Alles over de uitdrukking ‘reilen en zeilen’

Alles over de uitdrukking ‘reilen en zeilen’

‘Reilen en zeilen’, u heeft er vast weleens van gehoord. Maar wat betekent deze uitdrukking nou precies? En misschien nog wel interessanter: waar komt het vandaan? Is het bijvoorbeeld verbonden aan de scheepsvaart? In deze blog leggen we u precies uit hoe het allemaal reilt en zeilt…

Ontstaan van reilen en zeilen

‘Reilen en zeilen’ is ontstaan uit ‘rijden en zeilen’. Rijden betekent in deze zin voor anker liggen. Een schip ‘rijdt’ wanneer het voor anker ligt en door de golven op en neer wordt bewogen. Van ‘rijden en zeilen’ spraken ze al in de 17e eeuw. Vanwege de behoefte aan rijmwoordvorming, is rijden later vervangen voor reilen.

Het huidige gebruik 

Vandaag de dag gebruiken we de term ‘reilen en zeilen’ in de context van een voortgang of stand van zaken. ‘Zoals het reilt en zeilt’ staat ook wel voor ‘het is zoals het is’. Of concreter: zoals de zaken lopen, aanvaarden we ze. Nog een paar synoniemen om het plaatje compleet te hebben:

• Doen en laten
• Gang van zaken
• Handel en wandel

Kortom: ja, de uitdrukking ‘reilen en zeilen’ is verbonden aan de scheepsvaart, maar het concrete verband is vandaag de dag ver te zoeken. Wanneer u de uitdrukking gebruikt, heeft u het immers niet over een schip, maar over de stand van zaken.

Tóch benieuwd hoe het op een authentiek zeilschip allemaal reilt en zeilt? Neem gerust contact met onze medewerkers op voor advies en informatie!

Of bekijk dit filmpje om alvast in de stemming te komen: