Tripsuggestie: bezoek deze zomer een gezellige kaasmarkt!

Kaasmarkt

Nederland staat bekend om haar historische kaasmarkten. Alkmaar, Edam, Gouda, Hoorn en het Utrechtse Woerden; verschillende steden organiseren in de zomermaanden nog een kaasmarkt. Maar wat is zo'n markt nou precies? Waar komt het vandaan en waarom wordt deze eeuwenoude traditie nog steeds voortgezet? NAUPAR legt het uit.

Alles over de kaasmarkt

Waar we nu nog "maar" in vijf steden een kaasmarkt hebben, was dat eeuwen terug wel anders. Veel Nederlandse steden handelden destijds in kaas en dus was een kaasmarkt als vanzelfsprekend. Op die markten werd gehandeld tussen kaasboeren en groothandelaren. Inclusief kaasdragers, tasmannen, overmannen en kaasvaders.

Kaasmarkten in Nederland

In Alkmaar, Edam, Gouda, Hoorn en Woerden worden ook vandaag de dag nog kaasmarkten georganiseerd. Op al deze markten laat men zien hoe het er eeuwen terug aan toe ging. De markten van Hoorn en Edam kun je bezoeken tijdens een vaartocht over het Markermeer. Alle markten op een rijtje:

  • Kaasmarkt Alkmaar > van april tot en met september elke vrijdagochtend op het plein voor het Waaggebouw, bekijk de website van Kaasmarkt Alkmaar voor informatie, actuele data en tijden
  • Kaasmarkt Edam > in juli en augustus elke woensdagmorgen, bekijk de website van kaasmarkt Edam voor informatie,  actule data en tijden
  • Kaasmarkt Gouda > in de zomer elke donderdagochtend, bekijk de website van het VVV in Gouda voor informatie, actuele data en tijden
  • Kaasmarkt Hoorn > van 18 juni tot en met 27 augustus elke dinsdag, bekijk de website van Visit Hoorn voor actuele informatie, data en tijden.
  • Kaasmarkt Woerden > bekijk de website van kaasmarkt Woerden voor meer informatie, actuele data en tijden

Wat kun je verwachten

Hoewel een kaasmarkt vroeger de normaalste gang van zaken was, is het tegenwoordig een heus schouwspel. De acteurs verkleden zich als de kaasdragers, tasmannen, overmannen en kaasvaders van vroeger en laten zien hoe het er zoveel jaar geleden precies aan toe ging. Traditionele kramen, schreeuwende handelaren, Hollandse klompen en héél veel kaas... Het is te vergelijken met een klein theaterstuk.

Wil je een historische kaasmarkt bezoeken met een schip?

Bekijk ons aanbod schepen en plan een tussenstop in Edam of Hoorn tijdens een vaartocht over het Markermeer of bezoek Volendam en ga kaas proeven op de kaasboederij Alida Hoeve van Henri Willig. Veel plezier!

Meer lezen?

Edam, een charmante havenstad aan het Markermeer I De smaakvolle geschiedenis van Nederlandse kaas I Ontdek het sfeervolle vissersdorp Volendam I Tips voor organiseren uitje I Dit kun je doen op de Marker Wadden I Ontdek VOC-stad Hoorn I Bijzondere bestemmingen in Nederland