Vereniging Natuurmonumenten stapt aan boord op de Vriendschap

De vereniging Natuurmonumenten is vrijdag 24 oktober 2014 aanwezig op de klipper de Vriendschap. Het schip vaart uit vanuit de Bataviahaven te Lelystad rond 13.00 uur. Ze zullen een tochtje maken van circa drie uur. Aan boord van het schip zullen zij informatie geven over het unieke project Marker Wadden, waarmee de vereniging inmiddels al een aantal jaren bezig is.

Het project

Met het Marker Wadden project worden in één klap twee problemen aangepakt: het troebele water in het Markermeer, wat voortkomt uit de aanzienlijk grote hoeveelheid slib op de bodem, en het ontbreken van oevers, wat nadelig is voor de bedreigde dieren en planten die zich rondom het meer bevinden. Het idee is om het overvloedige slib uit het water op te vangen met de daarvoor bestemde baggeraars en dit slib vervolgens te gebruiken voor het aanleggen van eilandjes met natuuroevers. Op deze manier wordt het Markermeer een stuk aantrekkelijker voor zowel de aanwezige dieren en planten, als voor natuurliefhebbers en watersporters.

Grootste natuurontwikkelingsproject

Het Marker Wadden is met een verwachte omvang van 10.000 hectare het grootste natuurontwikkelingsproject in Nederland. Het bouwen met slib voor meer natuur en biodiversiteit is nog niet vaak gedaan en zou wellicht als exportproduct de wereld over kunnen gaan. De vereniging Natuurmonumenten biedt bedrijven en instanties de kans een steentje bij te dragen aan dit grootse project, doormiddel van mogelijke partnerships en daarop volgende zichtbaarheid van het bedrijf rondom de realisatie van de Marker Wadden.