Koken aan boord: Een recept uit het Captain Cook kookboekje: kaas-preisoep

Uit de kombuis: Kaas-preisoep

Kaas-preisoep: een van de vele gezonde en eenvoudig te bereiden recepten uit het Captain Cook kookboekje van NAUPAR. Deze overheerlijke kaas-preisoep is ideaal voor grote gezelschappen. Daarnaast is ook de vegetarische variant van deze soep in het kookboekje omschreven. Dus geschikt voor iedere eter!

Captain Cook kookboekje

Het Captain Cook kookboekje van NAUPAR maakt het koken voor grote gezelschappen aan boord van een schip een stuk gemakkelijker. Het receptenboek staat vol met simpele en gezonde maaltijden. Uiteraard hebben we rekening gehouden met de kookmogelijkheden aan boord.

Benodigdheden

Welke ingrediënten zijn nodig voor het bereiden van een smakelijke kaas-preisoep? Voor een groep van vijftien personen hebben jullie het volgende nodig:

 • 9 eetlepels olie
 • 1,5 kilo gehakt
 • 9 stuks prei
 • 3,75 liter vlees- of groentebouillon
 • 1,5 kilo verse champignons
 • 600 gram kruidenkaas
 • 600 gram roomkaas
 • zout, peper en nootmuskaat.

Bereiding

 • Was de prei en champignons en snijdt deze in stukjes.
 • Vervolgens verhit je een beetje olie in de pan, waar het gehakt in gebakken kan worden.
 • Voeg een snufje zout en/of peper toe voor wat extra smaak.
 • De prei en bouillon voegen jullie toe aan het gehakt en vervolgens laat je dit vijf minuten doorkoken.
 • Nadat de vijf minuten zijn verstreken, voegen jullie de gesneden champignons toe en laten jullie alles nog zo"n vijftien minuten op een laag pitje doorsudderen.
 • Tot slot kan de kaas in de pan.

Tip: serveer de soep met Turks brood, ciabatta of stokbrood. Smullen maar!

Captain Cook kookboekje voor scholen en jeugdgroepen

Als je samen kunt koken, kun je allerlei uitdagingen in het dagelijks leven aan. En een van die leuke uitdagingen is samen koken op een schip. Om het tijdens een vaartocht makkelijker te maken hebben we speciaal voor scholen en jeugdgroepen het Captain Cook kookboekje gemaakt. Hierin staan eenvoudige en gezonde recepten die perfect zijn voor grote groepen op een schip. We hebben rekening gehouden met de kookmogelijkheden aan boord.

Als jullie een vaartocht bij ons boeken, sturen we jullie graag een pdf van het boekje toe.

Samen koken op een schip

Meerdaagse traditionele zeilschepen hebben alles wat je nodig hebt om samen met je klasgenoten een heerlijke maaltijd te bereiden voor een grote groep. Je vindt er meestal een groot gasfornuis met zes pitten, een koelkast, vriezer, oven en/of magnetron, een koffiezetapparaat en allerlei andere handige apparatuur. Uiteraard zijn er ook borden, pannen en bestek in overvloed, speciaal voor grotere gezelschappen. En sommige schepen hebben zelfs een BBQ aan boord. In de beschrijving van het schip staat bij de specificaties precies wat er in de keuken te vinden is.

Tip: Op de zeilschepen wordt meestal 's avonds gekookt in plaats van 's middags. Zo hoef je tijdens het zeilen niet lang benedendeks te zijn en kun je optimaal genieten van het zeilen. Je kunt zelfs tijdens het ontbijt al een groot deel van de lunch voorbereiden, omdat alles al op tafel staat. Hoe handig is dat?

Ook een zeiltocht met een jeugdgroep maken op IJsselmeer of Markermeer?

Hebben jullie de smaak te pakken en wil je graag meer weten over een zeiltocht met jongeren? Bekijk ter inspiratie de vele vaartochten voor jongeren of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Ze weten precies welk schip het beste bij jullie groep past en informeren je graag over de vele mogelijkheden.

Meer lezen?

Zo bepaal je een mooie route I Zo ziet een dag met een groep jongeren er uit op een schip I 6 leuke bestemmingen voor groep jonegrenDeze dag herinneren ze zich over 20 jaar nog I Bestaande bondjes doorbreken I Drie dagen zeilen over het IJsselmeer I Verschil bakboord – stuurboord I 5 handige zeemansknopen I Tips zelf koken met schoolgroep I Leuke activiteiten in Volendam I Afwisselend schooluitje I Recept Urker Kapkool