Inkijkje I Winterklussen op de Zorg met Vlijt

Zorg met Vlijt winterklussen

Wie denkt dat de bemanning van een schip in de winter op hun lauweren kan rusten heeft het mis. Tijdens de wintermaanden wordt er hard geklust om het schip weer tiptop in orde te maken voor het volgende vaarseizoen. Zo staat de Zorg met Vlijt momenteel op de werf in Zwartsluis voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt. Ze heeft inmiddels alle benodigde keuringen gehaald, een nieuw kluivernet op de boeg, een handige opbergplek voor de borden en er is aan dek een extra plek gecreëerd waar jullie straks gezellig kunnen barbecueën. Maarten, de schipper op de tjalk Zorg met Vlijt, praat ons bij.

Motoronderhoud

Een van de eerste winterklussen was de motor. Alsof de duvel er mee speelde kregen ze op de Zorg met Vlijt na de laatste vaartocht met gasten ineens een motoralarm. Het bleek de koppakking van de hoofdmotor. Met geïmproviseerd tuig (de zeilen waren namelijk al bij de zeilmaker) en met zo min mogelijk motorkracht voeren ze naar de winterplek in Zwartsluis. Daar ging de kop van de DAF615 motor eraf om het probleem op te lossen en werd meteen de hele motor grondig onder handen genomen. Ze is weer als nieuw, betrouwbaar en zelfs schoner dan voorheen.

Onderhoudsklussen

Daarna volgden de vele verschillende onderhoudsklussen elkaar snel op. Zo is de volledige elektra van het schip nagelopen, zijn er diverse zaken vervangen, beter geïsoleerd en ook de drinkwater hydrofoor en dieseltanks zijn weer schoongemaakt. Daarnaast heeft het schip een volledig nieuw en geavanceerd alarmsysteem gekregen, met rook-, gas- en hittemelders in de alle verblijven. Ook de verwarming van het schip (warm water en CV) is vervangen, waardoor nu schoner en efficiënter warm water kan worden gemaakt, zonder dat iemand last heeft van afvoergassen van de kachel. En levert de nieuwe generator voldoende stroom op plekken waar je even niet aan de wal met walstroom ligt. Hoe fijn is dat?

Weer lekker fris en schoon

Binnenin het schip is ook van alles gebeurd. Alles staat weer strak in de lak en verf. De keuken is uitgebreid met nieuwe soepkommen en tapasschaaltjes en de borden en soepkommen hebben een mooi geheel eigen rek gekregen in het dagverblijf. Hierdoor wordt pakken en opruimen nog makkelijker. Je merkt, er wordt aan alles gedacht. Tevens zijn alle (buiten)kussens, matrashoezen en het beddengoed weer fris gewassen. Hebben de zwanenhalzen van de wasbakjes een grondige schoonmaakbeurt gehad en krijgen de toiletten een nieuwe pomp voor het spoelwater, waardoor je deze in de toekomst veel minder hoort.

Aan dek

Dan gaan we naar buiten. In de wanten zijn nieuwe pennenbanken gemaakt en is nu meer ruimte om de verschillende lijnen te beleggen. Aan het grootzeil zorgt een permanente katteval voor meer zicht en zeiltrim. Is op de boeg de kluiverboom van boord getakeld, kaal geschuurd, gekeurd, opnieuw in de lak gezet en voorzien van een extra stalen band ter bescherming van het hout en bovendien ook beter voor de veiligheid. En, knoopte de schipper, en passant, ook nog even een nieuw kluivernet.

Goedgekeurd

Tenslotte is op de werf het hele schip onderworpen aan de officiële 5-jarig keuring van het vlak (de dikte van de onderkant van het schip wordt dan gemeten), stuurwerk, elektra en de algemene veiligheid. De Zorg met Vlijt heeft alle keuringen met vlag en wimpel doorstaan en mag weer veilig op pad met gasten.

En dit is nog maar de korte versie van alle klussen. Momenteel worden alle zeilen bijgezet om alles op tijd klaar te krijgen voor de eerste vaartocht van het nieuwe zeilseizoen. En die komt altijd sneller dan je denkt. De Zorg met Vlijt gaat weer vanaf eind maart weer varen. Kom jij ook een keer het nieuwe kluivernet uitproberen?

Ook een keer meevaren met de Zorg met Vlijt?

Bekijk direct de beschikbaarheid of neem direct contact op met een van onze medewerkers, zij adviseren je graag over de mogelijkheden op deze bijzondere tjalk.

Meer lezen?

Alles aan de Zorg met Vlijt is bijzonder I Duitse Girls Scoutgroep op de Zorg met Vlijt I Verrassend weekendje weg op de Zorg met Vlijt5 bestemmingen buiten de gebaande paden I Tips voor organiseren weekendje weg I Uitwaaien op de Waddeneilanden I Verschillende typen schepen