Zelf koken op schoolreis - Handige tips

zelf koken aan boord van een schip tijdens schoolreis - tips
Op een meerdaags traditioneel zeilschip hebben jullie alle gemakken van een vakantiehuis aan boord van het schip en kunnen jullie in de goed uitgeruste keuken makkelijk koken voor een grote groep. Maar hoe regel je dat tijdens een schoolreisje of vakantie met een jeugdgroep? Wat ga je koken en hoeveel heb je nodig? Om het jullie makkelijk te maken heeft NAUPAR hiervoor verschillende boodschappenpakketten samengesteld met een handig kookboekje. Of jullie gaan zelf aan de slag. Wij zetten een paar handige tips voor het samenstellen van het menu, de boodschappenlijst en een schema voor corvee op een rij.

Captain Cook kookboekje voor scholen en jeugdgroepen

Wie gezamenlijk kan koken, kan in het dagelijks leven een hoop uitdagingen aan. De meeste groepen beleven veel plezier aan het gezamenlijk koken aan boord, zolang het maar niet al te veel tijd kost of te ingewikkeld is. Daarom hebben we speciaal voor scholen en jeugdgroepen het Captain Cook kookboekje. Dit maakt het koken voor grote gezelschappen aan boord van een schip een stuk gemakkelijker. Het receptenboek staat vol met simpele en gezonde maaltijden en de juiste aantallen staan er direct bij. Er is uiteraard rekening gehouden met de kookmogelijkheden aan boord van een schip. Jullie ontvangen een pdf van het boekje als jullie een vaartocht bij ons boeken. Alvast voorproeven?

Liever zelf een weekmenu samenstellen?

Dat kan natuurlijk ook. En het mooie is, als jullie op tijd beginnen, hebben jullie alle tijd om de recepten te verzamelen en een boodschappenlijst samen te stellen. Handig is het om hier de leerlingen bij te betrekken, zoals deze school deed. Niet alleen bijzonder leerzaam, maar ook goed voor teambuilding en omdat ze betrokken zijn weet u zeker dat het menu bevalt.

Vergeet naast de ingrediënten voor het ontbijt, lunch en diner niet ook snacks en fruit aan jullie boodschappenlijst. En houd rekening met eventuele allergieën, intoleranties, vegetariërs en/of religieuze achtergronden.

Om het weekmenu een beetje afwisselend te maken is het misschien leuk om een speciale themadag toe te voegen, zoals bijvoorbeeld een Spaanse of een Griekse dag. Maar jullie kunnen ook Nederlandse lekkernijen aan het ontbijt toevoegen of een typische Nederlandse maaltijd koken. Dit is wel een hele leuke manier om kennis te maken met Nederland en het internet is de ideale bron voor alle recepten.

Boodschappen tijdens de zeiltocht

Natuurlijk hoeven jullie niet alle boodschappen van te voren inkopen. Als je een goede boodschappenlijst hebt, kunnen jullie ook op de dag van aankomst de boodschappen doen in de haven waar het schip voor jullie klaar ligt. Zo hoeven jullie niet alles mee te sjouwen in de bagage. En jullie kunnen tijdens de zeiltocht ook overal boodschappen doen. In elke havenstad is wel een supermarkt aanwezig. Dus zijn jullie iets vergeten, heb je verse groente, fruit of brood nodig? Vraag de schipper de weg. Zij weten alle supermarkten te vinden.

Koken aan boord van een schip

Meerdaags traditionele zeilschepen hebben alles aan boord om een lekkere maaltijd te bereiden voor een grote groep. Over het algemeen is er een zes-pits gasfornuis, een koelkast, vriezer, oven en/of magnetron, een koffiezetapparaat en allerlei andere apparatuur. Uiteraard zijn er ook borden, pannen en bestek, allemaal genoeg voor grote gezelschappen. En sommige schepen hebben ook een BBQ aan boord. Bij de specificaties van het schip staat precies wat er in de keuken aanwezig is.

Tip: Op de zeilschepen wordt vaak ’s avonds een warme maaltijd gekookt in plaats van ‘s middags. Hierdoor hoeft er niemand tijdens het zeilen lang benedendeks te zijn en kan iedereen meer genieten van het zeilen. De lunch kunnen jullie zelfs voor een groot deel voorbereiden tijdens het ontbijt. Alles staat dan toch al op tafel.

Schema voor corvee

Als laatste nog een schema voor de corveedienst. Tijdens de zeiltocht gaan de leerlingen namelijk zelf koken, tafels dekken, afwassen en schoonmaken. En met dit schema weet iedereen tijdens de zeiltocht waar hij aan toe is en wat hij moet doen. In onderstaand schema worden de jongeren in vijf groepen verdeeld. Iedere dag voert elke groep een andere opdracht uit. En de jongeren zijn daarnaast zelf verantwoordelijk voor het schoonhouden van hun eigen hut.

Opdracht A: dek spoelen
Opdracht B: ontbijt voorbereiden en daarna afwassen
Opdracht C: voorbereiden van het middageten en daarna afwassen
Opdracht D: voorbereiden van het avondeten en daarna afwassen
Opdracht E: toiletten, douches en dagverblijf schoonmaken
 

Opdracht Groep 1 Groep 2 Groep 3 Groep 4 Groep 5
A Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag
B Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Maandag
C Woensdag Donderdag Vrijdag Maandag Dinsdag
D Donderdag Vrijdag Maandag Dinsdag Woensdag
E Vrijdag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag

Ook een zeiltocht met een jeugdgroep maken op IJsselmeer of Markermeer?

Hebben jullie de smaak te pakken en wil je graag meer weten over een zeiltocht met jongeren? Bekijk ter inspiratie de vele vaartochten voor jongeren of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Ze weten precies welk schip het beste bij jullie groep past en informeren je graag over de vele mogelijkheden.

Meer lezen

Zo bepaal je een mooie route I Deze dag herinneren ze zich over 20 jaar nog I Bestaande bondjes doorbreken I Drie dagen zeilen over het IJsselmeer I Verschil bakboord – stuurboord I 5 handige zeemansknopen