Tripsuggestie: bezoek deze zomer een gezellige kaasmarkt!

Lelystad, 17 juli 2017 – Nederland staat bekend om haar historische kaasmarkten. Alkmaar, Edam, Gouda, Hoorn en het Utrechtse Woerden; verschillende steden organiseren in de zomermaanden nog een kaasmarkt. Maar wat is zo"n markt nou precies? Waar komt het vandaan en waarom wordt deze eeuwenoude traditie nog steeds voortgezet? NAUPAR legt het uit.

 

Alles over de kaasmarkt

Waar we nu nog "maar" in vijf steden een kaasmarkt hebben, was dat eeuwen terug wel anders. Veel Nederlandse steden handelden destijds in kaas en dus was een kaasmarkt als vanzelfsprekend. Op die markten werd gehandeld tussen kaasboeren en groothandelaren. Inclusief kaasdragers, tasmannen, overmannen en kaasvaders.

 

Kaasmarkten in Nederland

In Alkmaar, Edam, Gouda, Hoorn en Woerden worden ook vandaag de dag nog kaasmarkten georganiseerd. Op al deze markten laat men zien hoe het er eeuwen terug aan toe ging. De markten van Gouda en Woerden springen er in dat opzicht het meeste uit; hier wordt nog écht gehandeld tussen de kaasboeren en groothandelaren uit de regio. Alle data op een rijtje:

- Kaasmarkt Alkmaar: van 31 maart tot 29 september elke vrijdagochtend en acht keer op een dinsdagavond (deze maand nog op de 18e!)
- Kaasmarkt Edam: van 5 juli tot 23 augustus elke woensdagochtend van 10.30 tot 12.30 uur
- Kaasmarkt Gouda: tussen 6 april en 31 augustus elke donderdagochtend (10.00 – 12.30 uur)
- Kaasmarkt Hoorn: van 15 juni tot 31 augustus elke donderdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur
- Kaasmarkt Woerden: tussen 22 april en 19 augustus elke zaterdag tussen 11.00 en 13.00 uur

 

Wat u kunt verwachten

Hoewel een kaasmarkt vroeger de normaalste gang van zaken was, is het tegenwoordig een heus schouwspel geworden. Deze toeristische demonstraties trekken jaarlijks veel bekijks. De acteurs verkleden zich als de kaasdragers, tasmannen, overmannen en kaasvaders van vroeger en laten zien hoe het er zoveel jaar geleden precies aan toe ging. Traditionele kramen, schreeuwende handelaren, Hollandse klompen en héél veel kaas… Het is te vergelijken met een klein theaterstuk.

Benieuwd geworden naar deze historische kaasmarkten? Plan een tussenstop tijdens de vaartocht of bezoek één van bovengenoemde steden op eigen houtje en ga een stap terug in de tijd. Veel plezier!