Parochie Bredenscheid-Sprockhövel zeilt al 20 jaar met NAUPAR

Blog klantverhaal Sprockhoevel
Al twintig jaar vaart de jonge gemeenschap van de protestantse parochie Bredenscheid-Sprockhövel met de schepen van NAUPAR. Hun doel: een gevoel van gemeenschap creëren. Wij zijn benieuwd of dat gelukt is en willen graag meer weten over dit doel, de succesfactoren van de trip en uiteraard de ervaringen van de jeugdgroep. We interviewden Pastor Heike Rienermann, als de groep terug keert in Lelystad na een geslaagde vijfdaagse zeiltocht met een groep van 76 jonge deelnemers over het IJsselmeer.

Waarom de keuze voor een ​​zeilschip?

“Een van de doelen van de zeilreis is om een gevoel van gemeenschap te creëren”, vertelt pastor Heike Rienermann, als we haar interviewen bij terugkomst in Lelystad. “En zeilen biedt hiervoor de beste voorwaarden. Iedereen is verantwoordelijk om de zeiltocht tot een succes te maken. Daarnaast is een zeiltocht is een bijzondere natuurervaring en voelen de deelnemers zich dichter bij God.” De pastoor begeleidt het project al twaalf jaar en elk jaar weer ervaart ze dat ze met een schip een omgeving kunnen creëren waar jongeren zich veilig voelen en over levenservaringen durven te praten.

Organisatie: waar moet je allemaal aan denken bij een zeiltrip met zo’n grote groep

De groep bestaat uit totaal 76 deelnemers en deze werden verdeeld over de drie schepen waaronder de Avondrood en Allure. Op elk schip zitten ook drie begeleiders. De tocht duurde in totaal vijf dagen en de basisboodschappen werden al thuis ingeslagen. Alleen verse producten werden lokaal tijdens de zeiltocht gekocht. De groep startte in Lelystad en zeilde van Hoorn naar Enkhuizen, Medemblik en weer retour naar Lelystad. Aan boord was er voor iedereen veel te doen, omdat iedereen naast het zeilen meehielp met koken en schoonmaken. De jongeren kwamen uit verschillende gemeentes en leerden elkaar op een speelse manier kennen door introductiespellen. En daarnaast was er tijdens de reis ook ruimte voor levenslessen met betekenisvragen, zoals “Wie ben ik, wat kan ik goed en wat kan ik voor anderen doen?“

Hoogtepunten van de reis

“Dat is moeilijk kiezen”, antwoord Rienermann. Er waren meerdere hoogtepunten. Maar de afsluiting elke avond met kaarslicht, gitaarmuziek en zang aan boord, was zeker een buitengewone ervaring. In Hoorn hebben we een prachtige zonsondergang gezien. Maar ook de speurtocht, georganiseerd door de schepen, de vele vriendschappen die aan boord werden gesloten en de coole armbanden die van een stuk touw werden gemaakt tijdens het groepsfeest, waren hoogtepunten en stonden symbool voor de samenhang van de groep. Al deze momenten samen zorgden voor een onvergetelijke ervaring voor iedereen.

Tips & aanbevelingen voor andere jeugdgroepen

“Een goede organisatie is essentieel voor het slagen van een groepsreis met meerdere schepen”, vertelt Rienermann. Je moet dan denken aan duidelijke afspraken en een nauwkeurige definitie van verantwoordelijkheden. En met zo'n grote groep kun je niet vroeg genoeg beginnen. Ze heeft geen specifieke routesuggestie. Ze laten zich hierbij altijd leiden door de schippers en de wind. ”Enkhuizen is bijvoorbeeld erg mooi, maar eigenlijk valt er overal wel iets leuks te zien of te doen.”

Conclusie: hoe was het?

„We zijn erg blij met de organisatie. De zeiltochten zijn altijd goed en de schippers en schepen zijn geweldig. Schipper Rob van de Avondrood, Zippi van de Allure  en Willi doen het geweldig. Al met al was het geweldige zeilreis, waarin de jongeren van de kerkgroep en zelfs ook de begeleiders van alles hebben geleerd”, besluit Pastor Heike Rienermann het interview.
Wij danken de protestantse parochie Bredenscheid-Sprockhövel voor het interview en hun langdurige vertrouwen in NAUPAR en kijken uit naar het volgende jaar!

Meer informatie over een zeiltocht met jongeren?

Nieuwsgierig? Vraag vrijblijvend een offerte aan over een zeiltocht met een jeugdgroep of neem direct contact op met een van de medewerkers bij NAUPAR. Zij informeren u graag over de verschillende schepen, mogelijkheden en bestemmingen voor uw jongerenreis.