Dagindeling I Hoe ziet een dag aan boord van een schip er uit met een groep jongeren

Dagindeling aan boord van een schip jongerengroep

Benieuwd hoe een dag aan boord van een zeilschip er uit ziet? Geen vaartocht is hetzelfde en plannen zijn geschreven in het zand bij laag water. Oftewel, ze kunnen elke dag veranderen omdat het weer en de wind jullie uiteindelijke route bepalen. Dat maakt het zeilen ook zo avontuurlijk, afwisselend en leuk. In deze blog beschrijven we hoe een gemiddelde dag aan boord van een traditioneel zeilschip met een groep jongeren er uit kan zien. In dit geval varen ze over de Waddenzee van Harlingen naar Terschelling. Harlingen is de ideale uitvalbasis voor een tocht over de Waddenzee, naar een van de eilanden of een droogvalsessie op het Wad.

Elke ochtend palaver

Zoals gezegd staat de route van tevoren nooit helemaal vast. Het weer, de wind en omdat jullie op de Waddenzee zeilen ook de stroming en het getij bepalen uiteindelijk de echte route. Daarom hebben jullie na het ontbijt eerst een palaver met de schipper. En het leuke is, hier kunnen jullie de leerlingen bij betrekken als ze dat leuk vinden.

Tijdens het overleg kijken jullie samen naar de weersvoorspellingen, de wind, de mogelijkheden en bespreken jullie ook met de schipper jullie wensen. Of je bijvoorbeeld lang of kort wilt varen, naar welke havenplaats jullie willen varen, wilt droogvallen op het Wad of een leuke activiteit aan wal wilt organiseren, zoals een museum bezoeken wilt doen. We noemen een paar mogelijkheden, maar de schipper kent alle vaargebieden en havenplaatsen op zijn duimpje en heeft vast nog meer leuke aanvullingen. Uiteindelijk bepalen jullie samen waar de trip heen gaat en dat is in dit geval West-Terschelling. Op de vaarkaart kun je zien dat deze tocht bij gunstig weer en wind ongeveer 4 tot 5 uur duurt.

Trossen los

De corveeploeg heeft inmiddels de boodschappen gedaan. Er is weer vers brood voor de lunch en groente / vlees / vega voor het avondeten en iedereen is terug aan boord. De trossen gaan los! Eenmaal uit de haven hijsen jullie gezamenlijk met de bemanning de zeilen. De schipper zet koers naar Terschelling en jullie zijn onderweg. Tijdens de zeiltocht over de Waddenzee helpen de jongeren actief mee bij het zeilen, navigeren en sturen. Ze leren meer over het weer, de wind, het getij, stroming en zeemansknopen, kennis en vaardigheden die ook in het dagelijks leven goed van pas komen.

Zeehonden spotten

Over het zilte water varen jullie langs geulen en zandbanken richting Terschelling. Een bijzonder natuurgebied dat niet voor niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Onderweg spot je boeien, prikken, vogels en misschien wel een zeehond die op een zandbank ligt te rusten of mee zwemt in het kielzog van het schip. Hoe gaaf is dat? Terwijl jullie relaxed turen over het Wad zie je aan de horizon de Brandaris verschijnen. De oudste vuurtoren in Nederland uit 1594 is een markante verschijning en spot je als eerste. Daarna volgen al snel de contouren van het eiland.

Activiteiten tijdens het zeilen

Tussendoor zijn er aan boord genoeg momenten om leerstof uit de klas te combineren met praktijkvoorbeelden, kennismakingsspelletjes of een andere leuke activiteit die zorgt voor afwisseling tijdens de zeiltocht. Ondertussen bereidt de corveeploeg de gezamenlijke lunch.

Droogvallen of ankerstop

Bij gunstige weersomstandigheden en getij en als jullie genoeg tijd hebben kunnen jullie droogvallen op het wad. Zodra het laag water (eb) is gaan de jongeren van boord voor een wandeltocht, anchorchallenge of een potje touwtrekken op het Wad. Een unieke ervaring, omdat ze dit doen op de bodem van de Waddenzee! Of jullie maken alleen een ankerstop op een rustig plekje, waar jullie van boord kunnen springen voor een verfrissende duik in het zoute water of een kanotocht rond de boot.

