Platbodem huren

Bent u op zoek naar een platbodem voor een weekendje weg, midweek of langere vakantie? Dan bent u aan het juiste adres. Wij bieden grote en kleine platbodems en kunt u varen met en zonder schipper.

Door de geringe diepgang komt u op plaatsen waar u normaal niet zo snel komt. Zo kunt u bijvoorbeeld droogvallen op het Wad, aanleggen bij een van de vele steigertjes op de Friese meren , ankeren voor de Marker Wadden of lekker zeilen van havenplaats naar havenplaats op het IJsselmeer.

De voordelen van een platbodem

Een platbodem biedt u de ideale accommodatie voor een gezin, een groep vrienden, een stel collega’s of een groep jongeren. Het schip met geringe diepgang:

- heeft comfortabele hutten, sanitair en een keuken
- is makkelijk te zeilen en manoeuvreren
- kan varen op de Friese meren, het IJsselmeer en de Waddenzee

Stap aan boord van dit varend vakantieverblijf en ontdek Nederland op een wel heel bijzondere manier.

Platbodems huren zonder schipper

Bekijk alle

Populaire blogs gezinsvakanties

Bekijk alle

Vaargebieden die u kunt ontdekken met een platbodem

Bekijk alle

Meer informatie over platbodems huren

Platbodem huren

Wat is een platbodem?

Een platbodem is een typisch Nederlands schip zoals een lemsteraak, zeeschouw of de vroegere vrachtvaarders zoals klippers en tjalken. Ze heten platbodem omdat ze een vrij vlakke bodem hebben. In plaats van een kiel gebruiken deze schepen zijzwaarden, die aan de zijkant van het schip hangen. Platbodems zijn stabiele schepe en door de platte bodem hebben ze een geringe diepgang. Hierdoor komt u op plaatsen waar een schip met een kiel niet kan komen. Daarnaast kunt u met de platbodem heel goed bij laag water droogvallen op de Waddenzee. Zodra het water gezakt is kunt u van boord en loopt u zo over de bodem van de zee. Hoe bijzonder is dat?

Platbodem huren zonder schipper

Voor kleinere groepen verhuren we bareboats. Dit zijn platbodems die u kunt huren zonder schipper. Het zeilen met deze schepen is niet ingewikkeld en u heeft geen vaarbewijs nodig. Heeft u weinig ervaring in het zeilen of nog niet eerder gevaren met een platbodem? Dan raden wij u een korte introductiecursus aan voor u uitvaart. In deze cursus leert u alle aspecten van het zeilen met een platbodem. Iets wat het plezier tijdens uw zeiltrip alleen maar kan vergroten.

Platbodem huren met schipper

De grotere platbodems zoals een klipper of tjalk huurt u met bemanning. Deze schepen zijn bijzonder geschikt voor grote groepen. Ze bieden veel ruimte, hebben comfortabele hutten en meerdere toiletten en douches. In de goed uitgeruste keuken kunt u gezamenlijk koken en tijdens het zeilen is er voldoende zitplaats voor iedereen aan dek. Maar u kunt ook meehelpen bij het zeilen en de fijne kneepjes van het zeilen leren van de bemanning.

Hoe lang wilt u de platbodem huren?

Wordt het een dag, weekend, hele week of zelfs een langere vakantie? De keuze is aan u. Wanneer u kiest voor een meerdaagse tocht, ervaart u naast de gewone ‘zeildag’ ook hoe het is om op een schip te slapen. 

Vaargebieden voor een platbodem

Met een platbodem vaart u net zo makkelijk op het IJsselmeer als de Friese meren of Waddenzee. En, heeft u wat langer dan kunt u deze vaargebieden makkelijk met elkaar combineren. Even een nachtje niet in een haven? Leg het schip aan een boei op een van de vele Friese meren of  aan een steigertje. Maar u kunt ook voor anker, midden in de natuur of bij een onbewoond eilandje. Op deze manier ervaart u de natuur wel van heel dichtbij en dit gevoel van vrijheid zult u niet gauw vergeten.

Keuze uit 16 vertrekhavens

Naast een ruim aanbod aan schepen, beschikt NAUPAR ook over vele verschillende op- en afstaphavens. Zo heeft u onder andere keuze uit zestien verschillende opstaphavens. Denk hierbij aan Workum, Lelystad, Enkhuizen, Kampen of Harlingen. Maar ook Lemmer, Stavoren en/of Monnickendam behoren tot de mogelijkheden. 

Over NAUPAR

NAUPAR heeft meer dan 40 jaar ervaring in het organiseren van vaartochten op het Nederlandse water. Wij bieden:

  • Een ruime keuze aan traditionele zeilschepen
  • Met en zonder schipper
  • 16 verschillende vertrekhavens