Nieuws I Unieke replica van 17e-eeuws schip vaart weer

De Soeverein een unieke replica van 17e-eeuws schip vaart weer

Donderdag 30 juni maakt het volledig gerenoveerde zeilschip de Soeverein haar eerste vaart. Het schip is een unieke verschijning op de Nederlandse wateren, omdat het een replica is van een 17e-eeuws spiegelretourschip: het belangrijkste type transportschip van de V.O.C. Typisch voor de Soeverein is dan ook de indrukwekkende kluiverboom met ‘kraaiennest’ voorop en de hoge opbouw en prachtige spiegel aan de achterzijde, die wel vijf meter boven het water uitsteekt. Wie hier staat, heeft een fantastisch uitzicht over het water.

De Soeverein is gebouwd in 1956 en deed oorspronkelijk dienst als transportschip, om mensen en goederen naar andere havens te brengen. Later is ze omgebouwd tot binnenwaterschip voor vaartochten met groepen. Tijdens een dagtocht biedt het schip plaatst aan 150 mensen en voor meerdaagse tochten zijn er slaapplaatsen voor 44 personen. De afgelopen maanden lag de Soeverein in de haven van Kampen. Hier is ze volledig gerenoveerd en gemoderniseerd. Zo heeft ze onder andere nieuwe tuigage gekregen, precies zoals de spiegelretourschepen het in de 17e-eeuw ook hadden. En, ook bijzonder, ze heeft als een van de weinige schepen in Nederland een boegbeeld.

Van Kampen naar Lelystad

De nieuwe thuishaven van de Soeverein is Lelystad, van waaruit ze vanaf donderdag weer fier over het IJsselmeer, Markermeer en de Waddenzee zeilt. Met haar 58 meter lengte, drie masten en 900 m2 zeiloppervlakte is het een opvallende verschijning, waarvan gasten nu weer optimaal kunnen genieten. Na ruim twee jaar van sociale beperkingen willen mensen graag weer samen zijn, bij voorkeur in een omgeving die uitnodigt om aandacht te hebben voor elkaar.

Optimaal comfort

Bij het inrichten van de Soeverein stond die wens van gasten dan ook centraal. Er is daarom goed nagedacht over de keuze van kleuren, materialen en meubelen: comfortabele banken en stoelen, uitnodigende day-beds en stevige tafels in een beachclub-achtige setting. De houten banken met blauwe, okergele, ossenbloedrode en crèmekleurige kussens zorgen voor een frisse en uitnodigende sfeer. Het maakt het gasten makkelijk om te ontspannen en te genieten van hun dag- of meerdaagse tocht.

Dat de markt klaar is voor zo’n ‘varende loungeclub’ blijkt wel uit de vele reserveringen: “Na haar eerste vaart ligt ze de rest van het seizoen nauwelijks nog stil en er zijn nog maar een paar boekingsmogelijkheden. De Soeverein voorziet duidelijk in een behoefte”, vertelt Pouwel Slurink, directeur van NAUPAR.

Zelf een tocht maken met de Soeverein?

Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact opnemen met een van onze collega’s. Zij vertellen je graag over de vele mogelijkheden met de Soeverein. Of bekijk direct online de beschikbaarheid van de Soeverein door bij Prijzen & boeken de gewenste datum in te vullen.

Meer lezen?

Restyling SoevereinTips voor organiseren uitje | De perfecte locatie voor een bedrijfsuitje | Bachelorette party | Mannenweekend | Event organiseren | Op expeditie naar de Marker Wadden

Foto: De nieuwe inrichting van de Soeverein. Gemaakt door Freddy Schinkel.