Aankomst in de haven

Maken jullie geen stop onderweg en varen jullie in een keer door naar Terschelling dan komen jullie afhankelijk van de wind en getij ergens tussen 13.00 uur en 17.00 uur aan in de haven van West-Terschelling. Zodra jullie zijn afgemeerd is er ruimte voor een middagactiviteit aan de wal. Terschelling staat bekend om het Tiger bunkermuseum, het Wrakkenmuseum en Natuurmuseum en Zeeaquarium, waar jullie meer te weten komen over de biodiversiteit en het ontstaan van het Waddengebied. Daarnaast kunnen jullie er heerlijk shoppen in de winkelstraat, kibbeling eten, een wedstrijdje krabben vangen in de haven organiseren, naar het Groene strand of een fiets huren om meer van het eiland te verkennen.

Tenslotte sluiten jullie de dag af in de plaatselijke disco van West-Terschelling of met een gezellige bonte avond aan boord van het schip.

Komen jullie later aan vanwege het getij of een droogvalsessie op eht Wad, dan kunnen jullie een museumbezoek of een fietstocht ook de volgende ochtend organiseren.

Bekijk de video

Beelden zeggen vaak meer dan woorden. Deze video maakten we aan boord bij een schoolgroep. Ze maakten een afwisselende tocht en stapten op in Lelystad, hebben een nachtje geankerd bij Den Oever en zeilden de volgende dag naar het Wad om daar droog te vallen:

De dagindeling in het kort

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Maar jullie zijn flexibel en bepalen uiteindelijk samen met de schipper hoe lang jullie willen varen en of je het zeilen bijvoorbeeld met een droogvalsessie of een activiteit aan wal wilt combineren. Een dag aan boord van een schip kan er als volgt uit zien:

 • 07.30 uur Voorbereidingen ontbijt - corveeploeg
 • 08.00 uur Samen ontbijten
 • 09.30 uur Opruimen en (verse) boodschappen halen
 • 09.30 uur Palaver met de schipper
 • 10.30 uur Iedereen aan boord en de trossen gaan los.
 • 13.00 uur Lunch
 • 13.00 - 17. 00 uur Aankomst haven, afhankelijk van wind en vaarafstand
 • 13.00 - 17. 00 uur Middag activiteit aan wal, afhankelijk van aankomsttijd
 • 17.45 uur Voorbereidingen avondeten - corveeploeg
 • 18.30 uur Gezamenlijk avondeten
 • 19.00 uur Opruimen - corveeploeg
 • 20.00 uur Havenplaatsje bezoeken, of aan boord spelletjes, een bonte avond of disco
 • 22.00 uur Haven stilte, de groep hoeft nog niet onder zeil
 • 22.30 uur Naar wens dagafsluiting met de hele groep

Voorbeeldroutes voor een midweek op het Wad zijn:

 • Harlingen – Terschelling – dagje Terschelling – Texel – Harlingen
 • Harlingen – Terschelling – dagje Terschelling - Vlieland - Harlingen
 • Enkhuizen – Texel – Terschelling – nachtje ankeren – Enkhuizen

Ook een zeiltocht met NAUPAR maken?

Bekijk het aanbod van de verschillende traditionele zeilschepen. Kom je er niet uit of heb je advies nodig? Neem dan contact op met onze medewerkers. Zij weten het beste welk schip of arrangement bij jullie gezelschap en verwachtingen past. Heb je al een schip op het oog? Bekijk dan hoe je in drie stappen de beschikbaarheid van een schip kunt bekijken.

Meer lezen?

Een werkweek op de Waddenzee I Activiteiten op Terschelling I Droogvallen op het Wad I Naar de Marker Wadden I 6 leuke bestemmingen voor jongeren I Tips om zeilherinneringen vast te houden I Uitwaaien op de Wadden
5 bijzondere bestemmingen in Nederland