Nieuws I NAUPAR verbant wegwerpwaterflessen op het kantoor

NAUPAR verbant wegwerpwaterflessen

Valt je iets aan ons op? Dat kan. Vanaf vandaag verbannen wij wegwerpwaterflesjes uit ons kantoor. Goed nieuws, toch? Dat denken wij ook.

Wij geloven dat we met kleine stapjes voorkomen dat grote hoeveelheden microplastics in het water belanden. Daarom hebben wij ons aangesloten bij de Dopper Wave en de verklaring ondertekend om:

  • Wegwerpwaterflessen uit onze organisatie te bannen
  • Collega’s, gasten en schippers aan te moedigen kraanwater te drinken waar en wanneer dat kan
  • Iedereen eraan te herinneren om altijd zijn/haar herbruikbare waterfles bij zich te hebben
  • Andere organisaties en mensen te inspireren om zich ook aan te sluiten bij de Dopper Wave

Dit betekent dus dat je geen wegwerpwaterflesjes meer zult vinden in het kantoor van NAUPAR. Door wegwerpwaterflessen te verbannen, besparen we heel wat wegwerpflessen per jaar. Hoezee! Voortaan drinken we gewoon water uit de kraan en gebruiken onze reusable waterfles.

Waarom we dit doen?

Elke minuut belandt er een vrachtwagen vol plasticafval in onze oceanen. In diezelfde minuut worden er wereldwijd 1 miljoen plastic wegwerpflesjes verkocht (oei). Door hier nu wat aan te doen, hopen we ons steentje bij te dragen aan de strijd tegen plasticvervuiling.

Een aantal feiten en cijfers over plastic

  • Elke minuut worden er wereldwijd 1 miljoen plastic wegwerpflesjes gekocht. Daar doen wij niet langer aan mee!
  • Wegwerpwaterflessen worden gemaakt van olie en andere fossiele brandstoffen afkomstig uit een zeer vervuilende industrie.
  • Slechts 9% van al het geproduceerde plastic is ooit gerecycled. De rest wordt gestort op een vuilnisbelt, verbrand of eindigt als zwerfafval.
  • 8 miljoen ton plastic eindigt elk jaar in onze oceanen. Dat verklaart waarom 80% van al het afval in de oceanen uit plastic bestaat (en daarvan is 49% wegwerpplastic). Tijdens een vaartocht met Dopper en The Ocean Movement bleek dat er ook al heel veel microplastics in het Markermeer zitten. Daar worden we niet blij van.
  • Tenzij we nu iets doen, schat men in dat in 2050 het gewicht aan plastic in de oceanen groter zal zijn dan het gewicht aan vissen.

Gelukkig is er ook goed nieuws

Het moge duidelijk zijn, het tijd is voor actie. Voor ons betekent dit dat we in ieder geval alle wegwerpwaterflessen verbannen en ons aansluiten bij de Dopper Wave. Dat klinkt misschien weinig indrukwekkend in het grote (plastic)plaatje, maar we doen dit niet alleen. Want jij doet ook mee, toch?

Precies. Ben je benieuwd wat jij kunt doen? Of heb jij tips voor wat we morgen kunnen proberen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Zelf een zeiltocht maken of op Plastic Soup Expeditie gaan?

Bekijk ons uitgebreide aanbod voor zeiltochten over het IJsselmeer, Markermeer en de Waddenzee. Of ga op Plastic Soup Expeditie met je collega’s of klasgenootjes. Wedden dat je dan net als wij alle wegwerpflesjes de rug toekeert?

Meer lezen?

Plasticvrije tips voor aan boord I Een week leren, ontdekken en groeien op de Waddenzee I Waterful weekend met Dopper I Hoe kies ik het juiste schip I Tips organiseren uitje I Uitwaaien op de Wadeneilanden I Droogvallen op de Waddenzee I 
5 bijzondere natuurbestemmingen