

Meer informatie over zeilwedstrijden

Klipperrace Enkhuizen

De Klipperrace Enkhuizen

Deze bijzondere race bestaat uit twee onderdelen: de Drie Steden Race en de Olympische baan.

De Drie Steden Race

Op zaterdag wordt de Drie Steden Race gevaren. Het unieke karakter van de Drie Steden Race is de keuze die de schipper moet maken van de route tussen de steden Medemblik, Stavoren en Urk. Vervolgens is het zaak de juiste route te kiezen. Deze wedstrijddag staat bekend vanwege de spectaculaire ankerstart in het Krabbersgat voor Enkhuizen. De finish is ook weer in het Krabbersgat.

De Olympische baan

Zondag wordt er een trapeziumvariant van de Olympische baan gevaren. De twee klassen starten vlak na elkaar en de banen lopen gedeeltelijk in elkaar over, hierdoor blijft het veld de gehele race goed bij elkaar. Het komt er op de zondag vooral op aan om naar de vrije wind te zeilen, snel te manoeuvreren en te reageren op tegenstanders en winddraaiingen.