Enthousiaste kerkgemeente komt jaarlijks terug met nieuwe groep jongeren

blog-kirchengemeinde300x700
De St. Georgs Steinbach Ts. kerkgemeenschap uit het Duitse Hessen komt jaarlijks terug voor een zeiltocht met een groep jongeren. De gemeenschap was zo enthousiast over eerdere zeiltochten, dat de evangelische parochie uit Arnoldshain zich dit jaar bij hen heeft aangesloten. Beide groepen deelden samen een bus en stapten in Stavoren aan boord van de Utopia en de Sterrenwind, voor een gezamenlijke tocht over het IJsselmeer en de Waddenzee. Wij spraken met de begeleider van de groep, die aan boord stapte bij de Utopia. Benieuwd wat hun favoriete bestemming is en welke traditie er elk jaar weer terugkomt tijdens de zeiltocht?

Lijnen los! Zeil aantrekken! Koers houden!

Schipper Henri van de Utopia houdt de jongeren flink bezig aan dek: ‘Klaar om te wenden, bakstag los!’ ‘grootzeil omhoog!’ ‘Sneller, die giek, kluiver naar beneden!’ De matroos legt uit wat er moet gebeuren, zo leert iedereen wat hij moet doen en samen werken ze aan de verschillende zeilmanoeuvres. Eenmaal klaar, is er ruimte om te ontspannen en te genieten van de tocht. Tot de volgende manoeuvre of het eindpunt, de haven... Dan is het tijd om de zeilen te laten zakken, in te pakken en toe te dekken met een huik.

Bouwen aan mooie herinneringen voor de toekomst

Het voordeel van een zeiltocht met jongeren is dat dagelijkse beslommeringen op de achtergrond raken. Iedereen wordt actief betrokken en ze helpen allemaal mee. Verder leren ze tijdens het zeilen van alles. Over de wind, het weer, stroming, golven, de getijden en natuurlijk de commando’s die worden gegeven tijdens zeilmanoeuvres. Eenmaal in de haven wordt er gezamenlijk gekookt voor de hele groep en bemanning. Tijdens een zeiltocht werken jongeren nauw samen en leren ze op elkaar vertrouwen en bouwen. Al deze verschillende elementen komen samen tijdens een zeiltocht en passen fantastisch bij de zelfontdekkingsfase waar jongeren op dat moment in zitten. ‘Je moet niet onderschatten hoe dit soort positieve ervaringen bijdragen aan de herinneringen die tieners voor de rest van hun leven mee nemen in hun persoonlijke bagage’, vertelt de begeleider enthousiast. Op de vraag waarom de St. Georgs gemeente graag boekt bij NAUPAR geeft hij aan dat de ruime keuze uit schepen, het aanbod en de plezierige ervaringen met de schippers bijdragen aan een onvergetelijke en zorgeloze zeiltrip.

Jaarlijkse traditie: kibbeling in Terschelling

De groep zeilde onder andere naar het Waddeneiland Terschelling. De favoriete bestemming, omdat de haven vlakbij het mooie havenstadje West-Terschelling ligt. Daarnaast ligt het strand om de hoek en kunnen ze vanuit de haven het eiland makkelijk verkennen met een gehuurde fiets. Ze gaan het liefste naar zee en de duinen. Lekker zwemmen, spelen, chillen en zonnebaden. Gewoon even niets doen en samen lol beleven aan het strand. En het bezoek wordt afgesloten met de jaarlijkse traditie: kibbeling voor iedereen! Een insiders-tip van de groep: ‘Voor de beste kibbeling moet je bij De Bakvis zijn, onderaan de vuurtoren de Brandaris in West-Terschelling. Daar kun je kibbeling bestellen voor de hele groep en ze brengen het aan boord. Wij doen er dan wat aardappelpuree en sla bij en genieten gezamenlijk van deze lekkernij aan dek. Moet je echt eens proberen!’

Laatste halte Stavoren

Na een bezoek aan Terschelling zetten de Utopia en de Sterrenwind koers naar Makkum. De jongeren weten inmiddels precies wat ze moeten doen en werken goed gecoördineerd en snel de verschillende manoeuvres af. De schipper is blij met de enthousiaste inzet. Onderweg wordt een uitgebreide en heerlijke bolognesesaus bereid voor de avondspaghetti. De zon brandt, er is momenteel weinig wind. Ze maken een tussenstop en gooien het anker uit. Keer op keer springen de kinderen van het schip in het verfrissende water. De Utopia heeft vier kajakken aan boord, wat het zwemplezier aanzienlijk verhoogt!

Na een dag in Makkum gaan ze de volgende dag alweer naar hun laatste bestemming: Stavoren. Daar organiseert de groep nog het traditionele wokfeest onder het genot van een prachtige zonsondergang. Het werd ook dit jaar weer een geslaagde tocht voor de jeugd van Steinbach en Arnoldshain! Niets staat een volgende reis in de weg.

Wilt u ook de plaatsen rond het IJsselmeer verkennen met de Utopia?

Wilt u ook de gezellige havenplaatsen rond het IJsselmeer of de Waddenzee bezoeken met een jeugdgroep? Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact op met een van onze medewerkers. Ze helpen u bij het vinden van het juiste schip en informeren u graag over de vele mogelijkheden.