Tip van NAUPAR I Bescherming tegen de zon tijdens zeiltocht

Zeilen en beschermen tegen de zon

Ga je zeilen en schijnt het zonnetje? Vergeet dan niet je zonnebrandcrème mee te nemen en je tijdens de zeiltochten meerdere keren goed in te smeren. Een goede bescherming op het water is belangrijk, omdat de zonnestralen weerkaatsen op het water en de UV-straling daardoor nog sterker is. In deze blog een paar tips om je goed te beschermen tegen de zon.

Goed insmeren

Als eerste is het belangrijk om je goed in te smeren met de juiste beschermingsfactor. Minimaal factor 30, maar hoger is nog beter. Je verbrandt dan niet zo snel en wordt nog steeds lekker bruin.

Smeer ook meerdere keren op een dag. Vooral je gezicht, armen en benen. En dan met name je voorhoofd, neus, oren, nek en knieholtes. Dit zijn kwetsbare plekken die vaak worden vergeten. De huid is daar dunner en gevoeliger voor verbranding. Net als de lippen, die ook kunnen verbranden. Een goede zonnebrandstick met UV bescherming voorkomt dit.

Check houdbaarheidsdatum zonnebrandcrème

Wist je dat de meeste ​zonnebrandcrèmes maar een jaar houdbaar is en dat een fles daarna maar liefst 50% in kracht afneemt? Check dus altijd even de houdbaarheidsdatum. En bewaar de zonnebrand niet in de volle zon. Door hoge temperaturen gaat de werking ook snel achteruit.

Zonnebril, pet en UV werend shirt

Tijdens een zeiltocht raden we je ook aan om je ogen en hoofd te beschermen. Neem een zonnebril met UV filter en een pet mee. Beiden kun je vastmaken met een koordje, zodat je ze niet in het water vallen als je een keertje onverwachts voorover buigt. Ben je erg gevoelig voor de zon? Maak dan ook gebruik van UV werende shirts met lange mouwen. Handig voor kinderen, omdat hun huid dunner is en sneller verbrand. Maar ook fijn om te gebruiken tijdens bijvoorbeeld een zwempartij. Smeer je na het zwemmen wel weer goed in, ook als er waterbestendig op het flesje staat.

Hoe hoger de zon, hoe sterker de straling

De zon staat op z’n hoogste punt tussen twaalf en drie uur. Een mooi moment om dan even een schaduwplekje op te zoeken.

Aftersun

Als je toch iets te veel in de zon hebt gezeten en je huid is verbrand, is het fijn om deze in te smeren met Aftersun. De huid voelt dan wat minder pijnlijk en droog aan en de Aftersun verkoelt. Hoe fijn is dat?

Check de UV index

Benieuwd wat de zonkracht is? Check het op de website van de KNMI.

De tips in het kort

  • Check de houdbaarheidsdatum van je zonnebrandcrème
  • Smeer 30 minuten voor je de zon in gaat
  • Besteed extra aandacht aan kwetsbare plekken
  • Smeer elke twee uur
  • Smeer na het zwemmen opnieuw
  • Zoek de schaduw op tussen 12 en 15 uur.

Ook een keer meevaren?

Bekijk het uitgebreide aanbod met traditionele zeilschepen. Of neem direct contact op met een van onze medewerkers. Zij zijn goed op de hoogte welk schip en welke bestemmingen het beste passen bij jullie gezelschap en wensen. Heb je al een schip op het oog? Bekijk dan hoe je in drie stappen de beschikbaarheid van een schip kunt bekijken.

Meer lezen?

Onze 5 favoriete stranden aan het IJsselmeer I Hoe kies ik het juiste schip I Zo organiseer je een familie-uitje op een schip I Leukste weekendje weg I Marker Wadden met de kids I Uitwaaien op de Waddeneilanden